Povežite se s nama

Kultura

U Čakovcu raspisan natječaj za novo kolo Biblioteke “Insula”

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec jedan je od nekoliko hrvatskih gradova koja izdaju vlastitu biblioteku.

Od 2003. godine, kad je pokrenuta, do danas u Biblioteci „Insula“ izdano je 48 knjiga autora s područja Međimurja. Raspisan je natječaj za novo kolo, koji će biti otvoren do 1. travnja. Povodom raspisivanja natječaja u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljene neke novosti u odnosu na prethodne godine. Kako je naglasio urednik Biblioteke „Insula“ Miroslav Gakić, ove godine izdat će se jubilarna pedeseta knjiga, a tim će povodom sva buduća djela imati tvrde korice.

Ovoga petka raspisan je natječaj za novo kolo, koji će biti otvoren do 1. travnja

– U proteklih 16 godina objavljena su prva djela mnogih autora, od kojih su neki postali poznata književna imena. Kristian Novak postao je nacionalna književna zvijezda, a upravo mu je u „Insuli“ objavljen prvi roman. Tu je i dr. Andrijana Kos Lajtman koja je prije 11 godina ovdje objavila zbirku pjesama „Jutarnji laureat“. To su dva najistaknutija primjera koji u stvari pokazuju važnost Biblioteke za hrvatsko izdavaštvo – rekao je Gakić.

Šira publika

Pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca, David Vugrinec, dodao je da je najveća vrijednost biblioteke u tome što preko nje autori s našega područja imaju priliku objaviti svoja djela te svoj rad predstaviti široj publici.

– Posebno kad se radi o prvijencima, praktički je nemoguće pronaći nacionalnog izdavača te je ova Biblioteka jedini način da autori s našeg područja objave svoj rad. Važno je i to što „Insula“ kontinuirano objavljuje djela: zahvaljujući njoj, Čakovec je u hrvatskim okvirima prepoznatljiv kao grad koji ulaže u kulturu! – naglasio je pročelnik Vugrinec.

David Vugrinec kaže da je najveća vrijednost Biblioteke u tome što preko nje autori s našeg područja imaju priliku objaviti svoja djela te svoj rad predstaviti široj publici

Natječaj je otvoren do prvoga travnja, na njega se mogu javiti autori koji imaju prijavljeno prebivalište na području Međimurske županije kojima djelo koje prijavljuju dosad nije objavljeno. Nakon završetka natječaja, Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca ocijenit će pristigle radove, a najboljima od njih platit će se troškovi tiskanja.

Predstavljanje novoga kola Biblioteke „Insula“ održat će se u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, sredinom jeseni u Knjižnici „Nikola Zrinski“ u Čakovcu. Natječaj za objavljivanje knjiga u Biblioteci „Insula“ nalazi se na gradskim mrežnim stranicama,
www.cakovec.hr

Kultura

HNK Varaždin najavljuje premijeru na arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Marko Ercegović

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom Varaždinske Toplice najavljuje premijeru na fascinantnom arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Radi se o praizvedbi teksta Čekajući Oresta koji je prema motivima Sofoklove Elektre napisala Lada Kaštelan.

Čarobna lokacija, nekadašnje značajne rimske terme postaju prostor za veliki dramski repertoar kojim se povezuje suvremenost s antičkim nasljeđem.

Ima li osveta smisla? A ako se izvrši, donosi li mir, ili pak, još goru nesreću?

Čekajući Oresta Lade Kaštelan (po motivima Sofoklove Elektre), u režiji Livije Pandur, na rimskom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama na inovativan i posve drugačiji način donosi priču u kojoj se svatko od nas može prepoznati.
Vječno suprotstavljene – Klitemnestra (Nina Violić) i Elektra (Dea Presečki) – majka i kćer, u jednom od najvećih mogućih i najstrašnijih sukoba koji svijet pamti, pokušavaju se izboriti jedna s drugom, ostajući pri svojim principima. Bezvremenski je to triler, koji je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć. I tako pokrenuo krugove mržnje i destrukcije.
Plaća li se za smrt, smrću? I ako je tako, da li onda uopće itko ima pravo ubiti? – samo su neka od pitanja koja u dugim noćima i još dužim danima progone glavne junakinje, tjerajući ih na jezive misli koje progovaraju iz njih. Ali i oko njih. Hashtag “#Pratitelji” zamijenio je ovoj Elektri antički kor, predstavljajući odraz modernog društva koje, umjesto da potiskuje zločin, čini upravo ono suprotno, gurajući sukob na rub provalije, ali i samog razuma. Svijet kakav prepoznajemo i nepomirljivost strana u kojoj živimo!

Premijera 28. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice (u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Repriza 29. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice
(u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Redateljica: Livija Pandur
Dramaturginja: Lada Kaštelan
Scenograf: Marko Japelj
Kostimograf: Leo Kulaš
Skladateljica: Tamara Obrovac
Dizajnerica svjetla: Vesna Kolarec
Autorica video projekcija: Vanda Petrović
Asistentica redateljice: Ana Marković
Asistent kostimografa: Mladen Jerneić Grof Erdödy
Ansambl predstave:
Nina Violić
Dea Presečki
Filip Eldan
Nikša Eldan
Beti Lučić
Elizabeta Brodić

Ulaznice za repriznu izvedbu su dostupne putem online prodaje, a od 20. 6. i na blagajni Kazališta.

Radno vrijeme blagajne:
Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.
Nedjeljom samo sat vremena prije početka programa.
Praznikom blagajna ne radi.
Kontakt:
telefon 042/200 250
email [email protected]

Nastavite čitati

Kultura

Uzbudljivo ljeto u Kazališnom studiju mladih – kreće radionica pantomime za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kazališni studio mladih najavljuje radionicu pantomime pod nazivom “Ljetna avantura s pantomimom” koja će se održati od 8. do 12. srpnja, svakog dana od ponedjeljka do petka, u terminu od 10 do 12 sati. Radionicu će voditi poznati kazališni pedagog Frane Meden.

Radionica pantomime namijenjena je djeci i mladima s ciljem razvijanja tjelesnog izražavanja i neverbalne komunikacije. Djeca će kroz igru i glumačke improvizacije razvijati svijest o tijelu kao alatu, o tjelesnim ekspresijama i načinima komunikacije.

Što će djeca naučiti?

Polaznici će se upoznati s osnovnim tehnikama pantomime, uključujući hod, geste, stavove, izraze lica, emocije, ravnotežu i fiksne točke u prostoru. Kroz radionicu će stvarati imaginarni prostor i otkrivati njegove mogućnosti i zakonitosti.

Izjava voditelja

– Radionica je osmišljena tako da potakne djecu i mlade na razvoj svijesti i samopouzdanja kroz grupnu suradnju i kreativne vježbe. Svladava se trema i otkriva kamo s rukama i nogama kada nas ne slušaju. Pri tom ćemo razvijati maštu, kreativnost i stvaralaštvo te oblikovati male etide s novostečenim vještinama – naglasio je Frane Meden, voditelj radionice.

Frane Meden se specijalizirao u području korporalne mime u Parizu, gdje je sudjelovao u radionicama u Atelier de Bellville, a 2008. godine je primljen u Ecole internationale de theatre Jacques Lecoq. Paralelno sa školom Lecoq pohađao je edukacije korporalne mime u MimOdrame.

Tko može sudjelovati?

Radionica je namijenjena djeci i mladima, od prvog razreda osnovne škole, preko srednjoškolske populacije do studenata. Nikakvo prethodno iskustvo nije potrebno.

Kako se prijaviti?

Požurite, broj mjesta je ograničen, a prijave traju do popune mjesta! Sve informacije vezane za prijavu na radionicu možete pronaći na: https://www.hnkvz.hr/vijesti/ljetna-radionice-kazalisnog-studija-mladih-hnk-varazdin/.

Pridružite se u ovoj uzbudljivoj ljetnoj avanturi i otkrijte svijet pantomime!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje