Povežite se s nama

Život i društvo

U Općini Cestica prijam dobitnika studentskih stipendija

Objavljeno:

- dana

Na temelju prijedloga Povjerenstva za provedbu natječaja za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2021./2022., organizirano je, u subotu, 30. listopada  potpisivanje ugovora s dobitnicima stipendija.

U ime Općine Cestica ugovor o stipendiranju potpisao je načelnik Mirko Korotaj, a uspješan nastavaka obrazovanja svim studentima poželio je i predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica Darko Majhen. 

Na početku svečanosti koja je održana u Kulturnom centru Cestica načelnik općine Mirko Korotaj istaknuo je da općina Cestica pomaže roditeljima u svim fazama odgoja i obrazovanja djece. Tako se iz općinskog proračuna za svako novorođeno dijete dodjeljuje pomoć od dvije tisuće kuna, a za sufinanciranje smještaja djece u dječjem vrtiću godišnje se iz općinskog proračuna izdvaja 1,3 milijuna kuna. Po raznim kriterijima iz općinskog proračuna sufinanciraju se i potrebe učenike tijekom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, a pomoću studentskih stipendija pomaže se i studentima na raznim visokoškolskim učilištima i fakultetima, i u Hrvatskoj i inozemstvu. Tako se iz proračuna općine dodjeljuju studentske stipendije svima studentima druge i viših godina studija, a na temelju „socijalnog kriterija“ dodjeljuje se i pet stipendija studentima prvih godina studija.   

Visina stipendije za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije iznosi 400 kuna mjesečno, a za studente koji studiraju na području ostalog dijela Republike Hrvatske i u inozemstvu visina stipendije iznosi 600 kuna. Pojedinom studentu tijekom akademske godine isplatit će se deset stipendija, od listopada do srpnja, a stipendije će studentima biti isplaćene do kraja tekućeg mjeseca. 

Nakon potpisivanja ugovora Teodora Gerbus i Marija Majhen, u ime udruge mladih  Hiperaktivni Cestica pozvala su prisutne studente da se uključe u rad Udruge koja tijekom godine provodi razne aktivnosti. 

Ovogodišnji dobitnici studentskih stipendija Općine Cestica žive u 17 od 20 općinskih naselja. Među dobitnicima stipendija i ove godine prednjače djevojke koje su ostvarile pravo na 34 stipendije, a među muškom populacijom pravo na stipendiju ostvarilo je i 18 mladića. 

Među dobitnicima stipendija, po abecednom popisu naselja situacija je slijedeća; Iz naselja Babinec studira jedan student, kao iz Brezja Dravskog. Iz naselja Cestica je sedmoro studenata, a potom slijede, Dubrava Križovljanska (1), Gornje Vratno (9), Jarki (2), Kolarovec (2), Križanče (2), Križovljan Radovečki (7), Mali Lovrečan (2), Malo Gradišće (2), Natkrižovljan (2), Otok Virje (3), Radovec (4), Veliki Lovrečan (4), Virje Križovljansko (2) i Vratno Otok jedan. 

Osim petero studenata prve godine studija među dobitnicima stipendije je i 14 studenata na drugoj godini, 13 na trećoj i petero na četvrtoj  godini, a ostali su na petoj godini studija.   

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje