Povežite se s nama

Kultura

U petak počinje Varaždin Flute Fest, osebujni trodnevni flautistički event

Objavljeno:

- dana

Varaždin Flute Fest pruža priliku flautistima i ljubiteljima flaute da urone u inspirativan svijet ove predivne glazbene discipline. Kroz individualne satove, radionice o tehničkim vještinama, predavanja o životu orkestralnih glazbenika, raznom repertoaru za flautu, interpretaciji, baroknoj i suvremenoj improvizaciji, mentalnoj pripremi i zdravlju glazbenika, festival potiče flautiste da razvijaju svoje umjetničke sposobnosti u cjelini.

Ova sveobuhvatna perspektiva potiče flautiste da hrabro pomiču vlastite granice, istražujući nove izražajne mogućnosti. Kroz raznolike procese i pristupe glazbi, mladim umjetnicima se pruža dublji uvid u raznolike kreativne puteve, potičući samoproučavanje koje je važno za kvalitetno vježbanje i otkrivanje vlastitog umjetničkog identiteta. Ovaj jedinstveni festival stvara prostor za autentičnost i originalnost, potičući osobni rast i kreativnost u izvedbama.

Varaždin Flute Fest, trodnevni je flautistički event koji nudi individualne satove s vrhunskim austrijskim umjetnikom, solo flautistom Bečkih simfoničara i profesorom flaute na Muzičkoj akademiji u Grazu, Erwinom Klambauerom, te satove s mladom umjetnicom barokne traverso flaute hrvatsko / talijanskom flautisticom baziranom u Baselu, Eleonorom Biščević.

U tri dana festivala održat će se razne popratne radionice, koncerti i predavanja koja šire pogled na flautistički repertoar, te nude pregršt ideja za svaki uzrast.

Otvorenje festivala održat će se u petak, 8. ožujka, u 12.00 sati, a nakon toga će predavači započeti sa predavanjima. Posebnost festivala svakako će biti Zvukoterapija ili koncert za svaku stanicu ljudskog bića koji će se održati prvi dan Festivala s početkom u 19.15 u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu.

Posljednjeg dana festivala, 10. ožujka s početkom u 18.30 svi predavači održat će zajednički koncert, Flautistički kaledioskop.

Vjerujemo kako će ovo drugo izdanje Flauta Festivala privući velik broj flautista, ali i zaljubljenika u glazbu u Varaždin.

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Uskoro 3. festival dječjih amaterskih kazališta u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu „Rudar“ dom je kazališnih amatera i dom državne smotre hrvatske pučke drame, a ove će godine ponovo biti i dom malih kazališnih amatera.

Novost je ove godine skupina iz Sinja, Sinjsko pučko kazalište s predstavom Ivica i Marica u začaranoj šumi. Predstave će se odvijati od srijede do subote u terminima u 11.00 sati i ulaz je slobodan za sve.

-Molimo samo da se svi zainteresirani vrtići i škole prijave na mail [email protected] . Ovo je, kao što naslov govori, treće izdanje festivala koji je ime dobio po lokalnoj mitologiji i svojevrsna je uvertira u jesensku, državnu smotru hrvatske pučke drame – Murski cimeri – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje