Povežite se s nama

Kultura

U Čakovcu raspisan natječaj za novo kolo Biblioteke “Insula”

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec jedan je od nekoliko hrvatskih gradova koja izdaju vlastitu biblioteku.

Od 2003. godine, kad je pokrenuta, do danas u Biblioteci „Insula“ izdano je 48 knjiga autora s područja Međimurja. Raspisan je natječaj za novo kolo, koji će biti otvoren do 1. travnja. Povodom raspisivanja natječaja u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljene neke novosti u odnosu na prethodne godine. Kako je naglasio urednik Biblioteke „Insula“ Miroslav Gakić, ove godine izdat će se jubilarna pedeseta knjiga, a tim će povodom sva buduća djela imati tvrde korice.

Ovoga petka raspisan je natječaj za novo kolo, koji će biti otvoren do 1. travnja

– U proteklih 16 godina objavljena su prva djela mnogih autora, od kojih su neki postali poznata književna imena. Kristian Novak postao je nacionalna književna zvijezda, a upravo mu je u „Insuli“ objavljen prvi roman. Tu je i dr. Andrijana Kos Lajtman koja je prije 11 godina ovdje objavila zbirku pjesama „Jutarnji laureat“. To su dva najistaknutija primjera koji u stvari pokazuju važnost Biblioteke za hrvatsko izdavaštvo – rekao je Gakić.

Šira publika

Pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca, David Vugrinec, dodao je da je najveća vrijednost biblioteke u tome što preko nje autori s našega područja imaju priliku objaviti svoja djela te svoj rad predstaviti široj publici.

– Posebno kad se radi o prvijencima, praktički je nemoguće pronaći nacionalnog izdavača te je ova Biblioteka jedini način da autori s našeg područja objave svoj rad. Važno je i to što „Insula“ kontinuirano objavljuje djela: zahvaljujući njoj, Čakovec je u hrvatskim okvirima prepoznatljiv kao grad koji ulaže u kulturu! – naglasio je pročelnik Vugrinec.

David Vugrinec kaže da je najveća vrijednost Biblioteke u tome što preko nje autori s našeg područja imaju priliku objaviti svoja djela te svoj rad predstaviti široj publici

Natječaj je otvoren do prvoga travnja, na njega se mogu javiti autori koji imaju prijavljeno prebivalište na području Međimurske županije kojima djelo koje prijavljuju dosad nije objavljeno. Nakon završetka natječaja, Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca ocijenit će pristigle radove, a najboljima od njih platit će se troškovi tiskanja.

Predstavljanje novoga kola Biblioteke „Insula“ održat će se u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, sredinom jeseni u Knjižnici „Nikola Zrinski“ u Čakovcu. Natječaj za objavljivanje knjiga u Biblioteci „Insula“ nalazi se na gradskim mrežnim stranicama,
www.cakovec.hr

Kultura

KUD „Toplice” započeo s prvim ciklusom radionica “Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu ESF projekta „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje” u ponedjeljak je, 17. siječnja, u Varaždinskim Toplicama započeo prvi ciklus radionica “Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama”.

Glavna tema radionica je tradicijska kuća – Fantekova hiža iz Varaždinskih Toplica. Polaznici će se upoznati s poviješću njezine izgradnje i njezinim smještajem, a kroz radionice će upoznati i kulturnu baštinu vlastitog zavičaja te načine spajanja tradicijske kulture i moderne arhitekture.

Radionice će se održavati do 21. siječnja ove godine, a polaznici će sudjelovati i u likovnim radionicama i online izložbi etnografske baštine Varaždinskih Toplica.

Ukupna vrijednost projekta kojeg provode Kulturno umjetničko društvo „Toplice” iz Varaždinskih Toplica, Hrvatsko društvo inženjera geotehnike i Grad Varaždinske Toplice je 468.249,71 kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Više informacija o projektu, temama radionice i mogućnostima sudjelovanja moguće je pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kud-toplice.hr/.

Nastavite čitati

Kultura

Zbog loše epidemiološke situacije odgođene sve predstave u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz HNK u Varaždinu obavještavaju javnost da su odgođene sve predstave u ovoj ustanovi zbog vrlo loše epidemiološke situacije.

Predstave se odgađaju do 26. siječnja.

– Poštovana publiko, od danas do 26. 1. odgađamo predstave zbog naglo pogoršane epidemiološke situacije u Kazalištu. Tako da su opera „Bastien&Bastienne“ i predstava „Skriveno“ odgođene. Molimo vas za razumijevanje, a o novim terminima ćemo vas obavijestiti – poručili su iz varaždinskog HNK-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje