Povežite se s nama

U fokusu

U Nadzornom odboru Varkoma isključeni član SDP-a, ismijava li HNS Alena Kišića ili pokazuju tko je glavni?

Objavljeno:

- dana

NATALIJA MARTINČEVIĆ SE PITA

Unatoč velikim najavama SDP-a i, posebno, Alena Kišića o smjeni direktora Varkoma Vlade Vlašića, o tome jučer nije bilo ni riječi na izvanrednoj glavnoj skupštini Varkoma, istaknuli su Reformisti u priopćenju.

Podsjetili su da je odgovornost Vlašića u tome što su u projektu Aglomeracije “pali” svi natječaji (osim onog kojeg je dobio Euro Consulting u vlasništvu člana HNS-a), a da su rokovi za izgradnju kanalizacije s 2018. prolongirani na 2021., što podrazumijeva plaćanje penala.

Međutim, Reformisti napominju i da Vlašić nije poduzeo ništa ni u slučaju Aquatehnike, tvrtke u 100-postotnom vlasništvu Varkoma.

Bivši direktor Aquatehnike pravomoćno osuđen

– Nije poduzeo ništa iako Aquatehnika kontinuirano posluje s gubicima, a uz to nije poduzeo niti jednu radnju ili pokrenuo internu istragu unatoč tome što je je bio upoznat s činjenicom da nadležna tijela provode istrage u Aquatehnici, te da je bivši direktor Gordan Novak (SDP) pravomoćno osuđen zbog prijetnje radnicima Aquatehnike. Uz sve navedeno, potvrđena je i činjenica da Vlašić kao direktor Varkoma nije plaćao račune za smeće. Nažalost, to sve za Kišića nisu bili dovoljni razlozi da ozbiljno, a ne na razini školske predstave, zahtjeva smjenu Vlašića – navode Reformisti.

Ističu da je jučerašnja izvanredna glavna skupština Varkoma imala i “dodatnu zanimljivost”, a to je imenovanje Dražena Vinceka, gradskog vijećnika i bivšeg člana SDP-a, u Nadzorni odbor unatoč “izjavama iz SDP-a da u tom slučaju od koalicije s HNS-om neće biti ništa”.

– Ismijava li HNS Kišića ili samo daje jasnu poruku tko će zapravo upravljati Varaždinom dobije li kojim slučajem koalicija SDP/HNS povjerenje građana? – zapitala se Natalija Martinčević, predsjednica varaždinskih Reformista.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ne štima broj listića: na jednom biračkom mjestu u Gornjoj Voći poništeno glasanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jednom glasačkom mjestu u Općini Donja Voća ponovno će se održati lokalni izbori i to već 23. svibnja.

Naime, Općinsko izborno povjerenstvo Općine Donja Voća 16. svibnja donijelo je odluku da se poništava glasovanje na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2. Određeno je da će se na ovom biračkom mjestu 23. svibnja ponovno glasati za načelnika i članove općonskog vijeća Općine Donja Voća, ali i župana Varaždinske županije te Županijsku skupštinu.

Objašnjeno je da nije sve bilo uredu s broem listića.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor načelnika Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 324 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 325.

Također, prilikom prebrojavanja glasova za izbor članova općinskog vijeća Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 318 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 319.

Kada su se prebrojavali glasovi za izbor župana i zamjenika župana Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 315 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 316.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor članova Županijske skupštine Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 311 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 313.

Odredbom čl. 63. st. 2. Zakona o lokalnim izborima propisano je da, ako se prilikom prebrojavanja glasačkih listića utvrdi da je njihov broj veći od utvrđenog broja birača koji su glasovali, birački odbor o tome odmah obavještava nadležno izborno povjerenstvo. Nadležno izborno povjerenstvo odmah raspušta birački odbor i imenuje novi te određuje ponavljanje glasovanja na tom biračkom mjestu koje će se obaviti sedmog dana od dana prvog glasovanja.

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora za Općinu Donja Voća, koje je objavio DIP, obrađeno je 83,3 % glasova, odnosno 5 od šest biračkih mjesta. Više od polovice glasova, odnosno 52 % dobila je Reformistica Sanja Kočet i vjerojatno je da će postati nova načelnica. Dosadašnji načelnik, HDZ-ov Krunoslav Jurgec dobio je 31,6 % glasova.
Teško da će novo glasanja na jednom biračkom mjestu poremetiti taj omjer značajnije. Jurgec je već svojoj protukandidatkinji čestitao na pobjedi na svom Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!