Povežite se s nama

Kultura

U sklopu „Srijede u Muzeju“ u Starom gradu otvaraju se dvije zanimljive izložbe

Objavljeno:

- dana

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. siječnja u 19 sati u Starom gradu otvaraju se dvije izložbe.

„Mona Spiza“ koncipirana je kao nastavna cjelina nedavno otvorene izložbe u palači Herzer „Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju“, koja ulogu hrane predstavlja s konzervatorsko-restauratorskog aspekta, dok izložba „Pigmentarium“ govori o bojama, odnosno pigmentima.

Obje izložbe bit će, kao i „Dobar tek!“, otvorene za razgled do 5. studenoga ove godine.

„Mona Spiza“ – „Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju“

Kad pogledamo sliku nekoga starog majstora koji je svojim izričajem zauvijek ostavio trag u likovnoj umjetnosti, divimo se ponajprije talentu genija, motivu, odnosu boja i proporcija, potezu kistom.

No danas, zbog dostupnosti suvremenoga slikarskog materijala, ne obraćamo pažnju na trud uložen u proces njegove izrade tad kad je umjetna smola bila čisti SF. Biljni i životinjski izvori poput žumanjaka, bjelanjaka, sira i meda, od kojih su se spravljala ljepila, preparacije i boje, bili su neizostavan dio u gradnji likovnih djela starih majstora, pa su na koncu štafelajne slike van Eycka, da Vincija ili Masaccia više nalik kaloričnoj “spizi” nego “Čovjeku s crvenim turbanom” ili slavnoj “Mona Lisi”.

U to se posjetitelji, kroz povijesni prikaz s većim ili manjim varijacijama, mogu uvjeriti i na “Mona Spizi”, nastavnoj cjelini izložbe “Dobar tek!”, postavljene u palači Herzer GMV-a.

Kroz pet međusobno isprepletenih tematskih dijelova “Mona Spiza” objašnjava kronologiju nastanka i uporabe pigmenata i bojila u likovnoj umjetnosti, a ulogu hrane prezentira s konzervatorsko-restauratorskog aspekta. Uz prapovijest, način izrade pigmenata i tajne bojenja tekstila, prikazani su i rekonstruirani renesansni i barokni atelijeri starih majstora, u kakvima su nastala i likovna djela iz galerijskog fundusa GMV-a.

Nemoguće je prepričati cijelu povijest restauracije i konzervacije, ali je moguće, barem na trenutak, stvoriti atmosferu i biti sudionik neobičnih umjetničkih delicija kao što to predstavlja izložba “Mona Spiza”.

Autorica izložbene cjeline “Mona Spiza”: konzervatorica-restauratorica u GMV-u Daša Suhić Hižak.

Suradnik: konzervator-restaurator u GMV-u Petar Nevžala.

„Pigmentarium“

Ova izložba, podijeljena u dvije cjeline, govori o bojama, odnosno pigmentima. U jednoj cjelini prikazani su najvažniji pigmenti grupirani po bojama uz svoju kemijsku „osobnu iskaznicu“ te informacije sa zanimljivostima iz povijesti, etimologije naziva i primjene.

Tu cjelinu prate i reprodukcije umjetničkih djela na kojima su pojedini pigmenti primijenjeni. Drugi dio predstavlja načine dobivanja pigmenata i prikaz temeljnih načela tehnologije boja.

Autor izložbe Kristian Nakić, kemičar po struci i zaljubljenik u umjetnost, za ovu prigodu prikupio je i obradio sirovine iz prirode za dobivanje prirodnih pigmenata, dok je većinu onih umjetnih osobno sintetizirao ili pripravio uz upotrebu aparatura i supstancija iz svoje privatne kolekcije.

Izložba daje i odgovore na pitanja kao što su, primjerice: Koji je pigment vrijedio više od zlata? Koji pigment povezuje rubinskocrveno staklo i vulkaniziranje guma? Ima li olovka uopće veze s olovom?

Što povezuje kipara Fidiju i slikara Klimta? Kojim oksidima slikamo već 285.000 godina? Kojim su pigmentom dame bijelile lice? Što povezuje stajsko gnojivo i Vermeera?

Kao anorganski kemičar, autor je pigmente predstavio kao tvar, odnosno materijal koji pokazuje raznovrsna svojstva, a kao ljubitelj umjetnosti i entuzijast u restauraciji, nastojao je predočiti kako je iz svojstava proizašla i primjena, i to ponajprije u slikarstvu.

Kultura

Varaždinski vunasti nosorog privremeno u društvu sisačkog mamuta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Srijeda u Muzeju, koja je bila na rasporedu 22. ožujka, održava se izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin, i to u Sisku, u tamošnjem Gradskom muzeju, u kojem je otvorena izložba pod nazivom Megafauna, projekt realiziran u suradnji ovih dviju muzejskih institucija.

Pleistocen, geološka epoha koja obuhvaća razdoblje posljednjega ledenog doba kao i kasnoga kamenog doba, kad se moderni čovjek još uvijek borio za puko preživljavanje, bio je ujedno i vrijeme posljednjih divovskih životinja – megafaune.


U želji za pobližim upoznavanjem toga čudesnog razdoblja života na Zemlji, upravo su koštani ostaci te odljevi tih titana prošlosti fokus zajedničke izložbe gradskih muzeja iz Varaždina i Siska, na kojoj će prezentirani eksponati vunastog nosoroga i mamuta posjetiteljima pružiti detaljniji uvid u onodobni ekosustav kontinentalne Hrvatske, znatno drugačiji od današnjeg.

Tako je Erik(a), jedinstveni paleontološki nalaz vunastog nosoroga iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, nakon dugotrajne i opsežne obnove te premijernog predstavljanja na izložbi u GMV-u 2020. godine, krenula i put Siska, gdje će sa svojim sisačkim suvremenikom mamutom biti dostupna za razgled posjetiteljima do 22. svibnja ove godine.  

Kustos izložbe je dr. sc. Mario Carić s Instituta za antropologiju, a suradnica Lovorka Štimac-Dedić, viša kustosica u GMV-u.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u Kinu Gaj program „Sanjal sam da bude mi se mama vratila“, posvećen Arturu Rosneru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

„Srijeda u Muzeju“, koja je na rasporedu 29. ožujka, održat će se, kao i prethodna, izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin, i to u varaždinskom Kinu Gaj.

Program pod nazivom „Sanjal sam da bude mi se mama vratila“ posvećen je Arturu Rosneru (Mali Bukovec, 1938. – Varaždin, 2021.), koji je najveći dio svog života proveo u Varaždinu, a djetinjstvo mu je obilježilo stradanje njegovih roditelja Renate i Branka te bliskih rođaka u holokaustu.

Kratak film o njegovu životu snimljen je početkom 2021. godine kao intervju koji je s njim vodila muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, u kojem A. Rosner govori o obiteljima svojih roditelja (Rosner, Blas i Stern), boravku u obitelji Kumrić i različitim prilikama u kojima se tijekom života našao.

Autor filma, realiziranog u produkciji Ivan – Kreativan j.d.o.o. i koprodukciji GMV-a, je Ivan Mesek, a autor glazbe Petar Eldan. Snimatelj i montažer je Damir Chytill csc.

Prije projekcije filma u tematskom razgovoru sudjelovat će predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal, publicistkinja i židovska aktivistica Miriam Steiner-Aviezer, bliski Rosnerov rođak Vedran Hary i povjesničarka Spomenka Težak.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje