Povežite se s nama

Život i društvo

Boris Lacković iz Lužana Biškupečkog u svom vrtu napravio šetnicu s čak 170 vrsta šarenih tulipana

Objavljeno:

- dana

KAKAV PRIZOR

Kada je 2011. godine radio popis stanovništva i došao do kuće gospođe Bibe koju su krasili tulipani u punom cvatu posađeni od dvorišnih do ulaznih vrata, Boris Lacković nije mogao ni zamisliti da će ga taj put dovesti do toga da u svom domu napravi pravu cvjetnu oazu.

 Naime, u svom je vrtu u Lužanu Biškupečkom napravio šetnicu s oko 170 vrsta tulipana koje je prikupio po poznatim vrtovima Europe i Hrvatske. Dio prostora za šetnicu ustupila mu je i susjeda, koja se, kaže, divi pogledu na rascvjetane i šarene tulipane.

Kolekcija raste

– Gospođa Biba mi je objasnila da sortira lukovice tako da se one slabije sade na posebno mjesto kako bi ojačale. To sam napravio i ja u svom vrtu i iduće sam godine dobio dvostruko bolju cvatnju nego prošle godine. Svake sam godine iznova nabavljao nove i sadio stare i rezultati su sami dolazili. Cvatnja se odužila na mjesec i pol, a kolekcija tulipana samo raste – rekao je Boris Lacković. – Isto tako, svi koji me znaju ili mi daruju tulipane ili ih razmjenjujem, tako da se broj lukovica popeo već na nekoliko tisuća, a broj vrsta je otprilike 170 – dodaje. Osim što lukovice tulipana razmjenjuje sa svima koji ga znaju, puno ih je nabavio, kaže, putujući po svijetu. Nakon završetka Fakulteta agronomije, gdje je završio smjer Vrtlarstvo, individualno se prijavio za stažiranje u Longwood Gardens vrtu u Pennsylvaniji u SAD-u.

Do sljedeće godine Boris planira sakupiti 200  vrsta lukovica

– Tražio sam ljude iz hortikulture koji me mogu naučiti nešto više od onoga što sam dobio na Fakultetu, a to se i ostvarilo. Kroz devet mjeseci prakse radio sam u devet različitih područja hortikulture poslove koji u Hrvatskoj niti ne postoje – objasnio je Boris, koji svoje slobodno vrijeme provodi na atletskim stazama kao sudac te u potrazi za novim vrtovima i u regiji i šire koje bi posjetio. Iz Danske, koju je posjetio krajem kolovoza, prošle je godine donio dugoželjenu vrstu tulipana Akebono, koja je posebna jer je visoka, ima puni cvijet i cvate dva tjedna, što je za tulipane mnogo, navodi Boris i dodaje da ih u Hrvatskoj nije uspio nigdje pronaći.

– Imam i skroz niske sorte koje su jedva nekoliko centimetara visoke i one koje izgledaju kao božuri te one koje imaju pet do sedam cvjetova na jednoj stabljiki – rekao je ovaj 34-ogodišnjak koji u svojem vrtu ima i bijelu sortu tulipana iz Turske staru 140 godina, koja mu je i najdraža ove godine, a dobio ju je od susjeda koji je bio na putu u Amsterdamu.

U vrtove…

– Svi tulipani imaju svoj red na gredici, svoje ime i oznake pod kojima ih vodim. Sve je evidentirano na papiru, jer bih se inače izgubio među njima – objasnio je Boris, kojeg je dojmio Busch Garden u Floridi zato što spaja hortikulturu, zabavni park i zoološki vrt. U Hrvatskoj, kaže, Botanički vrt u Zagrebu najbogatiji je kolekcijom biljaka, no zbog ograničenosti prostorom ne može se širiti i razvijati s novim idejama.

– No poboljšanja su uvijek dobrodošla, tako da će se, vjerujem, uskoro graditi moderniji staklenici u vrtu – rekao je te dodao da mu je želja i dalje posjećivati što više zanimljivih vrtova.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala igračke varaždinskim mališanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala je Dječjem vrtiću Varaždin igračke, vrijedan didaktički Montessori materijal za rad s djecom te sokove i slatkiše.

U petak, 16. travnja, donaciju je u Dječjem vrtiću Trakošćanska uručio socijalni pedagog Nebojša Nikolić, predsjednik udruge „Vitezovi osmeha“ u pratnji Silvane Pavlović, predsjednice Zajednice škola za obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju Republike Srbije, koja kao ravnateljica OŠ Dragan Kovačević iz Beograda boravi u radnoj posjeti Centru za obrazovanje Tomislav Špoljar. Uručenju donacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, a na donaciji se zahvalila ravnateljica vrtića Jasenka Husnjak poklonivši donatorima crteže, radove varaždinske djece, koja zbog epidemioloških razloga nisu prisustvovala predaji igračaka.

Donacija Montessori igračaka stigla je u Varaždin zahvaljujući Darku Novoselu i Tatjani Novosel-Herceg koji su kao predstavnici vrlo poznatog i cijenjenog VaLMod programa sudjelovali na međunarodnoj online konferenciji „Logopedija u praksi – praksa u logopediji“ početkom travnja te su imali prilike iznijeti svoje iskustvo i razmišljanja vezana uz probleme čitanja i pisanja.

– Donacija je jedan vid humanitarnog djelovanja za dobrobit sve djece u Varaždinu i pokazuje kako se svijet može učiniti boljim kroz dobra djela i uz dobru volju ljudi – riječi su predsjednika udruge Vitezovi osmeha Nebojše Nikolića koji ističe kako je donacija još jedan iskorak u višegodišnjoj suradnji s Darkom Novosel i Tatjanom Novosel-Herceg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sljedeći tjedan nemojte zaboraviti ponijeti kišobran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavlja se i u tjednu pred nama, uz povremenu kišu i pljuskove. Ipak, danju će postupno biti toplije, no jutra i dalje (pro)hladna.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na području Varaždinske i dijelovima Međimurske županije gotovo svaki dan će padati kiša.

Manja količina kiše se očekuje u ponedjeljak i utorak, ali će srijeda biti uglavnom sunčana. Kiša se vraća u četvrtak i petak.

Ipak, izgleda da će subota i nedjelja biti sunčane i suhe.

Temperatura će se kretati između 3 °C i 16 °C.

Nastavite čitati