Povežite se s nama

Život i društvo

U Osnovnoj školi Vidovec otvorena nova, moderna informatička učionica

Objavljeno:

- dana

Dosadašnja informatička učionica u Osnovnoj školi Vidovec imala je dvadesetak kvadratnih metara, opremljena je zastarjelim stolnim računalima te, kao takva, više nije bila primjerena za održavanje nastave informatike.

Stoga je u Osnovnoj školi Vidovec uređena nova, suvremena informatička učionica u prostoru od sedamdeset kvadratnih metara.

U sklopu izvođenja radova i opremanja buduće informatičke učionice, bilo je nužno ugraditi nove prozore s aluminijskim žaluzinama, izvršiti brušenje i lakiranje parketa, bojanje zidova, ugradnju elektroenergetskih i komunikacijskih instalacija te opremanje novim namještajem i prijenosnim računalima.

Otvorenju nove učionice 8. travnja, uz ravnatelja Osnovne škole Vidovec Predraga Mašića te predsjednika Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslava Bistrovića, prisustvovali su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Kako je naglasio župan Stričak, 62 % Županijskog proračuna namijenjeno je za obrazovanje.
– Već to dovoljno govori o tome u kojem se smjeru kreće Varaždinska županija. Svako malo smo u obilasku neke od škola, bez obzira na to je li riječ o srednjoj, osnovnoj ili područnoj školi, obilazimo gradilišta te investicije, od dogradnja škola, uređenja, obnova, do postavljana solarnih panela ili elektrana, uređenja učionica… Opremamo naše škole za sutra, za zanimanja koja tek dolaze – kazao je Stričak i podsjetio da je prije otprilike dva tjedna, zahvaljujući inicijativi Grada Ludbrega te Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Ludbregu otvoren LORI centar u kojem je i prvi simulator vožnje ili upravljanja avionom uopće u jednoj od škola u Republici Hrvatskoj, a prije tri tjedna u sklopu Srednje strukovne i prometne škole u Varaždinu otvoren je simulator vožnje automobila.

Prije otprilike godinu dana otvorena je zvjezdarnica na krovu Elektrostrojarske škole, a za otprilike dvije godine u sklopu Prezentacijskog centra Gaveznica bit će otvoren znanstveni kutak u kojem će biti svemirska vaga.
– Sve te investicije imaju za cilj da naši učenici lakše svladavaju gradivo, da kroz moderniji i pristupačniji način odrastaju, stasaju i da danas-sutra budu konkurentniji na globalnom tržištu rada, a isto tako i sve ono što se uz to veže. Svaka nas ta investicija i napredak vesele, a ako govorimo o školama na području Varaždinske županije, zaista imamo što pokazati – istaknuo je Stričak.

Ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić rekao je da je škola novu informatičku učionicu čekala od 2007. godine te da je investicija bila vrijedna 22.000 eura.
– Stara učionica imala je 20 kvadrata, što je bilo vrlo tijesno, uvjeti nisu bili primjereni, a sada imamo novu. Osim toga, još su promijenjeni prozori na tri učionice, što je također stajalo blizu 22.000 eura, dakle ukupno je u OŠ Vidovec u 2023. godini investirano oko 44.000 eura – rekao je ravnatelj škole koju pohađa ukupno 336 učenika.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek rekao je da je to jedna od investicija kojima se podiže sposobnost obrazovnog sustava.
– Sve ono što se nabavi, što se daje školama, škole imaju sposobnost da to koriste. I to je ono što je važno jer se sve radi po našim županijskim standardima. Mi smo prije godinu-dvije, donijeli smjernice, takozvani Školski DIZEL, i po njima se ravnamo, kako u području digitalnog područja, tako i zelenog područja – napomenuo je Huđek.

Predsjednik vidovečkog Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović zahvalio je županu Stričaku i pročelniku Huđeku na ulaganju u školske objekte u Vidovcu i Nedeljancu.
– Poboljšali smo uvjete za našu djecu, od nove kuhinje, do ograde koja je napravljena oko škole. U Osnovnoj školi Vidovec smo promijenili i stolariju, a sad je otvorena i nova informatička učionica. Nadam se da ćemo i dalje dobro surađivati, te moram naznačiti kako su dosad naši prijedlozi uvijek bili prihvaćeni – zaključio je Bistrović.

Dodajmo da je prije otvorenja učionice župan obišao i Područnu školu Nedeljanec u kojoj je obnovljena školska kuhinja i uređena dvorišna ograda. Obnova kuhinje stajala je 18.000 eura, a ograde 15.500 eura, napomenuo je ravnatelj Mašić, čime ulaganja Županije u ovu školu u 2023. godini dosežu gotovo 78.000 eura.

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očekuje se pad cijene goriva idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada bi idućeg tjedna trebala objaviti nove cijene goriva.

Kako RTL neslužbeno doznaje očekuje se pad cijena za sve vrste goriva.

Eurosuper će od utorka, 18. lipnja, stajati 1,43 (smanjenje od 0,04 EUR/l), eurodizel 1,36 (smanjenje od 0,02 EUR/l), a plavi dizel 0,82 (smanjenje od 0,02 EUR/l).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje