Povežite se s nama

Život i društvo

U Ludbregu na „Zdravoj kavi s doktorima“ žene oboljele od raka dobile savjete i odgovore na pitanja

Objavljeno:

- dana

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka „Nismo same“ organizirala je svoju šestu „zdravu kavu s doktorima“ u Ludbregu, koja je sa 76 sudionika bila dosad najmasovnija.

Zainteresirane žene imale su priliku iz prve ruke saznati sve o prevenciji malignih bolesti, procesu liječenja i kvalitetnoj prehrani, podijeliti svoja razmišljanja i osjećaje, ali i dobiti svu potrebnu psihološku podršku.

Inicijativu „zdrave kave s doktorima“ u Ludbregu vodila je Zrinka Rendić-Miočević, dr. med. spec. onkologije i radioterapije, na Klinici za tumore Kliničkog bolničkog centra „Sestre Milosrdnice“ u Zagrebu.

Udruga „Nismo same“ u svog sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ provodi inicijative „zdravih kava s doktorima“ u 15 gradova diljem Hrvatske.

Riječ je o neformalnim druženjima koja oboljelim i liječenim ženama te njihovim obiteljima omogućavaju da u opuštenoj atmosferi razgovaraju s liječnicima i ostalim stručnjacima o svim pitanjima koja ih muče.

„Zdrave kave s doktorima“ su se do sada održale u Karlovcu, Sisku, Vukovaru, Šibeniku i Zaboku, a ostavile su jako pozitivan i ohrabrujući utjecaj na žene te okupile više od 170 sudionika.

Tako je u mjesecu listopadu, kojeg simbolizira ružičasta boja, Udruga „Nismo same“ održala svoju šestu po redu „zdravu kavu s doktorima“ u prekrasnom Ludbregu kako bi dodatno podržala borbu protiv raka dojke.

U restoranu „Črn-Bel“ okupilo se 76 sudionika, među kojima su bile članice udruga s područja Ludbrega, Varaždina i Koprivnice, koje su u razgovoru s liječnicima i članicama Udruge mogle saznati najvažnije informacije za prevenciju i preventivne preglede, proces liječenja, kvalitetnu prehranu i izgradnju imunitetna uz psihološku pomoć i podršku.

Voditeljica inicijative „zdrave kave s doktorima“ u Ludbregu bila je Zrinka Rendić-Miočević, dr. med. spec. onkologije i radioterapije, na Klinici za tumore Kliničkog bolničkog centra „Sestre Milosrdnice“ u Zagrebu, koja je istaknula važnost ove inicijative budući da upravo na ovim susretima brojne žene prvi put dobiju odgovore na većinu svojih dilema.

– Moram priznati da me iznenadio broj žena koje su došle na kavu, a istovremeno i razveselio. Razgovarali smo o mnogim važnim temama kao što su važnost pravovremene dijagnostike i ranog otkrivanja karcinoma dojke, što su najvažniji čimbenici za visoku stopu preživljenja. Govorili smo o raznim dijagnostičkim metodama za otkrivanje karcinoma dojke te kada ih treba početi primjenjivati kod bolesnica koje nemaju obiteljsko opterećenje, a kada kod onih koje ih imaju. U tom pogledu, dotaknuli smo se i problematike nedostupnosti određenih dijagnostičkih metoda, prvenstveno MR-a. Govorili smo i o važnosti prehrane, kako u prevenciji, tako i tijekom liječenja i nakon liječenja karcinoma i brojnim drugim važnim temama. Nastojali smo većini bolesnica dati savjete kako postupiti i kako si olakšati određene tegobe – rekla je Zrinka Rendić-Miočević.

U Ludbregu su s okupljenim ženama i svim zainteresiranim građanima razgovarali liječnici prim. Hussein Saghir, dr. med., spec. radiologije, iz Županijske bolnice Čakovec, Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, preventivne programe i zdravstvenu statistiku Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, te Karmen Kokot, dipl. ing., univ. spec. nutricionizma.

– Inicijativa je odlična, upravo zbog povratnih informacija od pacijenata koje potvrđuje naše pretpostavke o sustavu. Važno je da se novac kojim zdravstvo raspolaže podijeli na pravilniji način, da se, tamo gdje je moguće, više napravi preventivom, a novac preusmjeri na liječenje karcinoma dojke gdje veću ulogu ima sekundarna prevencija – rekla je Irena Stipešević-Rakamarić.

Istaknula je kako je u Varaždinskoj županiji odaziv na preventivni program ranog otkrivanja raka dojke iznosio oko 65 posto, a nakon pojave virusa COVID-19 odaziv je pao za devet posto.

– Trebalo bi dodatno potaknuti žene da se jave na preventivne programe. Za početak, trebalo bi pomaknuti mogućnost mamografskih pregleda i nakon 16.30 sati za žene koje rade te jednom mjesečno uvesti radne subote – rekla je.

Gordana Loparić, predsjednica lokalne Udruge „Žene u borbi protiv raka dojke – Narcisa“ podijelila je svoja osobna razmišljanja, životnu priču i podržala ovu veliku inicijativu Udruge „Nismo same“.

Istaknula je kako velik odaziv žena s ovog područja na „zdravu kavu s doktorima“ pokazuje da je ženama potrebno druženje, ali i da su ‘gladne’ informacija.

– Puno smo danas govorili o sustavu i čuli smo da žene imaju puno problema – i one koje su oboljele i one koje sumnjaju da su oboljele. Možda bi trebalo veći fokus staviti na obiteljske liječnike, da od njih sve krene dalje, da žene ne lutaju kroz sustav i ne moraju tražiti vezu – rekla je Gordana Loparić.

Ovim hvalevrijednim projektom Udruga „Nismo same“ ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti, poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge u Zagrebu.

Sljedeća „zdrava kava s doktorima“ održat će se 25. listopada u Slavonskom Brodu, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Život i društvo

Objavljen je program obilježavanja Dana općine Ljubešćica, zasvirat će i Gazde

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Ljubešćica objavila je program proslave dana općine pod nazivom “Ljubešćica u srcu 2024.”.

Sve počinje tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja 2. Off road utrkom Glogovina.

Program traje sve do 5. kolovoza, a mi ćemo izdvojiti neka događanja.

U četvrtak, 1. kolovoza, na Ljubeškom trgu održat će se projekcija kratkometražnog igranog filma “Šutim” redateljice i producentice Sare Horvatić.

Na istom mjestu zabavljat će se u petak, 2. kolovoza, uz popularne Gazde.

Dan nakon toga, subota, rezervirana je za prvenstvo u tenisu, a navečer druženje uz Fenomen Band.

Druženja neće nedostajti niti u nedjelju, 4. kolovoza, uz Gulašijadu, seoske sportske igre i glazbu Vrijeme ljubavi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Subotnje nevrijeme u Varaždinskoj županiju rušilo stabla i oštetilo žice od struje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ravnateljstvo civilne zaštite javilo je jučer, 13. srpnja, da je uz tuču bilo i drugih problema zbog nevremena.

– Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je dojave o većem broju srušenih stabala na cesti od naselja Otok Virje prema naselju Virje Križovljansko, u Varaždinu, u naseljima Križance, Svibovec, Motičnjak i Donje Vratno, a u Velikom Lovrečanu oštećene su žice od struje – objavili su.

Ubrzo se krenulo sa saniranjem posljedica.

– U popodnevnim satima, nevrijeme je zahvatilo područje grada Čakovca te općina Selnica i Podturen. Županijski centar 112 Čakovec zaprimljeno je nekoliko dojava vezanih za pad stabla na kolnik i oštećenje električnih i telefonskih vodova. Oštećeno je jedno vozilo uslijed pada stupa. Bilo je i poteškoća u opskrbi korisnika električnom energijom – također je objavilo Ravnateljstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje