Povežite se s nama

Život i društvo

U Donjoj Voći održan festival raznolikosti, razumijevanja i jake povezanosti

Objavljeno:

- dana

EU PROJEKT ETNO TOUR

Općina Donja Voća je od 11. do 14. svibnja bila domaćin i organizator Etno Toura, međunarodnog festivala folklora u sklopu provedbe projekta DETOX.

Riječ je o projektu koji je podržan od strane Europske unije i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. (Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine DETOX SLO-HR98 /Podeželsko razstrupljanje s spoznavanjem zakladov kulturne dediščine DETOX SLO-HR98).

Posebno slavlje

Festival je održan uoči Židorova, vjerskog blagdana i velikog proštenja koje se tradicionalno održava svake godine u Donjoj Voći. Ovaj pučki blagdan svetog Izidora, zaštitnika ratara i poljodjelaca u voćanskoj se župi posebno slavi, jer po ovom svecu ime nosi i mjesna kapela sv. Tome i Izidora.

Velikim susretom folklornih družina, kulturno-umjetničkih društava i drugih sudionika ujedno je obilježen i Majčin dan. U Kapeli sv. Tome i Izidora Trodnevnicom i proštenjarskom svetom misom proslavljen je vjerski blagdan Židorovo.

U četvrtak, 11. svibnja je svetu misu predvodio vlč. Krunoslav Milovec uz sudjelovanje Župnog zbora iz Maruševca, u petak je svetu misu predvodio domaći župnik, vlč. Marko Zadravec, a glazbeno ju je oblikovao Župni zbor Ljubav i mir iz Donje Voće, u subotu je svetu misu predvodio vlč. Josip Drvoderić sa Župnim zborom iz međimurskog Goričana.

Najsvečanije je ipak bilo u nedjelju kada je proštenjarsku svetu misu, uz svećenike iz susjednih župa i svećenike rodom iz Voće predvodio vlč Josip Gregur. Glazbeni dio svete mise izveo je Zbor Sestara Milosrdnica iz Zagreba, a Svetoj misi su u narodnim nošnjama prisustvovali članovi Udruge Zagoraca Podravine iz Koprivnice.

Subota je bila Dan folklora. Organizator subotnjeg programa bio je KUD Voća. U popodnevnom dijelu programa najprije su nastupili najmlađi, a na pozornici su se uz buran pljesak i odobravanje posjetitelja redom izmjenjivali: KUD Voća – dječja sekcija, KUD Vitomarci – dječja folklorana skupina i tamburaši, Folklorna skupina Kulturnega društva Sv. Ana, Folklorna skupina Osnovne šole Voličina iz Lenarta, Folkolna skupina osnovne šole Lenart, KUD Rementinec – dječja sekcija, te Dječje folklorno Društvo Sončece iz Varaždina.

Nakon najmlađih, svojim su izvedbama brojnu publiku oduševili i nastupi starijih sekcija KUD Voća, KUD Benedikt Svibovec, KUD Ježek Beretinec, FS Franc Ilec Loka Rošnja Starše, KUD Zavičaj Sračinec, KUD Hrvatskih željeznica Varaždin i KUD Cvetlin. Nakon vrhunskih plesno-instrumentalnih izvedbi uz domjenak, za sve sudionike programa za dobru atmosferu u večernjim satima bili su zaslužni Glazbeni sastav Gazde i Brajdaši.

Zagorske udruge

Nedjelja, 14. svibnja, bila je posvećena zagorskim udrugama. Udruga Stara brv iz Gornje Voće bila je nositelj organizacije ovog programa. Uz domaću Udrugu umirovljenika Donje Voće, predstavila se i Udruga Zagoraca Podravine iz Koprivnice koji su predstavili svoj autorski CD sa zagorskim pjesmama. Za dobru atmosferu bio je zaslužan odličan Activ band.

Općina Donja Voća i Udrugom Mentor, koja je bila logistička potpora u sve dane trajanja festivala svim udrugama i događanjima, predstavili su uspješno i na veliko zadovoljstvo mnogobrojnih posjetitelja zajednički slovensko-hrvatski turistički Etno Tour događaj široj javnosti.

Načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec zahvalio je svim sudionicima i svima onima koji su svojim dolaskom podržali nastojanja da se kulturno i prirodno bogatstvo Općine Donja Voća predstavi široj zajednici putem ovog, ali i novih EU projekta koji su u pripremi.

Izložba slovenskih i hrvatskih narodnih nošnji

U Osnovnoj školi Andrije Kačića Miošića u petak, 12. svibnja, je postavljena izložba slovenskih i hrvatskih narodnih nošnji uz pomoć Gradskog muzeja Varaždin, koji je uz Općinu Donja Voća i Općinu Vinica jedan od hrvatskih partnera u projektu DETOX zajedno sa slovenskim partnerima: Občinom Lenart, Občinom Sv. Ana iz Sovenskih goricah, Občinom Sv. Andraž iz Slovenskih goricah i Fakultetom za elektroniku i računarstvo iz Maribora.

Na izložbi su predstavljene narodne nošnje iz Občine Lenart, iz Občine Starše, iz Općine Vinica i iz Općine Donja Voća. Predstavljeni su i stari napjevi koje je 1947. godine u voćanskom kraju zapisao poznati etnomuzikolog dr. Vinko Žganec. Učenička zadruga »Hižica« pripremila je i izložbu svojih radova. Izložba je bila otvorena od petka do nedjelje. Uoči otvorenja Izložbe i festivala folklora u kulturnom dijelu programa održanog u petak sudjelovali su: mlada Magdalena Banfić – voćanski virtuoz na gitari, recitatori iz OŠ Andrije Kačića Miošića, Ženski vokalni sastav Leluja iz Vinice, Nonet PGD Zlatoličje, koreograf Pjerino Hrvaćanin i KUD Voća. Posebna gošća bila je etnologinja i glazbenica Lidija Bajuk iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba koja je predstavila stare napjeve zapisane u Donjoj Voći i okolici, te na gitari izvela jedan od tih napjeva.

U prikupljanju podataka o starim napjevima podršku je pružila i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti iz Zagreba. Petak je također bio dan posvećen bratskoj Občini Starše iz Slovenije. Udruga Stara brv iz Gornje Voće zajedno s Turističkim društvom Starše u Gornjoj Voći upriličila je košnju trave starinskim ručnim kosama.

Voditelj kulturnog dijela programa bio je Sandi Furek iz Zlatoličja. Druženje svih sudionika programa nastavljeno je uz domjenak u šatoru uz izvanredne sastave Begini i Aurora band.

 

Izvor:
Foto: ZM

Život i društvo

U Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u ponedjeljak, 29. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gosti su bili puni hvale na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Maruševca, a za vikend Zlatko Pejaković i Dani folklora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec šarolikim programom obilježava svoje Dane, a današnji utorak je blagdan svetog Jurja te proštenje u Maruševcu.

Od 10 sati pod šatorom kod crkve sviraju Faringaši, u 11 sati počinje sveta misa, a nakon toga tradicionalno proštenje.

Ponedjeljak poslijepodne, 22. travnja, pak je bio rezerviran za svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Maruševec. Načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem bili su domaćini brojnim dragim gostima, a spomenut ćemo samo neke; gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, načelnik prijateljske Občine Rogatec Martin Mikolič, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Gosti su bili puni riječi hvale za suradnju s Općinom Maruševec, njezine prirodne ljepote te dobre ljude.

Šprem je svima poželio dobrodošlicu u Maruševec te svim slavljenicima čestitao imendane.

Načelnik Klapša je u svom govoru naglasak stavio na nestabilna vremena u kojima živimo, ali i brojna ulaganja na području Općine za generacije koje dolaze.

– Hvala svima koji su došli na “rođendan” naše općine, a puno toga se promijenilo i od protekle godine, ali ostao nam je ponos i srce koje malo jače zakuca kad se radi o našem Maruševcu. Svjesni smo da je Maruševec mala sredina, ali smo svjesni i odgovornosti koju imamo prema našim žiteljima; mladim obiteljima, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i starijim sugrađanima. Ono bez čega nema budućnosti je naša mladost koja će razvijati našu općinu te su dočekali gradnju stambene zone u Donjem Ladanju. Ne sumnjam da ćemo radišni i ujedinjeni postići svaki cilj koji si zadamo – istaknuo je načelnik.

Klapša je govorio o klimatskim izazovima i važnosti borbe s njima na lokalnoj razini, zatim važnosti obrazovanja kao temelja gospodarskog razvoja te ulaganjima u uređenje objekata i cestogradnju.

Nagrađeni

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su općinska priznanja zaslužnim mještanima. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Udruzi žena Maruša – za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijskih jela, rukotvorina i tradicijskih običaja maruševečkog kraja. Ista je nagrada dodijeljena Luki Hrgareku, za postignute izvanredne rezultate na sportskim natjecanjima u powerliftingu u zemlji i svijetu, a umjesto sportaša nagradu je primila njegova majka.

Plaketu Općine Maruševec primili su Josip Fadiga, za izniman doprinos razvoju sporta na području općine, Darko Posavec, za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske, i KUD Klaruš Maruševec za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja.

Proslava Dana općine traje sve do 29. travnja. U subotu, 27. travnja, održat će se 21. Dani folklora u Maruševcu, a u večernjim satima pod šatorom fešta uz Zlatka Pejakovića. Nedjelja je rezervirana za Općinski kup u malom nogometu, a ponedjeljak za svečano otkrivanje kipa književnika Gustava Krkleca kod osnovne škole u Maruševcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje