Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Izniman uspjeh VI. osnovne škole, sudjelovali na čak 11 državnih natjecanja

Objavljeno:

- dana

USPJEH ZA USPJEHOM

VI. osnovna škola Varaždin ove je školske godine sudjelovala na čak 11 državnih natjecanja, najviše otkad postoji.

Natjecali su se iz područja matematike, kemije, biologije, informatike, engleskog jezika, njemačkog jezika, geografije, likovne kulture, građanskog odgoja i obrazovanja, tjelesne i zdravstvene kulture te učeničkog zadrugarstva.

Osvojili su i dva prva mjesta na državnim natjecanjima. Iz matematike je učenica petog razreda Barbara Kelava, uz pomoć mentorice Vedrane Herman osvojila prvo mjesto, a učenica sedmog razreda Marija Klampfl, uz pomoć mentorice Mihaele Vrbnjak Grđan osvojila je prvo mjesto na državnom iz kemije.

– Moram izraziti ogromnu zahvalnost svim učiteljima koji su predano radili s našim učenicima jer do ovakvog uspjeha ne dolazi se slučajno. Naša škola redovito, iz godine u godinu niže razna državna natjecanja i učenike koji na takvim natjecanjima osvajaju prva mjesta ili sam vrh – izjavio je ravnatelj VI. OŠ Mario Stančić te dodao kako je iznimno ponosan na učenike koji su, uz svoje mentore, morali izdvojiti svoje vrijeme i uložiti mnogo rada i truda da bi došli i postigli ovakav uspjeh.

Na državnom natjecanju iz matematike učenica Barbara Kelava osvojila je prvo mjesto, a njezina je mentorica Vedrana Herman koja je za natjecanje pripremala i učenika Mislava Putareka koji je osvojio četrnaesto mjesto. Učenica Nika Vrček s mentoricom Ninom Prašnjak osvojila je četrnaesto mjesto.

Učenica Barbara sudjelovala je i na državnom natjecanju iz informatike gdje je, uz pomoć mentora Danijela Lukića osvojila peto mjesto.

Na državnom iz kemije, Marija Klampfl osvojila je prvo mjesto, Paula Jukić osmo, a Dora Težak deseto mjesto. Vrijednim učenicima mentorica je Mihaela Vrbnjak Grđan. Natjecala je i učenica Alisa Pevec koja je, uz pomoć mentorice Karmen Holende osvojila peto mjesto, dok je sestra prvakinje Marije, Korina Klampfl osvojila petnaesto mjesto.

Učenica Lara Vrček iz državnog natjecanja iz biologije, uz pomoć mentorice Mihaele Vrbnjak Grđan, osvojila je deseto mjesto.

Na državnom iz engleskog jezika sudjelovala je Leonarda Kiš i osvojila sedmo mjesto. Njezina je mentorica Tina Čerepinko.

Alisa Pevec osvojila je treće mjesto, a Lana Derner osvojila je osmo mjesto na državnom iz njemačkog jezika. Njihova mentorica je Dajana Leich.

Na državnom iz geografije sudjelovala je Dora Težak i osvojila osmo mjesto uz pomoć mentorice Alenke Bađun.

Na državnom natjecanju u plivanju sudjelovali su učenici Matej Čok, Niko Balenta, Erik Hunjek, Teo Putarek, Noa Cingula, Hrvoje Đurman, Danijel Gašparić, Ferdinand Hižak i Luka Vusić, a osvojili su osmo mjesto. Njihov je mentor Tomica Kanoti.

Iz likovne kulture na državnom natjecanju sudjelovao je Edi Jupić, zajedno sa mentorom Ivanom Duićem.

Iz građanskog odgoja i obrazovanja na državnom natjecanju sudjelovali su Nika Kušen, Leona Posavec, Svea Chiara Lebinac i Ema Potočnik, a njihova je mentorica Rosana Štrocinger.

Učiteljice Ružica Troglić, Ružica Martinec, Irena Čerepinko i Dario Mijač vode Učeničku zadrugu, a na državnom natjecanju sudjelovali su s učenikom Janom Drenovačim i učenicima Dorom Klemenić, Vanesom Remar i Nikom Kauzler.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Općina Petrijanec osigurala božićnice za umirovljenike, potrebno se upisati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obavještavaju se umirovljenici s područja Općine Petrijanec čija mirovina iznosi manje od 400 eura (3013.8 kuna) da će Općina Petrijanec vršiti isplatu prigodnih novčanih pomoći umirovljenicima, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Iznos potpore iznosit će 30 eura (226.04 kuna).

Uvjeti za isplatu novčane potpore:
– da umirovljenik nije korisnik inozemne mirovine ili neke druge mirovine,
– da je ukupna mirovina umirovljenika manja od eura (3013.8 kuna) (u navedeni iznos računa se i inozemna mirovina).

Upis korisnika koji zadovoljavaju uvjete vršit će se od četvrtak, 7. prosinca, do petka, 15. prosinca, od 9 do 14 sati u prostorijama Općine Petrijanec, Vladimira Nazora 157.

PRILIKOM UPISA KORISNIKA POTREBNO JE PREDOČITI:
– OSOBNU ISKAZNICU,
– POSLJEDNJI ODREZAK MIROVINE,
– OIB I IBAN RAČUN.

Novčane potpore će se isplaćivati 19. prosinca 2023. godine u vremenu od 12 do 14 sati.

– Naši su nam umirovljenici mnogo toga ostavili u nasljeđe, a na nama je da uzvratimo zahvalnošću i brigom. Vaša Općina u koju ste uložili godine truda i ljubavi je Općina koja želi pružiti najbolje i najviše svojim građanima starije dobi. Zadatak zajednice je osigurati dostojno starenje i aktivno sudjelovanje u društvu, kako bi se našim umirovljenicima, kroz podršku, barem u malom dijelu odužili za sve što su učinili za razvoj našeg društva. Ove godine podigli smo cenzus za “božićnice” s 2000 kuna ili 265.45 eura na 3013.8 kuna ili 400 eura, a isto tako povećali smo i iznos jednokratne novčane potpore na 30 eura prilikom isplate novčane pomoći za Uskrs ove godine i na taj način omogućili i razveselili još više umirovljenika iz naše Općine. Pozivam umirovljenike da se prijave – naglasio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U sklopu projekta Lori održano studijsko putovanje u Norvešku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta Lori Ludbreg učitelji su stekli nova praktična iskustva.

Tijekom boravka u Norveškoj posjetili su Teknismuseum Oslo, odnosno The Norwegian Museum of Science and Tehnology.

Stručno osposobljeni učitelji i drugi odgojno obrazovni radnici na ovaj način ojačavaju kapacitete u podučavanju u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva čime se stvara podloga za razvoj individualiziranih programa temeljenih na potrebama učenika.

Naglasak ovog studijskog putovanja bio je upravo na razmjeni dobre prakse u povezivanju muzejske djelatnosti u redovni školski kurikulum. U muzeju djeca mogu dobiti informacije na drugačiji način od onoga u udžbenicima te time nadograditi postojeće teorijsko znanje uz mogućnost primjene istog na praktičnom nivou.

Cilj je povezati buduću ustanovu Lori sa školama te prilagoditi module postojećem kurikulumu kako bi bili komplementarni i time omogućili istovremenu konzumaciju oba načina podučavanja – formalnog u školama i neformalnog u Newton učionicama. Muzeji su prepoznati kao mjesta učenja i drugačijeg iskustva učenja. Potiču kritičko razmišljanje i individualnost što je cilj i Newton soba.

Kroz praktične radionice održane u norveškom muzeju učitelji su doznali više o povijesti norveške medicine, proizvodnji nafte i plina i glazbenim strojevima, dobili energetski poticaj na izložbi hidroelektrana, i saznali više o fascinantnoj norveškoj povijesti industrije.

Sada jedva čekaju prijenos znanja učenicim u Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – Lori koji će svoja vrata otvoriti na proljeće.

– Kako nam je jedan od pokretača i najvažnijih motiva u svakodnevnom upravljanju gradom mijenjati Ludbreg na bolje željeli smo i obrazovanje, od najranijih vrtićkih dana pa do srednje škole, u Ludbregu učiniti još boljim. Kako samo posredno možemo utjecati na obrazovni proces s obzirom da nismo osnivači ni osnovne ni srednje škole, pojavila se prilika da kroz europske projekte osnujemo mali znanstveno obrazovni centar kojim bismo prije svega našoj djeci omogućili dodatnu izobrazbu u inženjerskim, tzv. stem područjima, s obzirom da je Ludbreg poznato industrijsko središte. Na jednome od putovanja upoznali smo se s ovim stem konceptom izvanškolskog obrazovanja koje se provodi u Norveškoj i krenuli smo razvijati ovaj projekt pod nazivom Lori. Danas provodimo ovaj vrlo važan projekt za našu djecu, ali i djecu iz cijele Hrvatske koja će u Ludbregu moći osjetiti kako izgleda praktično stem obrazovanje – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Projekt je vrijedan gotovo tri milijuna eura, 85% financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje