Povežite se s nama

Kultura

U Ludbreg stižu Regica i sin autora nezaboravnih Gruntovčana

Objavljeno:

- dana

KEŠNERIJADA 2016. OD 7. DO 9. SRPNJA

U četvrtak, 7. srpnja, u 19:30 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mladen Kerstner u Ludbregu bit će otvorena zanimljiva izložba skulptura „Gruntovčani“ autorica Vande Bilinski i Štefanije Baranašić.

Time će početi trodnevna manifestacija Kajkavski dani u Ludbregu „Kešnerijada 2016.“, koja je posvećena Mladenu Kerstneru, novinaru, piscu i režiseru, koji je 8. srpnja 1928. rođen u Ludbregu, a najpoznatiji je po književnim djelima Gruntovčani i Mejaši. Stvorio je nezaboravne likove Dudeka, Regice, Cinobera, Presvetlog i drugih.

Na rođendan poznatog Ludbrežanina, u petak, 8. srpnja, u 19:30 sati bit će promovirana brošura njegovog sina Mladena Kerstnera mlađeg pod nazivom „Mladen Kerstner – književnik i otac“.

U subotu “Kaj je kaj”

Uz autora, gosti će biti Smiljka Bencet, Janja Ljubojević, Vera Vidović, Stanka Mustapić i Nikica Novosel. Promotorica je Sunčica Križan-Kadi, a nastupit će tamburaši KUD-a Martijanec i Glumačka amaterska družina Knjižnice.

„Kešnerijada“ će završiti u subotu, 9. srpnja. U 10 sati počinje manifestacija dječjeg kajkavskog stvaralaštva „Kaj je kaj“, u kojoj sudjeluju djeca iz vrtića Smjehuljica i učenici OŠ Ludbreg i Srednje škole Ludbreg.

Svi programi održavaju se u dvorcu Batthyany, a organizator je ludbreška Gradska knjižnica koja nosi Kerstnerovo ime.

 

 

Izvor:
Foto: bp.blogspot.com

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje