Povežite se s nama

Kultura

U Čakovcu raspisan natječaj za novo kolo Biblioteke “Insula”

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec jedan je od nekoliko hrvatskih gradova koja izdaju vlastitu biblioteku.

Od 2003. godine, kad je pokrenuta, do danas u Biblioteci „Insula“ izdano je 48 knjiga autora s područja Međimurja. Raspisan je natječaj za novo kolo, koji će biti otvoren do 1. travnja. Povodom raspisivanja natječaja u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljene neke novosti u odnosu na prethodne godine. Kako je naglasio urednik Biblioteke „Insula“ Miroslav Gakić, ove godine izdat će se jubilarna pedeseta knjiga, a tim će povodom sva buduća djela imati tvrde korice.

Ovoga petka raspisan je natječaj za novo kolo, koji će biti otvoren do 1. travnja

– U proteklih 16 godina objavljena su prva djela mnogih autora, od kojih su neki postali poznata književna imena. Kristian Novak postao je nacionalna književna zvijezda, a upravo mu je u „Insuli“ objavljen prvi roman. Tu je i dr. Andrijana Kos Lajtman koja je prije 11 godina ovdje objavila zbirku pjesama „Jutarnji laureat“. To su dva najistaknutija primjera koji u stvari pokazuju važnost Biblioteke za hrvatsko izdavaštvo – rekao je Gakić.

Šira publika

Pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca, David Vugrinec, dodao je da je najveća vrijednost biblioteke u tome što preko nje autori s našega područja imaju priliku objaviti svoja djela te svoj rad predstaviti široj publici.

– Posebno kad se radi o prvijencima, praktički je nemoguće pronaći nacionalnog izdavača te je ova Biblioteka jedini način da autori s našeg područja objave svoj rad. Važno je i to što „Insula“ kontinuirano objavljuje djela: zahvaljujući njoj, Čakovec je u hrvatskim okvirima prepoznatljiv kao grad koji ulaže u kulturu! – naglasio je pročelnik Vugrinec.

David Vugrinec kaže da je najveća vrijednost Biblioteke u tome što preko nje autori s našeg područja imaju priliku objaviti svoja djela te svoj rad predstaviti široj publici

Natječaj je otvoren do prvoga travnja, na njega se mogu javiti autori koji imaju prijavljeno prebivalište na području Međimurske županije kojima djelo koje prijavljuju dosad nije objavljeno. Nakon završetka natječaja, Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca ocijenit će pristigle radove, a najboljima od njih platit će se troškovi tiskanja.

Predstavljanje novoga kola Biblioteke „Insula“ održat će se u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, sredinom jeseni u Knjižnici „Nikola Zrinski“ u Čakovcu. Natječaj za objavljivanje knjiga u Biblioteci „Insula“ nalazi se na gradskim mrežnim stranicama,
www.cakovec.hr

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje