Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Izniman uspjeh VI. osnovne škole, sudjelovali na čak 11 državnih natjecanja

Objavljeno:

- dana

USPJEH ZA USPJEHOM

VI. osnovna škola Varaždin ove je školske godine sudjelovala na čak 11 državnih natjecanja, najviše otkad postoji.

Natjecali su se iz područja matematike, kemije, biologije, informatike, engleskog jezika, njemačkog jezika, geografije, likovne kulture, građanskog odgoja i obrazovanja, tjelesne i zdravstvene kulture te učeničkog zadrugarstva.

Osvojili su i dva prva mjesta na državnim natjecanjima. Iz matematike je učenica petog razreda Barbara Kelava, uz pomoć mentorice Vedrane Herman osvojila prvo mjesto, a učenica sedmog razreda Marija Klampfl, uz pomoć mentorice Mihaele Vrbnjak Grđan osvojila je prvo mjesto na državnom iz kemije.

– Moram izraziti ogromnu zahvalnost svim učiteljima koji su predano radili s našim učenicima jer do ovakvog uspjeha ne dolazi se slučajno. Naša škola redovito, iz godine u godinu niže razna državna natjecanja i učenike koji na takvim natjecanjima osvajaju prva mjesta ili sam vrh – izjavio je ravnatelj VI. OŠ Mario Stančić te dodao kako je iznimno ponosan na učenike koji su, uz svoje mentore, morali izdvojiti svoje vrijeme i uložiti mnogo rada i truda da bi došli i postigli ovakav uspjeh.

Na državnom natjecanju iz matematike učenica Barbara Kelava osvojila je prvo mjesto, a njezina je mentorica Vedrana Herman koja je za natjecanje pripremala i učenika Mislava Putareka koji je osvojio četrnaesto mjesto. Učenica Nika Vrček s mentoricom Ninom Prašnjak osvojila je četrnaesto mjesto.

Učenica Barbara sudjelovala je i na državnom natjecanju iz informatike gdje je, uz pomoć mentora Danijela Lukića osvojila peto mjesto.

Na državnom iz kemije, Marija Klampfl osvojila je prvo mjesto, Paula Jukić osmo, a Dora Težak deseto mjesto. Vrijednim učenicima mentorica je Mihaela Vrbnjak Grđan. Natjecala je i učenica Alisa Pevec koja je, uz pomoć mentorice Karmen Holende osvojila peto mjesto, dok je sestra prvakinje Marije, Korina Klampfl osvojila petnaesto mjesto.

Učenica Lara Vrček iz državnog natjecanja iz biologije, uz pomoć mentorice Mihaele Vrbnjak Grđan, osvojila je deseto mjesto.

Na državnom iz engleskog jezika sudjelovala je Leonarda Kiš i osvojila sedmo mjesto. Njezina je mentorica Tina Čerepinko.

Alisa Pevec osvojila je treće mjesto, a Lana Derner osvojila je osmo mjesto na državnom iz njemačkog jezika. Njihova mentorica je Dajana Leich.

Na državnom iz geografije sudjelovala je Dora Težak i osvojila osmo mjesto uz pomoć mentorice Alenke Bađun.

Na državnom natjecanju u plivanju sudjelovali su učenici Matej Čok, Niko Balenta, Erik Hunjek, Teo Putarek, Noa Cingula, Hrvoje Đurman, Danijel Gašparić, Ferdinand Hižak i Luka Vusić, a osvojili su osmo mjesto. Njihov je mentor Tomica Kanoti.

Iz likovne kulture na državnom natjecanju sudjelovao je Edi Jupić, zajedno sa mentorom Ivanom Duićem.

Iz građanskog odgoja i obrazovanja na državnom natjecanju sudjelovali su Nika Kušen, Leona Posavec, Svea Chiara Lebinac i Ema Potočnik, a njihova je mentorica Rosana Štrocinger.

Učiteljice Ružica Troglić, Ružica Martinec, Irena Čerepinko i Dario Mijač vode Učeničku zadrugu, a na državnom natjecanju sudjelovali su s učenikom Janom Drenovačim i učenicima Dorom Klemenić, Vanesom Remar i Nikom Kauzler.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Državni zavod za statistiku na presici govorio o padu broja katolika: Građani su trebali pažljivije pročitati pitanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lidija Brković, Foto: ec.europa.eu

Državni zavod za statistiku službeno je predstavio konačne rezultate Popisa stanovništva. Konferenciju za medije otvorila je glavna ravnateljica DZS-a, Lidija Brković.

Rekla je da je cilj ove konferencije razjasniti pojedine nejasnoće koje su se pojavile kada je DZS prije tri tjedna objavio rezultate popisa stanovništa, dodajući kako su kontrolori obilazili domove stanovnika da bi provjerili već obavljeno samopopisivanje, piše telegram.hr.

U Varaždinskoj županiji čak je 12 % manje katolika nego prije 10 godina, a u Međimurju 16 %

Zbrku su, podsjetimo, stvorili rezultati popisa prema religiji, kad je otkriveno da je broj katolika dramatično pao. Kasnije se ispostavilo da je pad ipak manji; došlo je, naime, do propusta prilikom sastavljanja upitnika u popisu.

No, na današnjoj presici čelni ljudi DZS-a pogrešku nisu priznali. “Pored pitanja, bilo je i metodološko objašnjenje, trebali su samo pročitati”, kazali su. “Pitanja o vjeri bila su jasno postavljena. Bilo je to potpuno otvoreno pitanje o kojem su se građani sami izjašnjavali, sami su i upisivali odgovor na ovo pitanje. Tijekom popisivanja na terenu popisivač ni u kojem slučaju nije smio sugerirati odgovor. Osoba se mogla slobodno izjasniti, odgovori su se tako i bilježili”, naglasila je Brković.

“Podaci o vjeri ne validiraju se s drugim podacima. U popisu 2011. bilo je pitanje poluotvorenog tipa” naglasila je Brković. Na presici je nekoliko puta ponovljeno kako su “građani trebali pažljivije pročitati pitanja”.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proširuje se javna rasvjeta na području Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na cijelom području Grada Lepoglave, uz rekonstrukciju dijela niskonaponske mreže, provodi se proširenje i obnova javne rasvjete koju financira Grad Lepoglava.

Nedavno su završeni 216.079 kuna vrijedni radovi na proširenju javne rasvjete na području Mjesnog odbora Zlogonje gdje je niskonaponska mreža proširena s 25 novih električnih stupova na koje je postavljeno 14 novih LED lampi javne rasvjete. Obnovljena je javna rasvjeta u Mjesnom odboru Kamenica, uz prilaznu cestu prema kameničkoj osnovnoj školi gdje su, uz obnovu kandelabera, postojećih devet lampi javne rasvjete zamijenjene novim led rasvjetnim tijelima. Vrijednost navedenih radova iznosila je 74.374 kuna.

Proširenje javne rasvjete Grad Lepoglava provodi i na područjima drugih gradskih mjesnih odbora, a prema predloženim planovima i programima mjesnih odbora. Za te je potrebe Grad Lepoglava nabavio nova LED rasvjetna tijela u vrijednosti od 75.000 kuna dok će radovi njihova postavljanja iznositi 41.093 kune.

– U skladu s potrebama, koje putem mjesnih odbora iskazuju sami građani, proširujemo i obnavljamo javnu rasvjetu na cijelom gradskom području povećavajući tako sigurnost građana, posebice u prometu. Proširenje i obnovu javne rasvjete izvodimo postavljanjem novih led rasvjetnih tijela koja su energetski i, u konačnici, financijski isplativija, ekološki prihvatljivija te daju kvalitetnije osvijetljene – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Zahvaljujući ugovorima koje je Grad Lepoglava unaprijed sklopio, cijena troška električne energije za javu rasvjetu neće mijenjati, odnosno povećavati do kraja godine pa tako, što se troškova tiče, do kraja godine neće biti potreba za redukcijama u sustavu javne rasvjete na području Grada Lepoglave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje