Povežite se s nama

Crna kronika

U Selniku lančani sudar, u Črešnjevu 15-godišnjak vozio moped bez vozačke i pao na kolnik

Objavljeno:

- dana

Nesreće diljem županije

Protekli se vikend dogodilo čak šestnaest prometnih nesreća.

U Zagrebačkoj ulici u Turčinu u petak, 19. svibnja dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđena vozačica. Mladić star 20 godina upravljao je osobnim vozilom Zagrebačkom ulicom u smjeru Varaždinske.

Dolaskom do raskrižja s Dravskom ulicom, započeo je pretjecanje ispred pješačkog prijelaza, a da prethodno nije provjerio da to može učiniti na siguran način. Tom je prilikom u desni bočni dio njegovog vozila, prednjim dijelom udarilo osobno vozilo kojim je ispred njega u istom smjeru upravljala 30-godišnjakinja koja je u raskrižju započela skretanje ulijevo u Dravsku ulicu, a da se prethodno također nije uvjerila da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Od siline udara 20-godišnjak je sletio u desno van kolnika gdje je vozilo udarilo u stablo, a potom i u stup ograde. U prometnoj je nesreći ozlijeđena vozačica, te joj je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Lančani sudar u Selniku

Sljedeća prometna nesreća dogodila se na državnoj cesti D-35 u Selniku gdje je došlo do sudara između četiri osobna vozila.

57-godišnjak je upravljao je osobnim vozilom iz smjera Varaždina prema Ivancu. Zbog nedržanja potrebitog razmaka pri vožnji u slijedu, prednjim je dijelom vozila udario u neregistrirano i neosigurano osobno vozilo kojim je ispred njega upravljao 31-godišnjak. Udareno je vozilo odbačeno unaprijed te je prednjim dijelom udarilo u stražnju stranu osobnog vozila kojim je ispred njega i u istom smjeru upravljala 26-godišnjakinja.

Vozilo 31-godišnjaka je nakon toga uslijed udara odbačeno na suprotnu prometnu traku gdje je prednjim dijelom udarilo u lijevu bočnu stranu osobnog vozila kojim je iz suprotnog smjera upravljao 29-godišnjak, a koje je odbačeno na desnu bankinu gdje se prevrnulo na krov.

U prometnoj je nesreći ozlijeđen 29-godišnji vozač te je prevezen u Opću bolnicu Varaždin.

Alkohol uzrok nesrećama

U ulici Vladimira Nazora u Vinici u subotu, 20. svibnja, dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđen 24-godišnjak.

On je upravljao osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1.20 g/kg iz smjera Marčana prema Donjem Vratnu. Izgubio je nadzor, prednjim je dijelom vozila udario u dvorišnu ogradu, nakon čega se vozilo prevrnulo na krov. Medicinska mu je pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici, a njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Alkohol je također uzrok prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 20. svibnja u Koprivničkoj ulici u Varaždinu.

Muškarac star 29 godina upravljao je osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 2.05 g/kg lijevom prometnom trakom Koprivničke ulice iz smjera Međimurske prema ulici Ruđera Boškovića. U jednom je trenutku prešao na desnu prometnu traku i prednjim bočnim dijelom vozila udario u bočni dio osobnog vozila kojim je u usporednoj vožnji u istom smjeru upravljala 28-godišnjakinja.

Ozlijeđena je vozačica, a medicinska joj je pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici.

Nastradali u Trnovcu, Bartolovcu, Međimurskoj ulici, Črešnjevu…

Prometna nesreća između dva teretna vozila dogodila se u subotu, 20. svibnja u Trnovcu.

47- godišnjak je upravljao teretnim vozilom Gospodarskom ulicom iz smjera Industrijske zone u smjeru Bartolovečke ulice. Dolaskom do raskrižja s Ludbreškom ulicom koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ušao je u raskrižje i oduzeo prednost prolaska teretnom vozilu kojim je upravljala 57-godišnjakinja. Prilikom udara vozačica je ozlijeđena, a medicinska joj je pomoć pružena na mjestu događaja.

Maloljetnik u dobi od 17 godina, ozlijeđen je u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu, 20. svibnja u Varaždinu. On se kretao pješke nogostupom lijeve strane ulice Julija Merlića u smjeru raskrižja s Međimurskom ulicom.

Dolaskom do raskrižja započeo je prelaziti kolnik Međimurske ulice na znak crvenog svjetla za pješake na semaforu. Pritom ga je udarilo osobno vozilo kojim je Međimurskom ulicom u smjeru Kukuljevićeve ulice, na znak zelenog svjetla na semaforu, upravljao 66-godišnjak. Ozlijeđenom je maloljetniku medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, 21. svibnja Varaždinskoj ulici u Bartolovcu, ozlijeđena je jedna osoba. Mladić star 24 godine upravljao je osobnim vozilom iz smjera Bartolovca u smjeru Šemovca.

Pri izlasku iz desnog zavoja, prešao je vozilom na suprotnu prometnu traku i prednjim lijevim dijelom vozila udario u prednji lijevi bočni dio osobnog vozila kojim je iz suprotnog smjera upravljao 49-godišnjak.

Prilikom sudara vozila, vozilo 24-godišnjaka je odbačeno ulijevo van kolnika gdje je prednjim dijelom udarilo u metalnu cijev prometnog znaka, a potom i u dvorišnu ogradu, dok je drugo vozilo odbačeno udesno van kolnika i udarilo u dvorišnu ogradu i stablo. U prometnoj je nesreći lakše ozlijeđen 49-godišnji vozač.

Vozio moped bez vozačke

Maloljetnik star 15 godina ozlijeđen je u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, 21. svibnja u Črešnjevu. On je upravljao Školskom ulicom u smjeru Zagorske ulice neregistriranim i tehnički nepregledanim mopedom prije stjecanja prava na upravljanje.

Dolaskom do raskrižja sa Zagorskom ulicom, koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ušao je u raskrižje i oduzeo prednost prolaska osobnom vozilu kojim je tom ulicom u smjeru Varaždinske ulice upravljao 21-godišnjak.

Prilikom udara mopeda u desnu bočnu stranu osobnog vozila, 15-godišnjak je pao na kolnik, pri čemu je lakše ozlijeđen. Medicinska mu je pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici.

Izvor: ILUSTRACIJA
Foto:

Crna kronika

Optužnica mladiću (22) koji je pijan kod Ludbrega BMW-om usmrtio 41-godišnjakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 22-godišnjaka zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Tereti ga se da je 19. lipnja u mjestu Hrženica, upravljao osobnim automobilom marke BMW pod utjecajem alkohola (koncentracija od 2,00 promila alkohola u organizmu) i vozio brzinom većom od 100 km/h kojom nije mogao savladati oštar desni zavoj, već je vozilom prešao na lijevu prometnu traku i udario u moped kojim je iz suprotnog smjera, pravilno svojom desnom prometnom trakom, upravljala 41-godišnjakinja.

Uslijed udara vozila i pada 41-godišnjakinja je zadobila mnogobrojne teške ozljede od kojih je preminula idućeg dana u bolnici.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila okrivljeniku istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja prometnih delikata. Vijeće Županijskog suda je, međutim, usvojilo žalbu okrivljenika i ukinulo istražni zatvor te odredilo okrivljeniku mjeru opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom. 

Nastavite čitati

Crna kronika

Sud ga oslobodio optužbe za protupravnu eksploataciju rudnog blaga, Općinsko državno odvjetništvo se žali

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je 65-godišnjak oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo protupravne eksploatacije rudnog blaga.

Optužnicom se okrivljenog 65-godišnjaka tereti da je od veljače 2017. do prosinca 2018. godine protivno zakonu obavljao rudarske radove na eksploataciji mineralne sirovine građevnog kamena i otkopavao kamen izvan granica određenih koncesijom te nezakonito iskopao više od 4.000 kubnih metara građevnog kamena i time prouzročio štetu Republici Hrvatskoj u iznosu većem od 130.000 kuna.

Općinski sud u Varaždinu oslobodio je optuženika optužbe iako je utvrdio da je on iskopao navedenu količinu kamena izvan dopuštenih granica eksploatacije, ali da je kod toga imao troškove.

– Državno odvjetništvo u žalbi navodi da je potpuno pogrešno i neprihvatljivo uzimati u obzir troškove optuženika u obavljanju protuzakonite aktivnosti koju on uopće ne smije poduzimati, a da njegovi troškovi nemaju nikakve veze s visinom štete koja je nastala za Republiku Hrvatsku – ističe Općinsko državno odvjetništvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje