Povežite se s nama

Kultura

U listopadu u HNK-u prvi „Zuberfest“ – Festival zborskog pjevanja posvećen prof. Marijanu Zuberu

Objavljeno:

- dana

Na varaždinskom groblju je u četvrtak, 27. lipnja, prigodnim programom obilježena 11. obljetnica smrti profesora Marijana Zubera, velikoga varaždinskoga glazbenika, dirigenta, pedagoga i dugogodišnjeg ravnatelja Glazbene škole.

Dirigent i pedagog

Komemoraciju osnivaču Varaždinskih baroknih večeri, kojeg su, podsjećamo, jugokomunističke vlasti 1945. godine prvo osudile na smrt, pa ga „pomilovale“ i poslale na trogodišnju robiju u Staru Gradišku, pripremili su članovi zbora Kapela Paulina Warasdin. O životu i djelu jednog od najuglednijih hrvatskih glazbenih pedagoga govorio je novinar i vrsni poznavatelj povijesti hrvatske glazbe Željko Slunjski. Članovima obitelji te zamjenici varaždinskoga gradonačelnika Sandri Malenici, građanima i članovima zbora obratio se i Zdenko Kušćer, umjetnički voditelj Kapele Paulina Warasdin. U svom izlaganju najavio je nekoliko inicijativa kojima se nastoji revitalizirati djelo Marijana Zubera. Osim Zuberfesta, festivala pjevačkih zborova, sasvim je izgledno imenovanje jedne od ulica u gradu njegovim imenom. Organizirat će se i izložba te koncerti u čast glazbenog pedagoga koji je svojim radom zadužio mnoge generacije Varaždinaca, a preminuo je 2008. u 95. godini života. Prvo izdanje „Zuberfesta“ bit će održano 19. i 20. listopada u HNK-u u Varaždinu. Inicijator i organizator ove manifestacije je Udruga „Kapela Paulina Warasdin“ uz potporu Grada Varaždina, HNK-a u Varaždinu te poznatih hrvatskih glazbenika – Vladimira Kranjčevića, Ruže PospišBaldani i Višnje Mažuran.

– Na taj način želimo odati priznanje velikom varaždinskom glazbeniku, dirigentu, glazbenom pedagogu, dugogodišnjem ravnatelju Glazbene škole Varaždin i inicijatoru brojnih kulturnih događanja u našem gradu, zemlji, pa i šire. Prof. Zuber odgojio je generacije glazbenika, objavio mnoštvo stručnih članaka i afirmirao Glazbenu školu i grad Varaždin u međunarodnim okvirima. U okviru 1. „Zuberfesta“ 18. listopada bit će otvorena izložba „Marijan Zuber, život i djelo”, na kojoj će biti predstavljena obilna dokumentacija koju je prof. Zuber marljivo skupljao tijekom desetljeća svog rada, a koja će evocirati brojne uspomene vezane za glazbeni život Varaždina u drugoj polovici 20. stoljeća – ističu organizatori.

Zuberfest će otvoriti maestro Vladimir Kranjčević, a nastupit će desetak zborova, od kojih jedan dio u subotu (19. 10.), a drugi u nedjelju (20. 10.). Uz koncertni dio Festivala, zborovi će pjevati i na varaždinskim trgovima i ulicama. Na kraju programa održat će se gala koncert na varaždinskom Korzu, ispred Gradske vijećnice.

Kultura

Deseta Likovna kolonija „Sveti Martin“ okupila 70 umjetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 7. svibnja, u Šćepanju u Općini Breznički Hum održana je jubilarna 10. Likovna kolonija „Sveti Martin“.

Iako je dan započeo maglovito i tmurno, oblaci su se razilazili kako su umjetnici dolazili u Breznički Hum, pa se uskoro ondje okupilo 70-ero slikarica i slikara s područja sjeverne i srednje Hrvatske, među kojima i bosanskohercegovački umjetnik Hajrudin Osmanagić, zbog čega je ovogodišnja kolonija postala međunarodna.

– Ponosimo se činjenicom da sve više ljudi podržava ovu našu kulturnu manifestaciju, koja je svih ovih godina stasala u važan društveni događaj, što je i sam župan uvodno istaknuo rekavši da je ovo jedno od najvećih i najvažnijih likovnih okupljanja kod nas – rekao je glavni organizator događanja, načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić.

Dokaz tomu je impresivna lista od 70-ero umjetnika iz Čakovca, Varaždina, Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara, Križevaca, Karlovca, Zaboka, Krapine, Klanjca, Rijeke i drugih manjih mjesta, među kojima su i sudionici svih dosadašnjih kolonija „Sveti Martin“ Dobra Vein, Vladimir Zopf, Marija Pukec Žigić, Katica Trumbetaš, Marija Tokić i Mladen Palić.

Unatrag 10 godina, otkako se Likovna kolonija „Sveti Martin“ održava, nastao je fundus od 400-tinjak umjetničkih djela koja su dijelom prodana na aukcijama slika u humanitarne i društveno korisne svrhe. Uz Općinu Breznički Hum, Koloniju su pomogli organizirati Likovna udruga „Humščak“, umjetnici Ivica Nemec i Mladen Sekovanić te članovi DVD-a Šćepanje.

Koloniju je posjetio i župan Radimir Čačić, a akademski slikar Nedeljko Tintor u ime svih sudionika zahvalio je Čačiću poklonivši mu svoj rad, njegov portret.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Koncertom ispred varaždinske sinagoge u simboličnoj formaciji odan pijetet žrtvama fašizma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Večeras, 9. svibnja, između varaždinske sinagoge i skulpture K19 autora Zlatka Kopljara održan je koncert povodom Dana Europe i sjećanja na žrtve fašizma.

Program je bio organiziran na način da su izvođači bili leđima okrenuti prema željezničkom kolodvoru, dok su posjetitelji s desne strane imali sinagogu, s lijeve skulpturu K19, a konceptualno su činili kolonu.

Na programu su bili tema iz filma „Schindlerova lista“ Johna Williamsa u izvedbi violinistice Rute Bobić i Danijela Ota, klavinova, te odabrani muzički brojevi iz monodramatske opere „Dnevnik Anne Frank“ Grigorija Frida.

Pritom je Marija Lešaja utjelovila Anne Frank, a na klavinovi je bio Stjepan Vuger.

Organizatori događaja su Grad Varaždin, Koncertni ured Varaždin i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.

Djelić atmosfere s koncerta pogledajte u galeriji fotografija.

Nastavite čitati