Povežite se s nama

U fokusu

U Nadzornom odboru Varkoma isključeni član SDP-a, ismijava li HNS Alena Kišića ili pokazuju tko je glavni?

Objavljeno:

- dana

NATALIJA MARTINČEVIĆ SE PITA

Unatoč velikim najavama SDP-a i, posebno, Alena Kišića o smjeni direktora Varkoma Vlade Vlašića, o tome jučer nije bilo ni riječi na izvanrednoj glavnoj skupštini Varkoma, istaknuli su Reformisti u priopćenju.

Podsjetili su da je odgovornost Vlašića u tome što su u projektu Aglomeracije “pali” svi natječaji (osim onog kojeg je dobio Euro Consulting u vlasništvu člana HNS-a), a da su rokovi za izgradnju kanalizacije s 2018. prolongirani na 2021., što podrazumijeva plaćanje penala.

Međutim, Reformisti napominju i da Vlašić nije poduzeo ništa ni u slučaju Aquatehnike, tvrtke u 100-postotnom vlasništvu Varkoma.

Bivši direktor Aquatehnike pravomoćno osuđen

– Nije poduzeo ništa iako Aquatehnika kontinuirano posluje s gubicima, a uz to nije poduzeo niti jednu radnju ili pokrenuo internu istragu unatoč tome što je je bio upoznat s činjenicom da nadležna tijela provode istrage u Aquatehnici, te da je bivši direktor Gordan Novak (SDP) pravomoćno osuđen zbog prijetnje radnicima Aquatehnike. Uz sve navedeno, potvrđena je i činjenica da Vlašić kao direktor Varkoma nije plaćao račune za smeće. Nažalost, to sve za Kišića nisu bili dovoljni razlozi da ozbiljno, a ne na razini školske predstave, zahtjeva smjenu Vlašića – navode Reformisti.

Ističu da je jučerašnja izvanredna glavna skupština Varkoma imala i “dodatnu zanimljivost”, a to je imenovanje Dražena Vinceka, gradskog vijećnika i bivšeg člana SDP-a, u Nadzorni odbor unatoč “izjavama iz SDP-a da u tom slučaju od koalicije s HNS-om neće biti ništa”.

– Ismijava li HNS Kišića ili samo daje jasnu poruku tko će zapravo upravljati Varaždinom dobije li kojim slučajem koalicija SDP/HNS povjerenje građana? – zapitala se Natalija Martinčević, predsjednica varaždinskih Reformista.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati