Povežite se s nama

Život i društvo

Boris Lacković iz Lužana Biškupečkog u svom vrtu napravio šetnicu s čak 170 vrsta šarenih tulipana

Objavljeno:

- dana

KAKAV PRIZOR

Kada je 2011. godine radio popis stanovništva i došao do kuće gospođe Bibe koju su krasili tulipani u punom cvatu posađeni od dvorišnih do ulaznih vrata, Boris Lacković nije mogao ni zamisliti da će ga taj put dovesti do toga da u svom domu napravi pravu cvjetnu oazu.

 Naime, u svom je vrtu u Lužanu Biškupečkom napravio šetnicu s oko 170 vrsta tulipana koje je prikupio po poznatim vrtovima Europe i Hrvatske. Dio prostora za šetnicu ustupila mu je i susjeda, koja se, kaže, divi pogledu na rascvjetane i šarene tulipane.

Kolekcija raste

– Gospođa Biba mi je objasnila da sortira lukovice tako da se one slabije sade na posebno mjesto kako bi ojačale. To sam napravio i ja u svom vrtu i iduće sam godine dobio dvostruko bolju cvatnju nego prošle godine. Svake sam godine iznova nabavljao nove i sadio stare i rezultati su sami dolazili. Cvatnja se odužila na mjesec i pol, a kolekcija tulipana samo raste – rekao je Boris Lacković. – Isto tako, svi koji me znaju ili mi daruju tulipane ili ih razmjenjujem, tako da se broj lukovica popeo već na nekoliko tisuća, a broj vrsta je otprilike 170 – dodaje. Osim što lukovice tulipana razmjenjuje sa svima koji ga znaju, puno ih je nabavio, kaže, putujući po svijetu. Nakon završetka Fakulteta agronomije, gdje je završio smjer Vrtlarstvo, individualno se prijavio za stažiranje u Longwood Gardens vrtu u Pennsylvaniji u SAD-u.

Do sljedeće godine Boris planira sakupiti 200  vrsta lukovica

– Tražio sam ljude iz hortikulture koji me mogu naučiti nešto više od onoga što sam dobio na Fakultetu, a to se i ostvarilo. Kroz devet mjeseci prakse radio sam u devet različitih područja hortikulture poslove koji u Hrvatskoj niti ne postoje – objasnio je Boris, koji svoje slobodno vrijeme provodi na atletskim stazama kao sudac te u potrazi za novim vrtovima i u regiji i šire koje bi posjetio. Iz Danske, koju je posjetio krajem kolovoza, prošle je godine donio dugoželjenu vrstu tulipana Akebono, koja je posebna jer je visoka, ima puni cvijet i cvate dva tjedna, što je za tulipane mnogo, navodi Boris i dodaje da ih u Hrvatskoj nije uspio nigdje pronaći.

– Imam i skroz niske sorte koje su jedva nekoliko centimetara visoke i one koje izgledaju kao božuri te one koje imaju pet do sedam cvjetova na jednoj stabljiki – rekao je ovaj 34-ogodišnjak koji u svojem vrtu ima i bijelu sortu tulipana iz Turske staru 140 godina, koja mu je i najdraža ove godine, a dobio ju je od susjeda koji je bio na putu u Amsterdamu.

U vrtove…

– Svi tulipani imaju svoj red na gredici, svoje ime i oznake pod kojima ih vodim. Sve je evidentirano na papiru, jer bih se inače izgubio među njima – objasnio je Boris, kojeg je dojmio Busch Garden u Floridi zato što spaja hortikulturu, zabavni park i zoološki vrt. U Hrvatskoj, kaže, Botanički vrt u Zagrebu najbogatiji je kolekcijom biljaka, no zbog ograničenosti prostorom ne može se širiti i razvijati s novim idejama.

– No poboljšanja su uvijek dobrodošla, tako da će se, vjerujem, uskoro graditi moderniji staklenici u vrtu – rekao je te dodao da mu je želja i dalje posjećivati što više zanimljivih vrtova.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Mons. Radoš pozvao sve vjernike na sutrašnju proslavu jubileja Varaždinske biskupije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski biskup Bože Radoš gostovao je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, u povodu proslave 25. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije.

Srebrni jubilej Varaždinske biskupije bit će proslavljen svečanom misom u nedjelju, 25. rujna, na otvorenom prostoru iza varaždinske katedrale s početkom u 17 sati, koju će predslaviti zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

U 16 sati započet će molitveni program na prostoru za slavlje te će u katedrali biti prilika za svetu ispovijed. U nedjelju navečer odredbom biskupa Radoša u Varaždinskoj biskupiji neće biti drugih slavlja misa.

Biskup Radoš pozvao je sve vjernike: svećenike, vjeroučitelje, odgojiteljice u vjeri, članove župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, sakristane, zvonare, pjevače, čitače, ministrante, članove župnih Caritasa, molitvenih skupina, zajednica mladih, živih vjerničkih krugova, buduće krizmanike… da dođu u Varaždin na slavlje.

U subotu uoči proslave, 24. rujna u svim župnim crkvama Varaždinske biskupije vjernici će se okupiti na euharistijsko klanjanje da bi zajedno zahvalili za srebrni jubilej biskupije i molili za njezine potrebe.

Mons. Radoš u emisiji je između ostalog rekao da su protekle tri godine bile specifične i izazovne te da su brzo su prošle. Dodao je da je u tom razdoblju dobro upoznao biskupiju.

– Biskupija je živi organizam i stalno se događaju stvarnosti koje treba slijediti, upoznavati i živjeti zajedno s njima. Moj prioritet svakako je biskupiju još bolje upoznati. Želja mi je nastaviti s kanonskim pohodom, vizitacijama župa, jer susret s vjernicima daje dodatnu snagu biskupu, a vjerujem i vjernicima. To su dani kada izmijenimo iskustvo, zajedno se molimo, otkrivamo koji je to put Duh Sveti zacrtao za nas. Posebice u ovom nedostatku mogućnosti komunikacije i susretanja s prezbiterijem, želja mi je da to bude prioritet – da se u ovoj godini i godinama koje dolaze susrećemo kroz molitvu, razgovore, druženja da bismo zajedno rasli u našemu poslanju – istaknuo je.

Svjestan potrebe da se zastane pred euharistijskim Kristom, najavio je i da se radi na pripremi trajnoga euharistijskoga klanjanja u kapeli u samostanu sestara uršulinki u Varaždinu, koje bi trebalo početi ove godine.

Također, ove godine trebao bi biti otvoren i Centar sv. Jeronima u kojem će se pripremati i ostvarivati programi za rad s mladima, obiteljima i ostalim skupinama, kao i u župnoj katehezi.

Varaždinski biskup kazao je i da bi u jubilarnoj godini u Varaždinskoj biskupiji trebala početi gradnja nekoliko novih crkvi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dan na Dravi: nordijsko hodanje je jedan od najzdravijih i najjeftinijih oblika rekreacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u subotu je prisustvovao na otvorenju manifestacije „Dan na Dravi“ koji se već tradicionalno održava povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, u organizaciji Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava, a pod pokroviteljstvom Grada.

Na prostoru Dravskog kupališta i u Dravskoj park šumi održava se prezentacija sportsko-rekreativnih aktivnosti i promocija nordijskog hodanja kao jednog od najzdravijih i najjeftinijih oblika rekreacije.

Čak devet varaždinskih udruga i klubova – Udruga Drava, Klub podvodnih aktivnosti Drava, Orijentacijski klub Varaždin, Streličarski klub Cekin Varaždin, Kajak kanu klub Varaždin, Trkački klub Marathon 95, SRD Sjeverozapad, Športsko-ribolovni klub Varaždin i Triatlon klub Sjever Varaždin okupilo se kako bi građanima približili rijeku Dravu i prezentirali im svoje aktivnosti i sportove.

Gradonačelnik je pozdravio sve sudionike i organizatore manifestacije koja promovira sport, rekreaciju i zdrav način života, a istovremeno približava građanima prirodu i rijeku Dravu.

– Veseli me danas ovdje vidjeti veliki broj naših sugrađana koji su odabrali subotu ujutro provesti ovdje na Dravi, našoj rijeci koja je u prvom petodržavnom rezervatom biosfere na svijetu Mura-Drava-Dunav. Kao dio tog rezervata svi moramo doprinijeti da se ovo područje štiti i očuva, da obnavljamo prirodu i da podržavamo sve projekte koji vraćaju život uz rijeku, da živimo u skladu s prirodom, a ne da priroda osjeća štetne posljedice našeg načina života. Ostavljamo je takvom svima onima koji dolaze iza nas. Grad Varaždin snažno zagovara održiv razvoj, zelenu transformaciju i zelenu tranziciju pa je stoga i jedan od naših slogana „Živim zeleno“. Vjerujem da svi vi, članovi naših sportskih udruga koje puno svojih aktivnosti provodite upravo na rijeci Dravi, najbolje znate i vidite na čemu sve treba još raditi, što moramo unaprijediti i kako naša rješenja u potpunosti okrenuti prirodi. Zato vam hvala na organizaciji ovog događaja. Također želim dati podršku radu vaših klubova i posebno želim potaknuti naše sugrađane da se uključe u vaše aktivnosti, da se okušaju u nordijskom hodanju koje je zaista pristupačan i zabavan oblik rekreacije za sve životne dobi – rekao je gradonačelnik.   

U sklopu manifestacije promovira se nordijsko hodanje, pješačenje, trčanje, vožnja bicikla i sve ostale aktivnosti dostupne na i uz rijeku Dravu.

Organiziran je i okrugli stol pod nazivom „Što nas svrbi“, uz sudjelovanje predstavnika sportsko-rekreativnih udruga i klubova, Grada Varaždina i gradskih komunalnih tvrtki, na temu uređenja područja uz rijeku Dravu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje