Nakon što su učenici II. osnovne škole Varaždin, na čijoj zgradi je u tijeku energetska obnova, u ponedjeljak, 12. listopada napokon sjeli su u klupe obnovljenih učionica, ispostavilo se da je u njima vraški hladno.

Naime, u toj obrazovnoj ustanovi dvosmjenska nastava je zbog spomenutih radova počela sa zakašnjenjem, a roditelji učenika, poglavito nižih razreda, ostali su zatečeni „preporukom“ nastavnika koju su im po dolasku kući prenijela djeca.

– Djeca su nam odmah povjerila da se smrzavaju u klupama. Nije bolje bilo ni njihovom učiteljicama, koje su učenike zamolile neka prenesu roditeljima „da ih toplije obuku“. Ostali smo u šoku, jer su djeca boravila u hladnim, zagušljivim prostorijama koje uopće nisu provjetravane – ukazuju zabrinuti roditelji, do kojih su stizale različite kontradiktorne informacije o situaciji s grijanjem.

Iako se špekuliralo da je „ledara“ u školi posljedica kašnjenja s energetskom obnovom i „modernizacijom“ kotlovnice, iz Grada Varaždina, koji je njezin osnivač, takve navode demantiraju.

– Nažalost, zbog dotrajalosti je došlo do puknuća jednog kotla centralnog grijanja, ali  i do puknuća toplovoda prema novom dijelu II. osnovne škole. Štoviše, utvrđeno je da se kvarovi ne mogu sanirati te je nužno nabaviti novi kotao i izvesti novi toplovod – ističu u Gradu.

Tvrde i da je radi spomenutih razloga projektna dokumentacija za izvođenje radova na energetskoj obnovi zgrade II. osnovne škole, „morala biti izmijenjena iako puknuće nema veze s radovima na energetskoj obnovi“. U projekt je, napominju, bilo potrebno unijeti izmjenu ugradnje još jednog novog kotla, prilagoditi sve strojarske i elektro instalacije, ugovoriti radove te iznaći potrebna financijska sredstva.

– Dogovoreni su minimalni rokovi za provedbu postupka i postignut je dogovor da će se svi radovi izvesti do kraja listopada. Cjelokupna situacija nije se dogodila niti krivnjom naručitelja niti pak bilo kakvom krivnjom izvođača – smatraju u Gradu Varaždinu.

Na petoj se na vrijeme organizirali

I još ističu da se „takav kvar mogao dogoditi u bilo kojem trenutku školske godine“. No, slaba je to utjeha roditeljima čiji su školarci ovih dana do svoje škole okružene skelama stizali po kiši, hodajući po bezbrojnim lokvama vode.

Iz Grada nismo dobili pojašnjenje na koji su način „izvođači radova školi izašli u susret te hitno prionuli rješavanju problema“. Najveći je ipak riješen jer je u međuvremenu Grad Varaždin osigurao po dvije grijalice za svaki razred kako bi učenici mogli sudjelovati u nastavi.

Dodajmo da su se za razliku od II. osnovne škole, u petoj daleko bolje pripremili za hladno vrijeme. Naime, i u toj školi je u tijeku energetska obnova zgrade i kotlovnica se ne koristi.

– Znali smo što nas čeka pa te su još prošlog tjedna nabavljene električne grijalice. U našim učionicama su instalirane po tri i nikome nije hladno. Koristim ovu prigodu da zahvalim tvrtki „Marlex“ koja nam je priskočila u pomoć i donirala 30 grijalica – istaknuo je Mario Šipek, ravnatelj V. osnovne škole Varaždin.

Tek će se vidjeti hoće li kotlovnica u II. osnovnoj školi zaista profunkcionirati do kraja 10. mjeseca kako mališani ne bi predugo udisali suhi zrak, na što se također tuže roditelji školaraca.

Komentari

Komentara