Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurskoj županiji 9.718 osnovaca krenulo u novu školsku godinu

Objavljeno:

- dana

PRVI DAN ŠKOLE

U ponedjeljak u jutarnjim satima prvi se put oglasilo školsko zvono za početak nove školske godine.

U Međimurskoj županiji ove je godine 9.718 osnovaca, koji su podijeljeni u 580 razrednih odjeljenja. Od ukupnog broja učenika prvašića je 1.215. Nastava se provodi u 30 redovnih škola te jednoj ustanovi za djecu s poteškoćama u razvoju.
U Gradu Čakovca u školsku godinu 2017./18. krenulo je 2.659 učenika.

Produženi boravak

– Grad Čakovec mnogo ulaže u tzv. školski nadstandard. Ulaganje u obrazovanje nema alternativu, a svaka kuna višestruko se vraća. Grad je i ove školske godine za svu osnovnoškolsku djecu osigurao obvezne udžbenike, a prvi put učenici su dobili i po četiri bilježnice. Tome treba pridodati i osigurani novac za pomoćnike u nastavi, dok je za svu djecu koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja osiguran besplatni školski obrok – rekao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

U srednje škole upisano je 1.092 novih učenika, te je sada oko 4.100 srednjoškolaca

U tri čakovečke osnovne škole već godinama se provodi projekt produženog boravka. Obnavljale su se i opremale školske zgrade, za što je utrošeno gotovo pet milijuna kuna. Učenici I. osnovne škole te osnovnih škola Ivanovec i Kuršanec imaju osiguran besplatni prijevoz, a temeljem lani potpisanog ugovora s prijevoznicima svaka škola ima na raspolaganju 1.000 kilometara godišnje za prijevoz učenika na kazališne predstave, natjecanja i druge programe.
– Nadam se da su je djeca iskoristila praznike na najbolji mogući način te da se odmorni i rasterećeni vraćaju u školske klupe, spremni za izazove. Da bismo im olakšali taj korak, u vrijeme kada je obrazovanje postalo svojevrstan luksuz, iza nas u Međimurskoj županiji, naših stručnih službi, još je jedno radno ljeto – poručio je župan Matija Posavec.
U srednje škole je pak upisano 1.092 novih učenika, a trenutno je oko 4.100 srednjoškolaca u Međimurju.

Školska prehrana

– Udžbenici su osnovnoškolce dočekali na klupama, svi školarci imaju osiguran prijevoz, studentima su ove godine dane jednokratne potpore, a nastavili smo i s projektom osobnih asistenata. Međimurska županija  prvi put je i u projektu školske prehrane, gdje omogućuje svim učenicima domaće proizvode u vrijeme užine u suradnji s obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, kako bi školska prehrana bila zdravija i kvalitetnija – dodao je Posavec.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje