Povežite se s nama

Međimurje

U Štrigovi će se u svibnju održati Međunarodno ocjenjivanje vina

Objavljeno:

- dana

Početkom svibnja u Štrigovi će se održati 6. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2022.

Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Ministarstva poljoprivrede; Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Po šesti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači će ocjenjivati uzorke podijeljene u dvije grupe, gdje će se dodijeliti šest šampiona.

Grupu A čine vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint, dok grupu B čine vina svih ostalih sorti. U obje grupe će se tražiti šampioni u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe, a šampion kvalitete podijelit će se i u kategoriji pjenušavih te crvenih vina.

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe dobit će sljedeća odličja: velika zlatna diploma za vina koja postignu od 90 do 100 bodova, zlatna diploma za vina koja postignu od 85 do 89,99 bodova, srebrna diploma za vina koja postignu od 80 do 84,99 bodova, brončana diploma za vina koja postignu od 75 do 79,99 bodova te priznanje za sudjelovanje za vina koja postignu 61 – 74,99 bodova.

Sauvignon

U sklopu Međunarodnog ocjenjivanja vina održat će se i 1. nacionalno ocjenjivanje vina sorte Sauvignon.

Najbolje ocjenjenom Sauvignonu organizatori dodjeljuju posebno odličje „Nagrada Franjo Lebar“ u čast jednom od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva koji se nedvojbeno može zvati pionirom Sauvignona u Hrvatskoj.

Zahvaljujući tvrtki Horvat univerzal d.o.o. iz Varaždina i njezinom vlasniku Željku Horvatu, svaki proizvođač koji je poslao svoje vino na ocjenjivanje dobit će besplatnu kompletnu analizu vina FTIR metodom.

Uzorci će se prikupljati u utorak, 19. travnja, u kuriji Terbotz od 18 do 20 sati i u srijedu, 20. travnja, od 11 do 13 sati.

Za sva pitanja organizator stoji na raspolaganju na broju 099/505-1636 ili e-mail adresi [email protected]

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje