Povežite se s nama

Kultura

U subotu, 30. travnja, u Centru za kulturu Čakovec premijera predstave “Bodljikavi raj” Petrane Sabolek

Objavljeno:

- dana

U sklopu tribine “Cukorek” u subotu, 30. travnja, u 16 sati u čakovečkome Centru za kulturu održat će se premijera predstave “Bodljikavi raj” Petrane Sabolek u izvedbi Dječjega gradskog kazališta Čakovec.

Predstava kreće tragom poznate priče „Ježeva kućica“, no ova je glazbom i fabulom usmjerena u drugom pravcu: na traženje doma bajkovitim i inim beskućnicima. U pitanju su Palčica, Djevojčica, Ružno pače, Divlja svinja , Medvjed i ostali. Glavni dobročinitelj je Jež, zvani Bodljikavi kavalir, kojem u pomoć priskoče Sova i ostali ježići iz šume. Kakva bi to bila priča da u njoj nema Vuka i Lisice, a što je njihova namjera, saznat ćete…

Predstavu je režirao Dejan Buvač, a igraju Roko Dunjko, Magdalena Rešetar, Dolores Lovrenčić, Tena Perhoč, Leonardo Reich, Mirna Beti, Lucijan Reich, Tonka Kanižaj, Helena Novak, Elizabeta Srpak, Erik Črešnjovec, Zora Jambrović, Sven Hajdarović i Vjera Hrlec. Pogodna je za uzrast od tri godine nadalje.

Za kostime je zaslužna Dragica Jagec, za scenografiju Ivan Levačić, a glazbu Damir Rodiger. Predstava traje 30 minuta. Cijena pojedinačne je ulaznice 30 kuna, a obiteljske (4 ulaznice) po 25 kuna.

O kazalištu

Dječje gradsko kazalište Čakovec osnovano je 16. rujna 1997. godine i ove godine slavi svoj 25. rođendan. Okuplja mlade glumce u dobi od 8 do 18 godina. Dosad je kazalištem prošlo oko 150 djece: ansambl trenutačno ima 20 članova. Na repertoaru kazališta isključivo su dječje predstave, jer ovdje djeca rade predstave za djecu.

Kazalište je dosad gostovalo u mnogim gradovima Hrvatske, bilježi i nastupe u Poljskoj i Sloveniji. Iza njih je 61 premijerna predstava s ukupno 338 izvedbi. Od prvog dana uz osnivača i voditelja kazališta Dejana Buvača, kostime svojim čarobnim rukama i idejama izrađuje Dragica Jagec, a u realizaciji scenografije tu je neumorni Ivan Levačić. Glazbu pišu Ladislav Varga i Damir Rodiger.

Kultura

Za nastavak obnove Grebengrada osigurano još 100.000 kuna od Ministarstva kulture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo kulture i medija putem programa javnih potreba u kulturi za 2022. godinu osigurat će Gradu Novom Marofu 100.000 kuna za program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, za građevinsku sanaciju utvrde Grebengrad.

Nastavak je to višegodišnje temeljite obnove Grebengrada u koju se ulažu sredstva Grada Novog Marofa i Ministarstva kulture i medija.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač podsjeća da je za obnovu jedne od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na ovom području Ministarstvo kulture za 2021. godinu dodijelilo 400.000 kuna, a sufinanciranje se nastavlja i ove.

U obnovu i Grad Novi Marof ulaže vlastita sredstva. Gradonačelnik je zahvalio i Ministarstvu kulture i Konzervatorskom odjelu u Varaždinu na pomoći.

– Nakon nekoliko godina obnove sad se može vidjeti vrh najveće srednjovjekovne utvrde na sjeveru Hrvatske, napuštene u 17. stoljeću. Mi ju sad vraćamo u život. I u sljedećim godinama će se postupno ulagati u obnovu utvrde, kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Izložbu ‘Strategije u pijesku i alternative’ Kristine Pongrac u Muzeju Međimurja razgledajte do 28. kolovoza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Muzej Međimurja

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je izložba multimedijalne umjetnice Kristine Pongrac iz Donje Dubrave.

Kristina je aktivna članica nekoliko organizacija na području ekologije, umjetnosti i kulture koje se bave promicanjem i očuvanjem međimurskog i podravskog kraja. Dosad je izlagala na nekoliko skupnih te samostalnih izložbi, a jedan dio opusa predstavljen je pod nazivom ”Strategije u pijesku i alternative”.

Riječ je o umjetničkim radovima nastalim autorefleksivnom metodom, aproporcijom i upcyclingom, a izloženi su kao monotipije, objekti, instalacije te javne intervencije popraćene dokumentarnim fotografijama i video projekcijom.

Publiku je pozdravila Janja Kovač, uz autoricu likovnog postava Tajanu Vidović te umjetnicu Kristinu Pongrac.

Izložba je dobila pozitivne reakcije od publike koja je odlično prihvatila drukčija, zanimljiva rješenja umjetničkih djela koja su ih potaknula na razmišljanje.

Možete je razgledati do 28. kolovoza radnim danom od 8 do 20 sati (osim ponedjeljkom kada je radno vrijeme od 10 do 20 sati) te vikendom od 10 do 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje