Povežite se s nama

Život i društvo

U Općoj bolnici Varaždin lani obavljena 364 pobačaja, a u Županijskoj bolnici Čakovec 260

Izvor: HZJZ

Objavljeno:

- dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Izvješće za 2020. godinu o pobačajima u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, a potpisuju ga autori Ivan Cerovečki, dr. med., izv. prof. dr. sc. Urelija Rodin, dr. med. te Daria Jezdić, dipl. med. tech.

Izvješće sadrži podatke o pobačajima u Hrvatskoj u prošloj godini, a izvor podataka su isključivo bolnice jer se prema zakonskim propisima pobačaji mogu obavljati samo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

Ukupni podatci

Lani je tako putem individualnih prijava pobačaja u Bazu podataka o pobačajima prijavljeno 5.390 pobačaja, što predstavlja pad od 2.2 % u odnosu na broj zabilježen prethodne godine (5.512 pobačaja), stoji u Izvješću.

No, tom se broju pridodaje još 2095 pobačaja koji nisu prijavljeni unatoč zakonskoj obavezi, ali su zabilježeni u Bazi podataka o hospitalizacijama, stoga je ukupan broj pobačaja zabilježenih u Hrvatskoj 7485.

Primjerice, od 2005. do 2012. godine ukupan broj pobačaja godišnje je iznosio više od 10.000, a u periodu od 2023. do 2020. godine, najmanji broj pobačaja obavljeno je 2017. godine, 6145.

Uspoređujemo li podatke koji se odnose na županije na sjeveru Hrvatske, u Varaždinskoj županiji ukupno je u prošloj godini obavljeno 365 pobačaja, s time da 364 u Općoj bolnici Varaždin, dok je u Međimurskoj županiji ukupno obavljeno 275 pobačaja, od čega 260 u Županijskoj bolnici Čakovec.

Najveći dio pobačaja u prošloj godini, 79,5 %, dogodilo se tijekom prvih deset tjedana trudnoće, a među ženama kod kojih je prijavljen pobačaj u 2020. godini, 35.2 % nije imalo živorođene djece.

U prošloj godini nije zabilježen niti jedan slučaj smrti od posljedica pobačaja, a zbog komplikacija uzrokovanih pobačajem prijavljeno je 156 hospitalizacija.

Nadalje, Prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, u Hrvatskoj žena može legalno izvršiti pobačaj bez dozvole povjerenstva ako je riječ o trudnoći koja traje do deset tjedana.

Takvih je legalno induciranih pobačaja prošle godine bilo 2594. Među ženama kod kojih je evidentiran legalno inducirani pobačaj, najveći je udio onih u dobi od 30 do 39 godina (47,3 %), a potom slijedi dobna skupina od 20 do 29 godina (36 %).

Kada je riječ o maloljetnicima, tijekom 2020. godine zabilježeno je 50 legalno induciranih pobačaja kod djevojaka do 18. godine života, što čini 1,9 % ukupnog broja legalno induciranih pobačaja.

U mladih djevojaka od navršenih 18 do 20 godina života zabilježeno je još 99 legalno induciranih pobačaja, što zajedno čini 5,7 % ukupnog broja evidentiranih legalno induciranih pobačaja.

Dodajmo da većina prijavljenih legalno induciranih pobačaja (88,1 %) učinjena je na zahtjev žene, 6,4 % zbog ugroženog zdravlja majke, a 2,4 % zbog prethodno utvrđene malformacije ploda.

Autori istraživanja dalje navode da su u prošloj godini najviše stope legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi zabilježene u Karlovačkoj (726,9 na 100.000) i Međimurskoj županiji (592,7).

Usporedi li se stanje u Hrvatskoj s onim u susjednim zemljama i Europskoj uniji, stanje je takvo da Hrvatska ima nižu stopu prijavljenih legalno induciranih pobačaja na 1.000 živorođenih od spomenutih, susjednih zemalja i prosjeka Europske unije, ali trend smanjenja stope uočava se u većini europskih zemalja, zaključuju autori istraživanja.

Život i društvo

“Nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih od COVID-a neće biti potrebni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, te aktualna epidemiološka situacija, bile su glavne teme trećeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije održanog u srijedu, 1. prosinca, u Županijskoj palači.

Župan je izvijestio da je u Varaždinskoj županiji protiv Covida-19 s obje doze dosad cijepljeno 49,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 59,3 posto starijih od 18 godina.

– U županiji smo prošli tjedan imali 1819 novooboljelih osoba od koronavirusa, što je povećanje u odnosu na prethodni tjedan kada je bilo 300 oboljelih manje. Gleda li se razdoblje od dva tjedna, 14-dnevna incidencija se malo smanjila, na jučerašnji dan je iznosila 1981 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Prije dva tjedna nabavljeno je još pet respiratora, a s ravnateljem Opće bolnice Varaždin smo dogovorili da, čim bude izdana uporabna dozvola, pripremi novoizgrađenu zgradu dnevne bolnice za smještaj pacijenata oboljelih od Covida-19. Naravno, nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih neće biti potrebni. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole za novu zgradu, za koju smatram da je daleko bolje rješenje od dvorana i šatora. Pozivam vas sve da se uključite kako bi potaknuli što veći broj vaših sugrađana na cijepljenje – rekao je Stričak.

Kako povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, bila je druga tema radnog sastanka.

– Na cestama Varaždinske županije je, nažalost, zabilježen veći broj smrtno stradalih i zbog toga je Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama zajedno s članovima Zaklade sveti Mihael uputio inicijativu da se nabave prsluci ili reflektirajuće trake koje bi se podijelile učenicima osnovnih škola. Zatražit ćemo mišljenje policije, HAK-a, kao i ravnatelja škola što bi bilo najprimjerenije i što bi djeca najviše koristila. Vas pozivam da se uključite i sufinancirate ovu inicijativu – pozvao je župan.

Načelnici i gradonačelnici su dali podršku, a uz to su predložili i da se organiziraju akcije tijekom kojih bi se prsluci ili reflektirajuće trake dijelile i biciklistima, a da se za djecu organiziraju edukacije.

Na radnom sastanku razgovaralo se i o zajedničkim projektima, kao što su rashladni uređaji u sklopu lovačkih društava, kao i o sufinanciranju promocije kuća za odmor na području Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Županijska palača i ove godine pretvorena u veliki adventski kalendar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska palača i ove je godine, po peti puta zaredom pretvorena vrijeme adventa u jedan veliki adventski kalendar, a prozorčić s prvom slikom otkrila je 1. prosinca zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec u društvu župana Anđelka Stričaka, direktora Turističke zajednice Varaždinske županije Mirana Bojanića Morandinija, načelnika i gradonačelnika općina i gradova s područja naše Županije, ali i djece, članova Društva “Naša djeca” Varaždin.

Istaknimo kako su 24 slike na pročeljima palače oslikali varaždinski osnovnoškolci, učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar te polaznici Društva “Naša djeca” Varaždin.

Ove godine se obilježava i 70 godina od osnivanja ovog društva. Naime, ono je osnovano u mjesecu svibnju 1951. godine. Od samih početaka pa do današnjih dana DND-e okuplja djecu i mlade na način da mogu odabrati stvaralačku aktivnost u skladu sa svojim interesima i željama.

Zamjenica župana je istaknula zadovoljstvo nastavkom ove tradicije te je pozvala sve da pogledaju kalendar te da obiđu ukrašeni atrij Županijske palače.

– Kao i proteklih godina pročelje Županijske palače će postati jedan veliki i prekrasan adventski kalendar, a cilj nam je predstaviti svo bogatstvo i znamenitosti koje ima Varaždinska županija. Kao što znate, proteklih godina smo prikazali dvorce i utvrde, te fotografije sa zimskim motivima, a ove godine u suradnji s Društvom “Naša djeca” Varaždin prikazat ćemo slike koje su izradili naši najmlađi, naše najvrijednije bogatstvo. Vjerujem da će svi posjetitelji uživati u ovim motivima izrađenim od dječjih ruku, a sama činjenica da su djeca sudjelovala u ovoj kreaciji će u svima nama odraslima pobuditi određenu dječju zaigranost i nesputanost te da ćemo svi ove blagdane doživimo u zajedništvu, miru, veselju, neiskvareno, baš kao djeca. Ujedno koristim priliku da čestitam Društvu naša djeca na 70 godina uspješnog djelovanja i što su već toliko godina središte dječje kreativnosti. Osim kreativnog izražavanja oni pružaju i edukativan sadržaj. Želim im još puno uspješnih godina i vjerujem da ćemo i dalje uspješno surađivati – rekla je zamjenica župana.

Jelena Mikić, ravnateljica DND-a je izrazila zadovoljstvo ovim nastupom i suradnjom s Županijom te je naznačila kako polaznici ovim nastupom sudjeluju u pozitivnoj adventskoj atmosferi koja vlada ovim Gradom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje