Povežite se s nama

Međimurje

U skladu s prirodom: mali čuvari prirode posijali paprike, rajčice i patlidžane!

Objavljeno:

- dana

Piše: Silvija Kolar-Fodor,  predsjednica Udruge Biovrt

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” trenutno provodi dva projekta (“Zajedno gradimo održivu budućnost” i “Mali vrt za velike promjene”), u sklopu kojih provodi edukativne programe za učenike međimurskih osnovnih škola. Redoviti edukativni program o zdravim načinima života, očuvanju prirode i održivom razvoju tako provodi u Područnoj školi Novo Selo Rok za sve učenike 1. – 4. razreda te u Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca Vratišinec za sve učenike 5. – 8. razreda.

Osim redovitog edukativnog programa, u objema školama formirane su biovrtlarske grupe učenika pa tako grupa od oko 25 učenika u svakoj školi u sklopu redovne izvannastavne aktivnosti interaktivno uči u školskim vrtovima, a ove godine planiramo i terenske edukacije u Javnoj ustanovi “Međimurska priroda” te međusobne posjete škola i imanju Biovrta.

Kako u sklopu edukativnih programa čuvamo i svoju međimursku tradiciju, učenici su prošli tjedan naučili da prema tradicionalnom međimurskom kalendaru paprike sijemo nakon Fašnika. U objema školama tako su učenici biovrtlarskih grupa naučili kako se siju paprike, rajčice i patlidžani te su svi posijali svoje prve presadnice. Kako učimo i o važnosti smanjivanja otpada i recikliranja, za sjetvu su učenici pripremili čašice od jogurta, vrhnja i slično, a za podmetače iskorištene metalne i plastične čepove od staklenki za zimnicu.

Pomiješali smo zemlju za sjetvu sa zemljom krtičnjaka te napunili posudice i zalijali zemlju. Nakon toga su učenici po uputama edukatorice Silvije Kolar-Fodor rasporedili sjeme paprika, patlidžana i rajčica.

Raspoređeno sjeme su prekrili tankim slojem zemlje za sijanje presadnica, još jednom zalijali te sve prekrili najlonom i gumicama, kao što su nekad naše bake spremale zimnicu. Na taj način će budućim biljčicama osigurati optimalne uvjete za klijanje, a sve maknuti jednom kad biljčice počnu nicati.

Čašice s posijanim sjemenjem u obje su škole odložene na prozorske daske u učionicama, gdje će ih učenici redovito pratiti i zalijevati po potrebi te ih pripremati za presadnju na otvorenom jednom kad sredinom svibnja prođu tzv. „ledeni sveci“. To je zadnje razdoblje kad očekujem veći pad temperatura i mogući mraz u Međimurju prema stoljetnim mjerenjima klimatskih prilika.

Tako učimo mlade generacije ponosu i radosti uzgoja vlastite hrane. Dajemo sva potrebna znanja da bi i oni jednom mogli uspješno kreirati vlastiti vrt i uzgajati vlastitu hranu te biti samodostatni, neovisni i zdravi.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje