Povežite se s nama

Život i društvo

U drugoj polovici 2023. godine 13 beba rodilo se na području Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Održan je susret načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca s najmlađim mještanima općine Sračinec i njihovim roditeljima.

U drugoj polovici 2023. godine rodilo se 13 beba, a ovom prilikom njihovim roditeljima uručen je poklon Općine Sračinec u iznosu od 150 do 300 eura.

– Ne krijem veselje svaki put kada se susretnem s obiteljima s prinovom. Sjećam se godina kada smo imali i puno više novorođene djece u našoj općini, no vremena se mijenjaju, izazovi za mlade obitelji su veliki. Naša je općina prijatelj djece, a mi tu titulu koju nosimo shvaćamo jako ozbiljno. Velika sredstva izdvajamo za standard života djece, od vrtića do škole, a nedavno otvoreni park Velika graba samo je simbol naše brige za djecu. Mogu vam već sada najaviti da iduće godine treba biti realizirana nova dogradnja dječjeg vrtića, kojom ćemo dobiti kapacitet za četiri nove odgojne skupine. Jamčim vama roditeljima da ćete svoju djecu moći upisati na dječji vrtić u Sračinec, da će mjesta biti i da će djeca imati izvrstan standard boravka u vrtiću. Također mogu najaviti da ćemo dobiti sredstva iz središnjeg proračuna za predškolski odgoj, koja će iduće godine malo pomoći vama roditeljima i odgajateljicama u vrtiću, a većina će sredstava biti utrošena za dogradnju vrtića. No već 2025. godine, ta ćemo sredstva u većem iznosu usmjeriti u smanjenje cijene vrtića koju plaćaju roditelji i povećanje primanja zaposlenica vrtića – naglasio je načelnik Božidar Novoselec.

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje