Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Izniman uspjeh VI. osnovne škole, sudjelovali na čak 11 državnih natjecanja

Objavljeno:

- dana

USPJEH ZA USPJEHOM

VI. osnovna škola Varaždin ove je školske godine sudjelovala na čak 11 državnih natjecanja, najviše otkad postoji.

Natjecali su se iz područja matematike, kemije, biologije, informatike, engleskog jezika, njemačkog jezika, geografije, likovne kulture, građanskog odgoja i obrazovanja, tjelesne i zdravstvene kulture te učeničkog zadrugarstva.

Osvojili su i dva prva mjesta na državnim natjecanjima. Iz matematike je učenica petog razreda Barbara Kelava, uz pomoć mentorice Vedrane Herman osvojila prvo mjesto, a učenica sedmog razreda Marija Klampfl, uz pomoć mentorice Mihaele Vrbnjak Grđan osvojila je prvo mjesto na državnom iz kemije.

– Moram izraziti ogromnu zahvalnost svim učiteljima koji su predano radili s našim učenicima jer do ovakvog uspjeha ne dolazi se slučajno. Naša škola redovito, iz godine u godinu niže razna državna natjecanja i učenike koji na takvim natjecanjima osvajaju prva mjesta ili sam vrh – izjavio je ravnatelj VI. OŠ Mario Stančić te dodao kako je iznimno ponosan na učenike koji su, uz svoje mentore, morali izdvojiti svoje vrijeme i uložiti mnogo rada i truda da bi došli i postigli ovakav uspjeh.

Na državnom natjecanju iz matematike učenica Barbara Kelava osvojila je prvo mjesto, a njezina je mentorica Vedrana Herman koja je za natjecanje pripremala i učenika Mislava Putareka koji je osvojio četrnaesto mjesto. Učenica Nika Vrček s mentoricom Ninom Prašnjak osvojila je četrnaesto mjesto.

Učenica Barbara sudjelovala je i na državnom natjecanju iz informatike gdje je, uz pomoć mentora Danijela Lukića osvojila peto mjesto.

Na državnom iz kemije, Marija Klampfl osvojila je prvo mjesto, Paula Jukić osmo, a Dora Težak deseto mjesto. Vrijednim učenicima mentorica je Mihaela Vrbnjak Grđan. Natjecala je i učenica Alisa Pevec koja je, uz pomoć mentorice Karmen Holende osvojila peto mjesto, dok je sestra prvakinje Marije, Korina Klampfl osvojila petnaesto mjesto.

Učenica Lara Vrček iz državnog natjecanja iz biologije, uz pomoć mentorice Mihaele Vrbnjak Grđan, osvojila je deseto mjesto.

Na državnom iz engleskog jezika sudjelovala je Leonarda Kiš i osvojila sedmo mjesto. Njezina je mentorica Tina Čerepinko.

Alisa Pevec osvojila je treće mjesto, a Lana Derner osvojila je osmo mjesto na državnom iz njemačkog jezika. Njihova mentorica je Dajana Leich.

Na državnom iz geografije sudjelovala je Dora Težak i osvojila osmo mjesto uz pomoć mentorice Alenke Bađun.

Na državnom natjecanju u plivanju sudjelovali su učenici Matej Čok, Niko Balenta, Erik Hunjek, Teo Putarek, Noa Cingula, Hrvoje Đurman, Danijel Gašparić, Ferdinand Hižak i Luka Vusić, a osvojili su osmo mjesto. Njihov je mentor Tomica Kanoti.

Iz likovne kulture na državnom natjecanju sudjelovao je Edi Jupić, zajedno sa mentorom Ivanom Duićem.

Iz građanskog odgoja i obrazovanja na državnom natjecanju sudjelovali su Nika Kušen, Leona Posavec, Svea Chiara Lebinac i Ema Potočnik, a njihova je mentorica Rosana Štrocinger.

Učiteljice Ružica Troglić, Ružica Martinec, Irena Čerepinko i Dario Mijač vode Učeničku zadrugu, a na državnom natjecanju sudjelovali su s učenikom Janom Drenovačim i učenicima Dorom Klemenić, Vanesom Remar i Nikom Kauzler.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

U četvrtak i petak predbilježbe za sadnicu klonirane ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec i gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec pozivaju sve zainteresirane građane da se u četvrtak i petak, 23. i 24. rujna, predbilježe za dodjelu sadnicu klonirane ivanečke lipe.

Naime, temeljem velikog interesa građana za sadnju kloniranih lipa, Grad Ivanec im je i ove godine odlučio pokloniti 150 mladica – klonova originalnog stabla, koji su u Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom uzgojeni od reznica koje su s matičnog stabla uzete prošle godine.

Predbilježbe će se obavljati na štandu na Kinotrgu Ivanec, od 10 do 14 sati. U slučaju lošeg vremena, za dodjelu sadnice moći ćete se u isto vrijeme predbilježiti u prostorijama Projektnog ureda za EU fondove, Ul. V. Nazora 6/II.

Dakle, svi oni koji bi željeli na svom imanju zasaditi mladu lipu pozvani su da se predbilježe i ostave svoje kontakte. Podjela lipa planira se u prvoj polovici listopada.

Važno je pritom naglasiti da svaki klon nosi genetski zapis izvornog stabla, odnosno – svako stabalce je originalna lipa u malom i staro je više od 600 godina.

O točnom vremenu i mjestu preuzimanja sadnica građani će biti naknadno obaviješteni.

Za svaki klon izdavat će se numerirana svjedodžba (certifikat) o podrijetlu.

Uz svaku lipu građani će dobiti i ekološku platnenu vrećicu s logom Ivanca kao Planinarskog grada. Time ih se želi potaknuti na smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Lepoglave modernizirano novih 1748 metara lokalnih cesta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih su dana uspješno kraju privedeni radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta na području Grada Lepoglave planirani gradskim Programom modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta za 2020. godinu.

Modernizirane su tri dionice lokalnih nerazvrstanih cesta: dionica lokalne ceste na području MO Očura, dionica Mati – Guzlini – Vrapci – Keširi na području MO Zlogonje i dionica Mati – Tolići – Vrapci na području MO Donja Višnjica.

Riječ je o ukupno 1748 cestovnih metara uređenih i presvučenih asfaltnim tepihom za što je, prema vrijednosti ugovorenih radova, utrošeno 933.000 kuna.

– Posljednjih 10-ak godina kontinuirano uređujemo lokalne nerazvrstane ceste. U tom je periodu na gradskom području modernizirano više od 130 kilometara nerazvrstanih cesta tako da gotovo i nema gradskih područja do kojih se ne može doći uređenom cestom. Uz cestovnu, i drugu komunalnu infrastrukturu koju smo izgradili, stvorili smo kvalitetne uvjete za život građana koje želimo zadržati na području Grada Lepoglave. Uređenjem lokalnih cesta ujedno dostupnima činimo područja koja imaju veliki turistički potencijal te pružaju mogućnost za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom kao i drugim gospodarskim djelatnostima – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodavši da se gradski Program modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta, kao što je to bio slučaj kod modernizacije navedenih triju dionica lokalnih cesta, donosi u skladu s iskazanim interesom građana koji osiguravaju 15 % sredstava potrebnih za izvođenje radova. Preostalih 85% osigurava Grada Lepoglava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje