Povežite se s nama

U fokusu

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 13. rujna, u Hrvatskoj pod sloganom „Stvorimo zajedno sliku Hrvatske“ počinje prva faza popisivanja stanovništva, kućanstva i stanova, i to prvi put u digitalnom obliku, a na sjednici Vlade Republike Hrvatske građanima je upućen poziv da se odazovu.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje. Popis 2021. obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove, a cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova. Rezultati Popisa služe, osim za analizu stanja utvrđenoga Popisom, i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave.

– Podaci koji se prikupljaju popisom nužni su za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih istraživanja – rekla je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa.

Dvije faze

Popis 2021. provodi se u dvije faze, pri čemu se prva odnosi na samopopisivanje, a druga na fizičko popisivanje koje će vršiti popisivači. Naime, od 13. do 26. rujna 2021. građani se mogu samostalno popisati u elektroničkom sustavu e-Građani, dok će od 27. rujna do 17. listopada 2021. popisivači popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale osobnim intervjuom sa stanovništvom pomoću elektroničkih uređaja te će kontrolirati podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021. Iznimno, ako se ustanovi da do 17. listopada nisu popisane sve jedinice, razdoblje popisivanja će se produžiti do 29. listopada, rekla je Brković.

Kako biste se odazvali samostalnom popisivanju stanovništva, za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani upotrebljava se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS). Popisni upitnik sadrži identifikacijske podatke te tri pitanja koja se odnose na kućanstva, 20-ak pitanja o stanu te 38 pitanja za svaku osobu. Trajanje popisivanja ovisi o broju članova kućanstva i podacima koji se daju, no iz DZS-a navode da je za ispunjavanje upitnika dovoljno otprilike 20 minuta.

Nadalje, popisuju se državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koji imaju prebivalište u Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u Hrvatskoj.

– Svi individualni podaci prikupljeni popisom statistički su povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku u skladu sa Zakonom o službenoj statistici – naglasila je Brković.

Popisivanje na terenu i mjere

U Varaždinskoj županiji stanovništvo će popisivati oko 320 popisivača, dok će u Međimurskoj županiji to činiti oko 215 popisivača.

Državnom zavodu za statistiku poslali smo upit o tome kako će izgledati popisivanje, odnosno koje epidemiološke mjere će se morati poštovati, trebaju li popisivači biti cijepljeni ili imati negativan test star najviše 48 sati te hoće li građani biti sankcionirani ako odbiju popisivača.

– Svi građani, koji se ne popišu sami putem sustava e-Građani, popisat će ih popisivači u drugoj fazi Popisa za vrijeme terenskog popisivanja od 27. rujna do 17. listopada. Popisivači će obići i kućanstva koja su se samostalno popisala kako bi od njih preuzeli kontrolnu šifru dobivenu na kraju uspješnog samopopisivanja putem sustava e-Građani. Popisivači na terenu ne kontroliraju, ni ne provjeravaju podatke koje su građani sami upisali popunjavajući popisni e-Upitnik, već prikupljaju kontrolnu šifru koja se generira na kraju popunjenog i završenog popisnog e-Upitnika. Kontrolnu šifru treba spremiti: zapisati, poslikati mobitelom ili isprintati i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kako bi je član kućanstva u kratkom kontaktu od nekoliko sekundi samo predao popisivaču. Dakle, tamo gdje se kućanstvo samostalno popisalo, popisivač će samo preuzeti kontrolnu šifru i krenuti dalje – objasnila je Ivana Sopta iz Državnog zavoda za statistiku.

Državni zavod za statistiku će tijekom provedbe Popisa 2021. postupati u skladu s preporukama i svim mjerama Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. S obzirom na to da je podatak o cijepljenju osobni podatak, u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka te u skladu sa stavom nadležne Agencije za zaštitu osobnih podataka u Republici Hrvatskoj, ističe Sopta, Državni zavod za statistiku nema pravni temelj na osnovu kojeg bi od popisivača mogao tražiti taj podatak.

– Prilikom popisivanja kućanstava popisivači će se pridržavati svih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite RH, a svakako preporuka je da popisivači imaju COVID potvrde, kako bi cijeli proces popisivanja bio još sigurniji. Građani ne moraju pustiti popisivača u svoj dom, ali se moraju popisati. To ne mora biti u stanu, može se popisati na otvorenom prostoru ispred zgrade na dvorištu ispred kuće, terasi i slično – otkrila je Sopta.

Sankcije

Ako osoba odbije sudjelovati u popisivanju stanovništva, uslijedit će sankcije u skladu sa Zakonom.

– Za slučaj da osoba odbije dati podatke, odnosno prilikom davanja odgovora daje netočne ili nepotpune podatke, propisane su kazne u članku 46., Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova od 3. travnja 2021. (NN 25/20, 34/21), u iznosu od 2000 do 5000 kuna – zaključila je Sopta.

Ravnateljica DZS-a Lidija Brković najavila je da će prvi rezultati biti objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačni rezultati objavit će se prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka DZS-a.

U fokusu

Afera covid testovi: Filip Mihalić bio je na razgovoru u policiji. U istragu se uključio i USKOK

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Filip Mihalić bio je nedavno na razgovoru u policiji, a u istragu se uključio i USKOK, neslužbeno doznaju 24 sata.

Također, Filip Mihalić u nedjelju je prvi put izravno pokušao komunicirati s novinarima 24sata.

Podsjetimo da je prošlo više od mjesec dana od kad je afera o krivotvorenim covid testovima izašla u javnost.

On je navodno u početku uvozio originalne kineske testove, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i Europskoj uniji. U slučaj je uključen i Interpol.

Prošlog tjedna i mi smo pitali policiju u kojoj je fazi istraga. Kratko su nam odgovorili da je istraga u tijeku.

Pitali smo policiju što je sa slučajem Mihalićevih krivotvorenih covid tekstova. Evo odgovora

-Nastavno na vaš upit obavještavamo vas kako se u sklopu istraživanja poduzimaju potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije, a o kojim detaljima, s obzirom na tajnost izvida, u ovom trenutku ne možemo javno iznositi podatke. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima istog, kao i svim poduzetnim mjerama i radnjama, policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, a kada se steknu uvjeti u koordinaciji s državnim odvjetništvom izvijestit će se javnost – odgovorili su nam iz policije.

Novinari 24 sata pak javljaju da je u međuvremenu prijava za silovanje i prijetnje odbačena na Odvjetništvu u Velikoj Gorici s obrazloženjem na dvadesetak stranica, uz uputu oštećenoj da u određenom roku može poduzeti progon nad Filipom.

Filip je pak kontaktirao 24 sata nakon što je saznao da novinari pokušavaju komunicirati s ljudima povezanim s njim. Nazvao je u nedjelju navečer, i pokušao dogovoriti sastanak s novinarima 24 sata s prijedlogom da će on odgovoriti na pitanja umjesto ljudi do kojih su pokušali doći. Međutim, odbio je prijedlog da se sastanu u redakciji.

Nadalje, prije objave prvog u seriji istraživačkih tekstova o Mihaliću, redakciji 24 sata javio se Anđelko Mihalić, Filipov otac, i otvoreno zatražio sastanak. Anđelko je prokurist u Filipovoj firmi. Sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a on je nešto više od sat vremena pokušavao objasniti čime se točno bavi njegov sin. Filipa nije bilo, baš tog dana morao je otputovati u inozemstvo. Tada je obećao dogovoriti zajednički sastanak s Filipom i odgovore na sva pitanja. Sastanak s Filipom nikad se nije dogodio. Odgovori na poslana pitanja nikad nisu stigli.

Više o samom slučaju pročitajte u tekstu: Kako su Mihalići iz Kneginca stekli bogatstvo: Anđelko zarađivao na zemljištima, sin Filip krivotvorio novac, a potom i covid testove

Nastavite čitati

U fokusu

Ugostitelj Saša Cvek iz Turčina: “Uništili su me, morat ću natrag za Njemačku”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saša Cvek prije pet godina iz Njemačke se vratio u rodnu općinu Gornji Kneginec. Novcem zarađenim u inozemstvu otvorio je vlastiti posao. Kupio je objekt u Vukovarskoj ulici u Turčinu i na tom mjestu otvorio kafić i autopraonicu.

Posao mu je išao dobro, kako tvrdi, dok u njegovoj ulici nisu krenuli radovi.

– U studenom 2021. godine Varkom je radio na Aglomeraciji i cijela ulica je bila zatvorena. Sve je bio raskopano i nitko nije mogao doći u moj kafić. Ulica je otvorena nakon mjesec dana. Nakon toga trebalo mi je nekoliko mjeseci da posao ponovno krene. Jednostavno, izgubio sam goste i promet mi je bio katastrofa nakon radova– priča nam Saša Cvek koji je to nekako prebrodio.

Prvi radovi

– Imao sam tada zaposlene tri djelatnice, a promet je bio nikakav. Iz svojeg džepa sam im dao plaću – dodao je Cvek koji od Varkoma zahtjeva nadoknadu izgubljene dobiti.

– Sudski proces za nadoknadu štete još uvijek traje – dodaje Cvek.

No, pravi problemi za njega i njegovu tvrtku tu nisu završili. Početkom ove godine krenuli su radovi na izgradnji megarotora u Turčinu i uskoro je Vukovarska ulica zbog radova ponovno bila zatvorena za promet.

– Da me nitko nije kontaktirao iz Hrvatskih cesta i rekao mi: “Čujte bit će zatvorena cesta dva i pol mjeseca, treba li što? Možemo li se kako dogovoriti?”. Upravo suprotno, a iz mjeseca u mjesec imam sve veće gubitke. Otpustio sam sve tri djelatnice, radi jedino moja djevojka i to od 7 do 12 sati. Isključio sam sve frižidere. Banku u kojoj imam kredit, Varkom, HEP i Termoplin ne zanimaju radovi na kružnom toku, njih samo zanima da im redovito plaćate rate i režije – ispričao nam je u dahu Cvek.

Također, autopraonica zjapi prazna jer je poduzetnik koji je bio u najmu izišao iz posla.

Mizeran promet

– Čovjek je u autopraonici imao jednog zaposlenog. Morao ga je dati na burzu rada jer je posao stao – ističe Cvek koji je imao mizeran promet u kafiću u travnju.

– Radio sam dobro. Mjesečni promet bio je oko 100.000 kuna, da bi u travnju došao na promet od 165 eura (1300 kuna) – otkriva vlasnik objekta u Turčinu koji je kontaktirao Hrvatske ceste.

– Prvo mi mjesec i pol dana nisu uopće odgovorili na moj dopis. Išao sam potom u varaždinsku podružnicu Hrvatskih cesta. Direktor podružnice Varaždin mi je rekao neka dođem na sastanak da vidim kako teče dinamika radova. Mene to uopće ne zanima, mene zanima kako će mi nadoknaditi štetu – ogorčen je Cvek koji je potom putem odvjetnika poslao tužbu i pravdu za nadoknadu štete će tražiti na sudu.

– Izgleda da drugačije ne ide. Ne znam stvarno kome je cilj da me unište. Ovo je ništa drugo nego uništavanje poduzetnika. Da se razumijemo, koronu smo prebrodili s tim svim epidemiološkim mjerama, no ovo je katastrofa. I kad se ulica otvori, to mi ništa ne znači jer sam izgubio mnoge goste – ističe Cvek.

Naime, u Vukovarsku ulicu se dva i pola mjeseca moglo ući samo sa Zagrebačke ulice.

– Imate znak zabrane i onda tabla osim za stanare. Me tko će danas, a da je položio autoškolu, skrenuti slučajno k meni – ističe Cvek koji ističe da se cijela priča mogla drugačije rasplesti.

– Da se razumijemo nisam protiv radova, dapače, ali onda se nije trebala ulica cijela zatvarati. Mogli su je ostaviti prohodnom samo po jednoj prometnoj traci. Ovako čovjek iz Kneginca, ako je želio doći k meni u kafić, trebao je napraviti četiri kilometra sve okolo – objašnjava Cvek koji se obratio i načelniku Goranu Kaniškom.

– Dobio sam odgovor da Općina nema ništa s tim, da se obratim Hrvatskim cestama – dodao je Cvek koji je razočaran.

– Ništa mi drugo ne preostaje nego da se ponovno vratim raditi u Njemačkoj. Drugi izlaz ne vidim – rekao je Cvek.

Druga strana

Kontaktirali smo Hrvatske ceste koje su upoznate sa zahtjevima poduzetnika iz Turčina.

– Hrvatske ceste zaprimile su od ZOU Šebijan i Rukavina Zahtjev za naknadu štete u mirnom postupku trgovačkom društvu Cvek d.o.o., te su na isti odgovorile dopisom od 5. svibnja u kojem je istaknuto kako iako je državna cesta u rekonstrukciji, i dalje prema objektu postoji pristup sa županijske ceste (klijenti mogu prema objektu komunicirati s javne ceste – županijske ceste). Građenje i rekonstrukcija javnih cesta općekorisna je djelatnost te u ovim slučajevima ne postoji osnova (ni zakonska ni podzakonska) za naknadu štete. Nadalje, Hrvatske ceste d.o.o. zaprimile su tužbu 22. svibnja te se sad radi o predmetu u nadležnosti suda te iz tog razloga nismo u mogućnosti dati dodatne komentare na isti predmet koji je u tijeku – zaključuju iz Hrvatskih cesta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje