Povežite se s nama

Život i društvo

Boris Lacković iz Lužana Biškupečkog u svom vrtu napravio šetnicu s čak 170 vrsta šarenih tulipana

Objavljeno:

- dana

KAKAV PRIZOR

Kada je 2011. godine radio popis stanovništva i došao do kuće gospođe Bibe koju su krasili tulipani u punom cvatu posađeni od dvorišnih do ulaznih vrata, Boris Lacković nije mogao ni zamisliti da će ga taj put dovesti do toga da u svom domu napravi pravu cvjetnu oazu.

 Naime, u svom je vrtu u Lužanu Biškupečkom napravio šetnicu s oko 170 vrsta tulipana koje je prikupio po poznatim vrtovima Europe i Hrvatske. Dio prostora za šetnicu ustupila mu je i susjeda, koja se, kaže, divi pogledu na rascvjetane i šarene tulipane.

Kolekcija raste

– Gospođa Biba mi je objasnila da sortira lukovice tako da se one slabije sade na posebno mjesto kako bi ojačale. To sam napravio i ja u svom vrtu i iduće sam godine dobio dvostruko bolju cvatnju nego prošle godine. Svake sam godine iznova nabavljao nove i sadio stare i rezultati su sami dolazili. Cvatnja se odužila na mjesec i pol, a kolekcija tulipana samo raste – rekao je Boris Lacković. – Isto tako, svi koji me znaju ili mi daruju tulipane ili ih razmjenjujem, tako da se broj lukovica popeo već na nekoliko tisuća, a broj vrsta je otprilike 170 – dodaje. Osim što lukovice tulipana razmjenjuje sa svima koji ga znaju, puno ih je nabavio, kaže, putujući po svijetu. Nakon završetka Fakulteta agronomije, gdje je završio smjer Vrtlarstvo, individualno se prijavio za stažiranje u Longwood Gardens vrtu u Pennsylvaniji u SAD-u.

Do sljedeće godine Boris planira sakupiti 200  vrsta lukovica

– Tražio sam ljude iz hortikulture koji me mogu naučiti nešto više od onoga što sam dobio na Fakultetu, a to se i ostvarilo. Kroz devet mjeseci prakse radio sam u devet različitih područja hortikulture poslove koji u Hrvatskoj niti ne postoje – objasnio je Boris, koji svoje slobodno vrijeme provodi na atletskim stazama kao sudac te u potrazi za novim vrtovima i u regiji i šire koje bi posjetio. Iz Danske, koju je posjetio krajem kolovoza, prošle je godine donio dugoželjenu vrstu tulipana Akebono, koja je posebna jer je visoka, ima puni cvijet i cvate dva tjedna, što je za tulipane mnogo, navodi Boris i dodaje da ih u Hrvatskoj nije uspio nigdje pronaći.

– Imam i skroz niske sorte koje su jedva nekoliko centimetara visoke i one koje izgledaju kao božuri te one koje imaju pet do sedam cvjetova na jednoj stabljiki – rekao je ovaj 34-ogodišnjak koji u svojem vrtu ima i bijelu sortu tulipana iz Turske staru 140 godina, koja mu je i najdraža ove godine, a dobio ju je od susjeda koji je bio na putu u Amsterdamu.

U vrtove…

– Svi tulipani imaju svoj red na gredici, svoje ime i oznake pod kojima ih vodim. Sve je evidentirano na papiru, jer bih se inače izgubio među njima – objasnio je Boris, kojeg je dojmio Busch Garden u Floridi zato što spaja hortikulturu, zabavni park i zoološki vrt. U Hrvatskoj, kaže, Botanički vrt u Zagrebu najbogatiji je kolekcijom biljaka, no zbog ograničenosti prostorom ne može se širiti i razvijati s novim idejama.

– No poboljšanja su uvijek dobrodošla, tako da će se, vjerujem, uskoro graditi moderniji staklenici u vrtu – rekao je te dodao da mu je želja i dalje posjećivati što više zanimljivih vrtova.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Bednji i Varaždinu jutros tek koji stupanj iznad nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi su jutros na sjeveru Hrvatske morali palit grijanje u autu.

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem koji je ove godine počeo, jučer, 22. rujna, u 20.21 sati. Rujanska jutra postala su prilično hladna.

Prema podacima DHMZ-a jutros u 7 sati najhladnije je bilo na lokaciji Zavižan, gdje je izmjereno 1.7 °C. U Delnicama su bila 2.3 stupnja. Treće mjesto dijele Bednja, u Varaždinskoj županiji, i Parg-Čabar s 3.1 °C.

U Varaždinu je u 7 sati izmjereno 5.7 °C.

Do kraja ovog tjedna na varaždinskom bi području trebalo ostati sunčano, a dnevne temperature idu 25 °C i to u nedjelju. Ali jutra ostaju hladna, s najvišom temperaturom od 15 °C.

Od ponedjeljka navečer stiže kiša.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Svečano promovirane nove doktorice znanosti Sveučilišta Sjever

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svečanoj promociji doktoranada međunarodnog združenog prekograničnog interdisciplinarnog doktorskog studija Sveučilišta Sjever „Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“ održanoj u petak, 10. rujna, u dvorcu Esterhazy u Eisenstadtu promovirane su dvije nove doktorice znanosti sa Sveučilišta Sjever; dr. sc. Ivana Martinčević te dr. sc. Vesna Sesar.

Na svečanoj promociji sudjelovali su predstavnici Sveučilišta Sjever; prof. dr. sc. Marin Milković, rektor, prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju te prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove.

Osim doktorandica sa Sveučilišta Sjever na ovoj svečanoj promociji promovirano je ukupno 15 doktora znanosti.

Nove doktorice znanosti sa Sveučilišta Sjever obranile su doktorsku disertaciju tijekom prošle godine; dr. sc. Ivana Martinčević, doktorirala je s temom doktorske disertacije „Influence of the use of social networks on the export activity of Croatian export companies“, pod mentorstvom prof. dr. sc. Gorana Kozine, a dr. sc. Vesna Sesar je doktorirala s temom disertacije „The Influence of Continuous Improvement System on Company’s Business Performance in Croatian Companies with Certified Management System“ pod mentorstvom prof. dr. sc. Anice Hunjet.

Međunarodni združeni prekogranični doktorski program „Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“ zajednički izvode Sveučilište Sjever, Sveučilišta u Puli, Bratislavi, Sopronu, Pragu i Mostaru u suradnji s administrativnim i organizacijskim partnerom Sveučilištem za primijenjenu znanost, Burgenland, Eisenstadt, Austrija.

Međunarodni združeni doktorski programi izrazito su važni jer se smatraju najznačajnijim generatorom internacionalizacije europskog obrazovanja i istraživanja, imaju važnu ulogu u poticanju međusveučilišne suradnje zasnovane na razvijanju međunarodnih iskustava u istraživanju i mentoriranju te potiču razvoj vještina nužnih za transfer novih znanja među partnerima u združenom studiju, ističu iz Sveučilišta Sjever.

Ovaj doktorski studij ističe se drugačijim pristupom, a to su prvenstveno rad na znanstveno-istraživačkim europskim i međunarodnim projektima, istraživački projekti s gospodarstvom, transfer tehnologije, razvoj poduzetničkog duha, međunarodni kontekst te stjecanje mnogih suvremenih kompetencija.

Sa University of Applied Sciences Burgenland u Eisenstadtu Sveučilište Sjever ostvaruje iznimno dobru i kvalitetnu suradnju na više područja te su u tu svrhu, a u sklopu programa mobilnosti ERASMUS+, početkom rujna 2021. godine na University of Applied Sciences Burgenland boravili prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove te prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju gdje su sudjelovali u izvođenju nastave na studijskom programu združenog doktorskog studija Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment i to kroz konzultativnu nastavu s PhD kandidatima. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje