Povežite se s nama

Život i društvo

U Maruševcu održana tribina na temu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Objavljeno:

- dana

Općina Maruševec i Invalidsko ILCO društvo Varaždin organizirali su prošlog vikenda uoči Međunarodnog dana starijih osoba u prostorijama Općine tribinu na temu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Tribina je organizirana kako bi se objasnilo i osvijestilo građane da je rak debelog crijeva danas jedna od najčešćih zloćudnih bolesti muškaraca i žena. –Kao zajednica koja želi sačuvati zdravlje i živote svojih stanovnika te ih informirati i educirati o prevenciji bolesti organizirali smo ovu tribinu zajedno s Invalidskim ILCO društvom Varaždin te kako bi iz prve ruke čuli korisne informacije o prevenciji i liječenju najčešće zloćudne bolesti kod žena i muškaraca.

Svima nama zdravlje jednostavno mora biti na prvome mjestu i zato poslušajte liječnike, ne odgađajte kontrolne preglede i aktivno brinite o svom zdravlju, rekao je na početku javnog skupa načelnik Općine Maruševec Mario Klapša te izrazio podršku svim građanima u njihovoj hrabroj borbi protiv tumora.

Na tribini su sudjelovali specijalisti Opće bolnice Varaždin i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Renata Kelemenić-Dražin, dr.med. te Katica Čusek Adamić, dr.med., spec. epidemiologije dok su učenici Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti sa svojim mentorima mjerili tlak i šećer okupljenim građanima.

Specijalistica Čusek Adamić govorila je o faktorima rizika, simptomima bolesti te dala endoskopski prikaz raka debelog crijeva, kao i statističke podatke o incidenciji i mortalitetu od tumora po županijama u Hrvatskoj, kao i u državama Europske unije.

Također, pozvala je građane da se odazovu Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojeg Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije provodi od 2007. godine, a odaziv građana je trenutno ispod nacionalne razine odaziva. Program je naime,  usmjeren ka ranom otkrivanju premalignih tvorbi i ranijih faza raka debelog crijeva, kada su uspjeh liječenja i prognoza za bolesnike bolji, pa se tako u većini slučajeva polipektomijom odstranjuju polipi te otklanjaju premaligne tvorbe i vjerojatnost nastanka tumora.

Primarijus Kelemenić-Dražin je istaknula kako je rak drugi vodeći uzrok smrtnosti u državama članicama Europske unije nakon kardiovaskularnih bolesti te da gotovo nema čovjeka na čiji život nije utjecao, bilo kroz osobno iskustvo s bolešću ili oboljenje bliske osobe.

Samim time, rak je vodeći javnozdravstveni problem, navela je Kelemenić-Dražin te okupljenima dala upute na koji način smanjiti rizik od nastanka raka te spriječiti njegov nastanak kroz prevenciju, redovite liječničke preglede i zdrave životne navike. Isto tako, naglasila je da je preživljavanje od raka u Hrvatskoj generalno niže od prosjeka Europske unije, a jedan od vrlo važnih razloga velikoj smrtnosti je dijagnosticiranje bolesti u odmaklom stadiju, kada je liječenje neizvjesno i manje učinkovito.

O svom iskustvu kao osobe oboljele od raka debelog crijeva govorio je Đuro Kobal, član Invalidskog ILCO društva Varaždin, koji je okupljenima ispričao svoj trnovit put do ozdravljenja. Kobal je pozvao građane da se odazovu na testiranje stolice na krvarenje te da sa puno blažim posljedicama spriječe potencijalno širenje raka debelog crijeva, budući da je samo testiranje jednostavno i može se obaviti diskretno u svome domu.

Osim toga, govorio je i o aktivnostima Invalidskog ILCO društva Varaždin koje za operirane osobe i članove njihovih obitelji redovito organizira edukacije o korištenju stoma pomagala, održavanju higijene, prehrani te pomaže u rješavanju ostalih problema. ILCO društvo također prenosi iskustva članova te bodri nove članove da ustraju te im ustupa slobodna pomagala ukoliko im trebaju dodatne količine ili nova vrsta pomagala.

Život i društvo

FOTO Ivica Nerer biciklom kreće na put do Bruxellesa biciklom, prijeći će 1500 kilometara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik 2. oklopno mehanizirane bojne „PUMA” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dosad je biciklirao po tri puta u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nerer na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25-og travnja on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tako, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – rekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg podupire poduzetništvo, evo kako do potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega u 2024. godini.

 Cilj javnog poziva je poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Ludbrega.

-Posljednjih godina znatno radimo na ovim mjerama, uvodimo novitete prateći trendove i potrebe. Pozivam poduzetnike da se jave u naš odsjek za poduzetništvo i iskoriste sredstva koja im stoje na raspolaganju, koja stoje u proračunu za razvoj njihove djelatnosti i na taj način zapravo doprinesu novom zapošljavanju na našem području – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg tako subvencionira nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za neproizvodne djelatnosti, inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Sufinancira se i razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga zatim certificiranja proizvoda, pribavljanje potrebne dokumentacije za potrebe povećanja energetske učinkovitosti poduzetnika/obrtnika. Uz to to je i program „Inkubator za kreativne industrije“, zatim subvencioniranje troškova naukovanja u deficitarnim zanimanjima, sufinanciranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita te sufinanciranje usavršavanja deficitarnih zanimanja.

Javni poziv je otvoren od 15. travnja 2024. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja.

Prijava na Javni poziv podnosi se Upravnom odjelu za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti Grada Ludbrega na obrascu prijave naznačenom u Javnom pozivu pod pojedinom mjerom s traženom potpunom dokumentacijom. Obrasci se nalaze na web stranici Grada Ludbrega www.ludbreg.hr ili se mogu podići osobno u Odsjeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje