Povežite se s nama

Život i društvo

U Martijancu je pravom veselicom proslavljeno Vincekovo i započeta nova vinogradarska godina

Objavljeno:

- dana

U općini Martijanec i ove je godine veselo obilježen blagdan svetog Vinka, kojim se simbolično označava početak nove vinogradarske godine.

Manifestacija je počela svetom misom kod pila, nakon čega je uslijedilo obrezivanje mladog trsa. Domaćini proslave i ovoga puta bili su vinogradari iz Mejaške i okolnih ulica Gornjeg Martijanca i Rivalna. Ervin Greiner, član ludbreške Udruge vinogradara „Trsek”, koji je tom prilikom istaknuo kako je prošla vinogradarska godina bila prilično loša za brojne vinogradare na martijanečkom području.

– Ja sam svoje grožđe spasio jer sam na vrijeme poprskao, na vrijeme sam odradio i agrotehničke mjere, tako da nisam imao štete, osim što je bilo tuče. Inače je bilo dosta štete u vinogradima na našem brijegu, pa je tako od peronospore stradalo čak 70 posto vinograda i neki nisu niti imali berbu. Bilo je i pepelnice, ali najviše je štete napravila peronospora – rekao je Greiner.

Istaknuo je kako su vina proizvođača s područja Općine Martijanec u posljednjih desetak godina mnogo kvalitetnija, što je dokazano i medaljama na ocjenjivanjima vina.

– Osobno sam dobio tri srebra i jednu broncu na izložbi u Ludbregu, ali je Trsek malo podignuo bodovni prag, s 80 na 85 bodova za zlatnu medalju. Ja sam imao 82 i 83 boda i po starom bih osvojio zlato, ali opravdavam to podizanje bodovnog praga jer mu je cilj proizvodnja što kvalitetnijeg vina – kazao je Greiner te istaknuo kako bi volio da se vinogradarstvom bavi više mladih.

– Vino je Božji dar, vinogradarstvo i podrumarstvo su važni, zato ćemo mi naš vinograd i proširiti i još se intenzivnije time baviti. Drago mi je da ipak ima ljudi koji se u to upuštaju i mislim da će se tradicija vinogradarstva na našem području nastaviti, a vina biti još bolja i kvalitetnija – rekao je Greiner.

Da su se martijanečka vina podigla na ljestvici kvalitete potvrdio je i općinski načelnik Branimir Nađ.

– Vincekovo označava početak nove vinogradarske godine, za koju se nadam da će biti bolja nego je to bila prošla godina za naše martijanečke vinogradare. Bilo je dosta bolesti, a zadesila ih je i tuča. Hvala našim domaćima iz Mejaške i okolnih ulica koji su nas je ponovno lijepo ugostili, kao i svim našim vinogradarima. Kvaliteta martijanečkih vina se znatno podigla, to dokazuju i razne medalje koje osvajaju i svima čestitam na njihovom uspjehu. Općina je tu da im pomogne, stoga smo i objavili Javni poziv za sufinanciranje loznih cijepova graševine. Godina je bila takva kakva je bila, stoga pozivamo naše vinogradare da se prijave na Javni poziv kako bi si obnovili dio vinograda – poručio je načelnik Nađ.

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje