Povežite se s nama

Život i društvo

U bivši ivanečki Retro uloženo 812.000 kuna, a zna se kada bi mladi trebali useliti

Objavljeno:

- dana

Grad Ivanec pokrenuo je opsežne investicijske radove na obnovi i rekonstrukciji objekta (bivši Retro) u ivanečkoj Nazorovoj ulici 46, koji je teško stradao u podmetnutom požaru 2017. godine.

Temeljem opredjeljenja i odluke Grada kao vlasnika da ovaj objekt više ne daje u najam, već da će ga obnoviti, urediti i dati na korištenje mladima i gradskim udrugama (prvenstveno Klubu mladih i KUD-u Rudolf Rajter), krajem prošle godine počelo je izvođenje radova u prvoj fazi.

Proteklih tjedana odrađeni su kompletni grubi građevinski radovi kojima je zgrada poprimila konačni projektni oblik.

Zatvorena je nekadašnja terasa kafića i pretvorena u prostor koji će ubuduće biti višenamjenska dvorana sa čajnom kuhinjom i pozornicom.

Izvedeni su pregradni zidovi i instalacije sanitarnog čvora, a sagrađen je i veći dio vodovodnih i elektro instalacija.

– U pauzi između završetka prve i početka druge faze radova, u pomoć će uskočiti i Klub mladih Ivanec čiji će volonteri, uz pomoć doniranog materijala, izvesti i ugraditi pozornicu i akustičku oblogu te dati svoj kreativni doprinos uređenju interijera – ističe potpredsjednik Kluba mladih mag. ing. arh. Marko Friščić.

U idućoj fazi radova, za koju su u gradskom proračunu sredstva osigurana, predviđeno je uređenje ulaza i završetak radova u interijeru, kako bi se prostori mogli početi koristiti.

A to podrazumijeva postavljanje završnih zidnih i podnih obloga, vrata, rasvjete, grijanja, sanitarija i opremanje dijela višenamjenske dvorane.

Bude li sve teklo po zacrtanom planu, završetak radova i otvaranje objekta očekuje se sredinom ove godine, objavio je Grad Ivanec.

Inače, vrijednost radova obavljenih u prvoj fazi je 812.500 kuna, a od toga je 250.000 kuna Grad Ivanec privukao iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Projekte uređenja potpisuje Studio Nexar iz Ivanca.

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje