Povežite se s nama

Međimurje

U skladu s prirodom: Silvija Kolar-Fodor – dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2020.

Objavljeno:

- dana

Mreža hrvatskih žena (Croatian Women’s Network) ove je godine jubilarni peti put dodijelila prestižne nagrade “Utjecajne Hrvatske Žene i Buduće Liderice”.

Ove godine za ove nagrade bilo je najviše do sada nominacija, a 23 dobitnice (1 Buduća liderica i 22 Utjecajne hrvatske žene) bile su odabrane među više od 140 nominiranih. Ovogodišnje dobitnice dolaze iz čak šest zemalja – Bolivije, Kanade, SAD-a, Austrije, Njemačke i Hrvatske. One se pridružuju prethodnim dobitnicama kojih je danas 117, a odabrane su pomno između čak 400 nominiranih.

Prema riječima Caroline Spivak, osnivačice Mreže hrvatskih žena i ove prestižne nagrade: „Uspješna žena je samouvjerena, promiče promjene i nadahnjuje druge. To su uistinu karakteristike dobitnica nagrada Utjecajne Hrvatske Žene i Buduće Liderice 2020. godine. Ovogodišnje dobitnice su suvremene junakinje iz svih krajeva svijeta, a uzdrmale su svijet umjetnosti i kulture, medicine, filantropije, sporta, znanosti i tehnologije, ekologije, a brinule su se čak i za opskrbu hranom.“

Jedna od ovogodišnjih dobitnica je i biovrtlarka, autorica, aktivistica i promotorica ekološke poljoprivrede – Međimurka Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, i to na području vodstva i inovacija. Za ovu prestižnu nagradu nominirao ju je novinar HRT-a Mladen Iličković koji već godinama prati, podržava i promiče njezin rad, kao i brojne druge ekološke teme u emisiji Eko-zona.

Svečana dodjela nagrada održala se u subotu 7. ožujka u Hotelu Westin u Zagrebu – prigodno uoči Međunarodnoga dana žena.

Prema riječima naše Silvije:

– Nema ljepšeg poklona za Međunarodni dan žena nego primiti nagradu za svoj dugogodišnji rad. Sve pohvale svim nominiranima i svim dobitnicama – divnim, sposobnim, predanim i izvanrednim ženama. Velika mi je čast i ponosna sam što je moj dosadašnji rad na edukaciji o biovrtlarenju, životu u skladu s prirodom, čuvanju sjemenja i pokretanju školskih vrtova te biovrtlarskim edukacijama u školama prepoznat i cijenjen. Zahvalna sam svima koji su mi na mom putu dosad bili od velike pomoći i podrške. Hvala organizatorima, a posebne pohvale divnoj Caroline Spivak na entuzijazmu i predanom rade oko Mreže Hrvatskih Žena i ove Nagrade. Idem hrabro i predano dalje – ovo je tek početak i imam mnogo planova za budućnost na mom području rada!

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje