Povežite se s nama

Život i društvo

U osnovnim školama na području grada Varaždina neće biti gladnih učenika

hrana ručak dijete jedenje

Objavljeno:

- dana

U osnovnim školama na području grada Varaždina neće biti gladnih učenika jer je Grad Varaždin učenicima u riziku od siromaštva osigurao prehranu.

Zahvaljujući projektu „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS II“, koji se provodi drugu godinu zaredom, ukupno 831 učenik će svakodnevno u školi dobiti besplatnu užinu ili ručak po minimalnoj cijeni.

Zahvaljujući uspješnoj prijavi projektnog prijedloga, Gradu Varaždinu je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije gotovo 1.050.000 kuna što će biti dovoljno za prehranu učenika do kraja školske godine 2018./2019.

Na temelju Otvorenog trajnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga koji je objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebnije (FEAD) „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018.-2019.)“ Grad Varaždin je 28. rujna 2018. godine podnio projektni prijedlog „ŠkolSka PrehranA za Sve –SPAS II“. Partneri na projektnom prijedlogu su svih sedam osnovnih škola s područja Grada Varaždina, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin i Katolička osnovna škola Svete Uršule u skladu s utvrđenim i opravdanim potrebama u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Cilj Poziva, kao i prijave Grada Varaždina na Poziv, je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama na području grada.

Odluka o financiranju našeg projektnog prijedloga „ŠkolSka PrehranA za Sve –SPAS II“ donesena je 24. siječnja 2019. godine od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektni prijedlog nam je odobren u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 1.049.791,19 kuna.

Projektni prijedlog Grada Varaždina je ostvario maksimalnih 15 bodova od ukupnih mogućih 15 bodova te će se Projektom financirati u 100% iznosu svi podijeljeni obroci.

Ukupan broj učenika koji će primati obrok financiran iz ovog projekta je 831. Pravo na prehranu jedan učenik (korisnik projekta) može istovremeno ostvariti za besplatnu užinu u punom iznosu, a sukladno važećem cjeniku škole i subvenciju ručka do maksimalno 5,47 kuna.

Grad Varaždin je i prijašnjih godina osiguravao besplatne obroke školske kuhinje siromašnoj djeci putem Zaklade „Hrvatska za djecu“ i Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Život i društvo

U “staroj ambulanti” u Lepoglavi besplatan prostor za rad udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt “stare ambulante” u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva.
Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama.

Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 četvornih metara koji će članovi ove aktivne lepoglavske udruge besplatno koristiti u naredne tri godine.

– Uvažavajući aktivnosti, rad i potrebe udruga s područja Grada Lepoglave, koje čine dodatno bogatstvo našeg grada, donijeli smo odluku da se objekt tzv. stare ambulante, koji se prethodno koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, prenamijeni za potrebe udruga – pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom potpisivanja ugovora o korištenju dodijeljenog prostora.

Pri tom je istaknuo kako se ovime neće utjecati na projekt Centra za posjetitelje koji bi trebao biti izgrađen upravo na mjestu objekta stare ambulante, a za čiju izgradnju Grad Lepoglava potrebna sredstva nastoji osigurati iz drugih izvora. Do tada, navedeni prostor neće biti prazan i neiskorišten već će ga za svoj rad moći koristiti udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj uz POS i subvencije svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kroz Program društveno poticane stanogradnje POS i mjeru subvencioniranja stambenih kredita za mlade, svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji, objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izgradnja stanova po programu POS-a već je davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje doma.

U 2021. godini izgrađeno je 30 POS-ovih stanova (6 u Općini Cestica i 24 u Gradu Belišću) ukupne investicijske vrijednosti 18,3 milijuna kuna. Istovremeno, započela je gradnja 403 stana na sedam lokacija: Šibenik (127), Zadar (100), Baška (13), Umag (84), Rovinj (24), Sveti Filip i Jakov (24) i Kutina (27). Osim navedenih lokacija, APN je tijekom prosinca 2021. godine sklopio Ugovore o građenju za građevinu u Solinu (17 stanova) i građevinu u Prelogu (20 stanova) te su ishođene lokacijske dozvole za višestambene zgrade na lokacijama u Osijeku (203 stana) i Gradu Zagrebu, lokacija Blato (152 stana).

Ukupna investicijska vrijednost stanova u izgradnji iznosi oko 203 milijuna kuna a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava osigurala oko 51 milijuna kuna.

Do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8200 stanova a kontinuirano se priprema izgradnja novih, ovisno o potrebama gradova i općina, s čijim smo predstavnicima u stalnoj komunikaciji.

Krediti

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od najmanje pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine a pozivi za građane raspisuju se jednom godišnje, iznimno 2020. godine kada su objavljena dva poziva. Izmjenama Zakona krajem 2020. godine omogućeno je provođenje ove mjere do 31. prosinca 2023. godine.

Na posljednji poziv koji je proveden u razdoblju od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine zaprimljeno je najviše zahtjeva dosad, te je odobreno 4628 subvencija.

Od početka primjene ove mjere, odnosno od rujna 2017. godine do danas, odobreno je ukupno 22.022 subvencija, a država je za subvencije dosad uplatila više od 473 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje