Povežite se s nama

Međimurje

U skladu s prirodom: Volonteri uredili školski vrt i voćnjak u PŠ Novo Selo Rok

Objavljeno:

- dana

Piše: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt

U subotu, 30. travnja, u sklopu projekta “Školska banka sjemena za budućnost”, Udruga Biovrt je zajedno s partnerskom školom na projektu – Područnom školom Novo Selo Rok – organizirala volontersku radnu akciju.

Sa školskim osobljem Područne škole Novo Selo Rok, učenicima i njihovim obiteljima uredili smo postojeći školski vrt i voćnjak te uredili prostor oko nove učionice na otvorenom.

Veća raznolikost

U školski smo voćnjak posadili nove stupaste i patuljaste jabuke, pa tako još više povećali raznolikost voća u našem školskom voćnjaku, a ispod voćaka smo napravili nove gredice na koje smo presadili vrtne jagode. Posadili smo i dodatno ukrasno grmlje u našu živicu za korisne kukce i ptice, dok smo postojeću obrezali i oplijevili.

Odnedavno je školsko dvorište bogatije i za učionicu na otvorenom, a u subotu su volonteri oko učionice navozili i poravnali zemlju te je tako pripremili za izvođenje nastave na otvorenom.

Također, naš je školski vrt bogatiji za nekoliko sorti povrća i začinskog te ljekovitog bilja, koje smo dobili od obitelji učenika na čuvanje u našem školskom vrtu. Sve to smo posadili i posijali u subotu.

Hvala svima na zajedničkom druženju i stvaranju u okolišu škole, školski vrt i ostali sadržaj u okolišu škole koji smo svi zajedno napravili stoje na ponos cijele lokalne zajednice, a edukativni sadržaji koje stvaramo u njima odgajat će o životu u skladu s prirodom i ove i buduće generacije škole.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje