Povežite se s nama

Međimurje

U Prelogu besplatan koncert Klape „Sveti Juraj“ i Orkestra Hrvatske ratne mornarice

Objavljeno:

- dana

Uz blagdan zaštitnika Preloga sv. Jakoba, Grad Prelog, Turistička zajednica Grada Preloga i Dom kulture Grada Preloga, organiziraju koncert Klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

Koncert će se održati na otvorenoj pozornici, ispred Doma kulture u Prelogu, u nedjelju, 25. srpnja, s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“

Mornarička klapa “Sveti Juraj” iz Splita, osnovana je 12. siječnja 2001. godine u Raketnoj bazi Hrvatske raketne mornarice u Žrnovnici, s ciljem predstavljanja Oružanih snaga Republike Hrvatske na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu.

U 19 godina svoga djelovanja Klapa je nastupala diljem domovine i svijeta (po svim meridijanima i paralelama) stekavši status jedinstvenog branda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu.

Danas Klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama Ministarstva obrane te državnih institucija Republike Hrvatske.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Orkestar Hrvatske ratne mornarice

Orkestar Hrvatske ratne mornarice osnovan je 1991. godine u Splitu i baštinik je stoljetne tradicije puhačkih orkestara na širem dalmatinskom području. Utemeljen u danima Domovinskog rata.

Od 2008. godine Orkestar djeluje u sastavu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. Zbog smanjenja broja glazbenika, Orkestar danas u koncertnim prilikama djeluje u formi plesnog orkestra i/ili big banda, a u protokolarnim i promenadnim prilikama nastupa u klasičnom marching band sastavu.

Iako su na repertoaru različiti glazbeni žanrovi, Orkestar je najčvršće vezan uz hrvatsku glazbenu baštinu, poglavito onu dalmatinske provenijencije. Stotine ostvarenih koncerata i ne manje drugih izvedaba svjedoče o reputaciji ansambla i daju čvrsta jamstva i nedvojbeno povjerenje u budućnost ovog elitnog glazbenog tijela. Zapovjednik Orkestra HRM je bojnik Milan Milas, a dirigent mo. Tonći Ćićerić.

Međimurje

FOTO Čakovečki Crveni križ i učenici SŠ Čakovec obilježili Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec prošlog je tjedna obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna.

Fokus je ove godine bio na djeci, stoga su glavne aktivnosti uključivale niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Tijekom cijeloga tjedna čakovečki volonteri pod vodstvom Alenke Novak išli su u vrtiće i škole, a svijest javnosti o prvoj pomoći podizali su i na Trgu Republike, gdje su im se pridružili i učenici volonteri iz Srednje škole Čakovec.

– Tijekom cijeloga tjedna bilo je radno, veselo i poučno. Posjećivali smo djecu u vrtićima i školi te smo ih učili kako mogu pomoći svojim vršnjacima u nevolji i kako da sigurno borave u školi. Na Trgu Republike isticali smo važnost kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi, pa smo tako zainteresiranim građanima, kao i inače, mjerili tlak i šećer. Brojni prvašići i drugi građani također su došli naučiti kako se unesrećenom pruža prva pomoć – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec, dodavši da su ujedno obilježili i Tjedan borbe protiv tuberkuloze koji je trajao od 14. do 21. rujna.

Manjak volontera

U vrlo aktivnom čakovečkom Crvenom križu susreću se, nažalost, s manjkom volontera, stoga pozivaju srednjoškolce, ali i sve ostale zainteresirane građane da im se pridruže kako bi mogli kvalitetno nastaviti s provođenjem brojnih preventivnih, edukativnih i drugih aktivnosti te na taj način sebi i drugima omogućiti sigurniji i mirniji suživot.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja danas tri novozaražena koronom, ukupno 116 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana 2 pozitivna nalaza, što je 0,44% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje