Povežite se s nama

Život i društvo

Boris Lacković iz Lužana Biškupečkog u svom vrtu napravio šetnicu s čak 170 vrsta šarenih tulipana

Objavljeno:

- dana

KAKAV PRIZOR

Kada je 2011. godine radio popis stanovništva i došao do kuće gospođe Bibe koju su krasili tulipani u punom cvatu posađeni od dvorišnih do ulaznih vrata, Boris Lacković nije mogao ni zamisliti da će ga taj put dovesti do toga da u svom domu napravi pravu cvjetnu oazu.

 Naime, u svom je vrtu u Lužanu Biškupečkom napravio šetnicu s oko 170 vrsta tulipana koje je prikupio po poznatim vrtovima Europe i Hrvatske. Dio prostora za šetnicu ustupila mu je i susjeda, koja se, kaže, divi pogledu na rascvjetane i šarene tulipane.

Kolekcija raste

– Gospođa Biba mi je objasnila da sortira lukovice tako da se one slabije sade na posebno mjesto kako bi ojačale. To sam napravio i ja u svom vrtu i iduće sam godine dobio dvostruko bolju cvatnju nego prošle godine. Svake sam godine iznova nabavljao nove i sadio stare i rezultati su sami dolazili. Cvatnja se odužila na mjesec i pol, a kolekcija tulipana samo raste – rekao je Boris Lacković. – Isto tako, svi koji me znaju ili mi daruju tulipane ili ih razmjenjujem, tako da se broj lukovica popeo već na nekoliko tisuća, a broj vrsta je otprilike 170 – dodaje. Osim što lukovice tulipana razmjenjuje sa svima koji ga znaju, puno ih je nabavio, kaže, putujući po svijetu. Nakon završetka Fakulteta agronomije, gdje je završio smjer Vrtlarstvo, individualno se prijavio za stažiranje u Longwood Gardens vrtu u Pennsylvaniji u SAD-u.

Do sljedeće godine Boris planira sakupiti 200  vrsta lukovica

– Tražio sam ljude iz hortikulture koji me mogu naučiti nešto više od onoga što sam dobio na Fakultetu, a to se i ostvarilo. Kroz devet mjeseci prakse radio sam u devet različitih područja hortikulture poslove koji u Hrvatskoj niti ne postoje – objasnio je Boris, koji svoje slobodno vrijeme provodi na atletskim stazama kao sudac te u potrazi za novim vrtovima i u regiji i šire koje bi posjetio. Iz Danske, koju je posjetio krajem kolovoza, prošle je godine donio dugoželjenu vrstu tulipana Akebono, koja je posebna jer je visoka, ima puni cvijet i cvate dva tjedna, što je za tulipane mnogo, navodi Boris i dodaje da ih u Hrvatskoj nije uspio nigdje pronaći.

– Imam i skroz niske sorte koje su jedva nekoliko centimetara visoke i one koje izgledaju kao božuri te one koje imaju pet do sedam cvjetova na jednoj stabljiki – rekao je ovaj 34-ogodišnjak koji u svojem vrtu ima i bijelu sortu tulipana iz Turske staru 140 godina, koja mu je i najdraža ove godine, a dobio ju je od susjeda koji je bio na putu u Amsterdamu.

U vrtove…

– Svi tulipani imaju svoj red na gredici, svoje ime i oznake pod kojima ih vodim. Sve je evidentirano na papiru, jer bih se inače izgubio među njima – objasnio je Boris, kojeg je dojmio Busch Garden u Floridi zato što spaja hortikulturu, zabavni park i zoološki vrt. U Hrvatskoj, kaže, Botanički vrt u Zagrebu najbogatiji je kolekcijom biljaka, no zbog ograničenosti prostorom ne može se širiti i razvijati s novim idejama.

– No poboljšanja su uvijek dobrodošla, tako da će se, vjerujem, uskoro graditi moderniji staklenici u vrtu – rekao je te dodao da mu je želja i dalje posjećivati što više zanimljivih vrtova.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Mimohodom, pjesmom i plesom obilježen Dan starijih osoba u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska županija

Veselo, raspjevano i rasplesano bilo je u danas, 1. listopada, u samom središtu grada Varaždina, a sve zahvaljujući članovima Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije koji su, sada već tradicionalnim, mimohodom varaždinskim ulicama i trgovima obilježili Međunarodni dan starijih osoba.

Predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen istaknula je kako su se danas okupili predstavnici umirovljenika općina i gradova s područja Varaždinske županije kako bi se u prvom redu proveselili, ali i pokazali široj društvenoj zajednici da su i oni doprinijeli razvoju društva, te da još uvijek svojim angažmanom mogu puno dati društvu kao cjelini.

–  Savez broji 32 udruge umirovljenika i starijih osoba s područja Varaždinske županije i okuplja više od 7500 osoba, a danas nas je ovdje 300-tinjak u narodnim nošnjama kraja iz kojeg  dolaze. Osim ovog mimohoda, tijekom godine Savez ima čitav niz aktivnosti; od „Umirovljeničke kajkavijade“, manifestacije kojom njegujemo kajkavsku riječ i običaje, do sportskih susreta umirovljenika koji ujedno predstavljaju i najveće okupljanje umirovljenika ne samo u Varaždinskoj županiji, već i šire, a jedna od značajnijih proslava nam je i proslava zlatnog i dijamantnog pira naših članova. Tu je i tradicionalna podjela uskrsnih paketa, božićni umirovljenički bal, kao i obilježavanje niza značajnijih datuma – nabrojala je Jadranka Bahlen istaknuvši kako sve ove aktivnosti ne bi mogli provesti bez podrške Varaždinske županije.

–  Nikada se za umirovljenike u Varaždinskoj županiji nije toliko izdvajalo kao sada, što samo pokazuje da Varaždinska županija brine o osobama starije životne dobi, poštuje nas i uvažava i u njoj uvijek imamo prijatelja i partnera – zahvalila se Jadranka Bahlen.

Zahvaljujući vrijednim rukama članica i članova Saveza, građani su imali prilike kušati i kolače kakve su nekad pripremale naše bake.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zbog ograničavanja primjena mikroplastike šljokice će neće moći koristiti u nizu proizvoda u EU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest nakon odluke Europske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije, piše index.hr.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje