Povežite se s nama

Život i društvo

U Novom Marofu obilježena 26. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin breg – Banjščina

Objavljeno:

- dana

Svečano

Polaganjem vijenca kod spomen križa u Novom Marofu te prigodnim okupljanjem u maloj dvorani Kulturnog centra ‘Ivan Rabuzin’ u srijedu je u Novom Marofu obilježena 26. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin breg – Banjščina i početka borbenih aktivnosti 3. bojne 104. brigade Hrvatske vojske.

Jedan od zapovjednika oslobađanja vojnog skladišta na Banjščini, Dragutin Smoljanec, u svom je govoru naglasio da o događanjima na Banjščini svakako ima materijala za napisati knjigu koja bi mladima približila sve ono što se događalo tih dana. Ujedno je najavio i inicijativu da branitelji grada Novog Marofa obilježavaju svoj dan.

– Da li bi to bio dan kada je oslobođena Banjšćina ili neki drugi dan manje je važno, ali svaki bi branitelj bio ponosan da branitelji ovog grada dobiju svoj dan po uzoru na druge gradove. Branitelji Novog Marofa dali su svoj veliki doprinos u Domovinskom ratu i na to moramo biti izuzetno ponosni– naglasio je Smoljanec.

Predložio je stvaranje inicijativnog odbora, a zatražio je pomoć od gradonačelnika i Grada Novog Marofa u financijskom i organizacijskom smislu. Gradonačelnik Siniša Jenkač, složio se s inicijativom, ali i stavom da mladi danas trebaju znati što više o Domovinskom ratu.

– Sve dalje, nažalost, sve se manje spominju neki događaji i zato mi moramo biti čvrsti u obilježavanju prigodnih datuma. Svi moramo osobno raditi na tome da to sve zapišemo i prenosimo sjećanja na generacije iza nas. Ako to nećemo činiti stvari će polako padati u zaborav – istaknuo je u svom govoru Jenkač.

Osim toga, nastavio je, još uvijek ima onih koji žele izjednačiti agresora i žrtvu.

– Nažalost, još uvijek ima silnica koje žele izjednačiti agresora i žrtvu i borimo se i morat ćemo se boriti za istinu o Domovinskom ratu. Zadatak svih nas, posebice vas koji ste sudjelovali u osvajanju Banjšćine, i kasnije tijekom Domovinskog rata, je da govorimo o tim događanjima. Osvajanje Banjščine donijelo je znatnu količinu teškog naoružanja koje je značajno ojačalo našu vojsku – zaključio je Jenkač.

Prije prigodnog okupljanja predstavnici Grada Novog Marofa, javnih ustanova te udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata zapalili su svijeće kod spomen križa u Novom Marofu.

Izvor:
Foto: Grad Novi Marof

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski vrtić “Dječji svijet“ uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Portugalu su održane aktivnosti posljednje mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „COLINC – Collaborating for Inclusion“, ukupne vrijednosti 99.164,00€. Posljednji susret partnera na projektu koji je nepoznate ljude zbližio u odlične suradnike i prijatelje, odisao je ozračjem profesionalnog ponosa.

Sam projekt za ciljanu skupinu djelovanja imao je djecu s posebnim potrebama – djecu s teškoćama, darovitu djecu, djecu koja privremeno imaju neke posebne potrebe. Partnerstvo vrtića i osnovnih škola iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala (koordinator) i Slovenije baziralo se na entuzijazmu, stručnom znanju i vodstvu, te na volji za timskim radom i spremnosti za promjenom.

Mobilnost je održana u Gradu Vila Nova de Gaia koji je prepoznao obrazovanje i inkluziju kao ključan faktor razvoja nekog kraja. „Dječji svijet“ su predstavljale Sanja Hajdin, Magdalena Erdelja i Nataša Gotal.

Ponosni na proces i uspjehe tijekom projekta, partneri su odlučili primjere dobre prakse i načine korištenja stimulativnih materijala prezentirati na međunarodnom online seminaru u vlastitoj organizaciji, a koji je održan početkom studenog prošle godine.

Primjere dobrih praksi prezentirali su praktičari koji svakodnevno rade s djecom, odnosno oni koji se prvi suočavaju s izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama – odgajatelji, učitelji i stručni suradnici.

Izazovi s kojima su svi bili suočeni, pogotovo tijekom rada u pandemijskim uvjetima, polučili su među partnerima povećano razumijevanje, strpljenje, toleranciju i timski rad, te su rezultirali promjenom pristupa, načina rada, ponude materijala i hrabrosti da se usude raditi na drugačiji i za neke, novi način.

Tijekom projekta:

– Prepoznate su kvalitetne prakse u radu s djecom s posebnim potrebama

– Osviještena je upotreba ciljanih materijala i prilagodba okruženja kako bi se formiralo stimulativno okruženje i materijali

– Refleksijom praktičara produbile su se i ojačale kompetencije i znanja

– Stvoreni su materijali za diseminaciju i slobodnu distribuciju

Partnerstvo, suradnja, hrabrost, elan, motivacija, razumijevanje, poštenje, iskrenost, radišnost, trud, vrijeme, orijentiranost, pozitivan stav, podrška, učinkovitost, spremnost na promjene – samo su neki od stupova zajedništva, rada i rezultata na ovom projektu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje