Povežite se s nama

Međimurje

U Kotoribi otvorena moderna streljana

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Zahvaljujući inicijativi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Udruge umirovljenika, u Kotoribi je u petak svečano otvorena moderna streljana za zračnu pušku i zračni pištolj.

Projekt je pokrenut jer članovi spomenutih udruga nisu imali gdje pucati osim na otvorenom prostoru, a susjedi su ih zbog toga maltretirali, pojasnio je općinski načelnik Mladen Grgec.

Za staro i mlado

Ovakva situacija iznjedrila je zajednički sastanak zaljubljenika u streljaštvo s općinskim čelnicima te je odlučeno da se adaptira zapušten i neiskorišten podrum u vlasništvu Općine. – Uređeno je oko 150 metara četvornih podrumskog prostora koji je u cijelosti iskorišten i bilo ga je dovoljno da se uredi i jedna kancelarija. Streljana je automatska s četiri staze, avkupljeni su i masivni stolci sa stolovima koji će služiti za druženja i domjenke. Naime, trećina prostora rezervirana je za okupljanja i rekreativne aktivnosti mještana poput igranja šaha, belota ili pikada – naglasio je Grgec. Dodao je da tek treba razmisliti koje će udruge imati prioritet u korištenju streljane.

– U Kotoribi sve udruge imaju osigurane vlastite prostore za rad i aktivnosti članova. Pripremit ćemo kućni red i raspored korištenja streljane te zadužiti jednu osobu da sve skupa nadzire. Uopće ne sumnjam kako će se tu najčešće okupljati veterani Domovinskog rata, vatrogasci i naši umirovljenici. No, i mladi se mogu organizirati te koristiti ovaj prostor na najbolji mogući način – veli načelnik i napominje da na području Općine aktivno djeluju 22 udruge građana. Ako će se samo po dva njihova člana rekreirati ili ozbiljnije baviti ovim sportom, to znači da uskoro možemo očekivati osnutak još jedne udruge s 40-ak streljača. 

Trud se isplati

U uređenje podrumskog prostora i nabavku namještaja s opremom za streljanu investirano je oko 200.000 kuna. Od toga je polovicu novca izdvojila Općina iz svojeg proračuna, a drugi dio ulaganja odnosi se na angažirana sredstva iz pričuve čakovečke tvrtke Euroland, koja brine o održavanju svih objekata u vlasništvu Općine.

– Naši mještani vrsni su sportaši, vole se družiti i rekreirati na različite načine. Među najaktivnijima su maratonci “Begači“, a za rad svih udruga Općina ove godine izdvaja 650.000 kuna ili 10 posto iznosa izvornoga proračunskog prihoda. U Kotoribi imamo tradicionalne manifestacije poput Dana šibe i ribe, kada su sve naše udruge uključene u pečenje riba i kuhanje fiša. Tu su i Dani Kotoribe, kada spravljaju gulaš i bograč. Sudjelovanje im je uvjet da dobe potporu Općine za sve svoje prijavljene aktivnosti i pokazalo se da sudjelovanje na ovakvim prigodnim “veselicama“ dodatno stimulira njihovih četiristotinjak članova – naglasio je Grgec.Svečanost su svojim dolaskom uveličali predstavnici streljačkih udruga “Mihovil“ iz Čakovca i Ludbrega, a veteranima Domovinskog rata pripala je čast da u mete ispale prve hice iz “lufterica“. Potom su im se pridružili i nestrpljivi umirovljenici.

– Ovo je bila super ideja, jer u Udruzi imamo grupu streljača, dok dio članova igra belu, pikado ili viseću kuglanu. Sada kada imamo modernu streljanu, možemo trenirati do mile volje i bit će to prilika da se uz druženje ogledamo s kolegama iz cijelog Međimurja te drugih županija – rekao je Vladimir Vugrinčić, koji je 40 godina proveo na privremenom radu u Austriji, a sada se kao umirovljenik nastoji uključiti u što više slobodnih aktivnosti.

Počinju natjecanja

Na njega se nadovezao Stanko Vugrinčić, predsjednik Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Kotoriba, koje će iduće godine proslaviti 130. obljetnicu osnutka. – Naša operativna jedinica broji 30 ljudi, dok okupljamo više od 70 članova, s tim da trenutno nemamo pomladak. U svoje slobodno vrijeme koristit ćemo ovu streljanu jer povremeno sudjelujemo na internim natjecanjima s umirovljenicima. Ovo nam je još veći izazov, prostor je prekrasno uređen i ne vjerujem da ćemo ikada morati ispumpavati vodu iz podrumskog prostora Općine – zaključio je Vugrinčić.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje