Povežite se s nama

U fokusu

U Trnovcu Bartolovečkom bez posla svega 133 osobe, a Općina dobila odličnu “četvorku”

Objavljeno:

- dana

OPĆINSKO VIJEĆE

Vijeće Općine Trnovec Bartolovečki u utorak je na prvoj službenoj sjednici u ovom sazivu za drugog potpredsjednika Vijeća izabralo HSS-ovog Božidara Tuđana iz redova oporbe.

Podsjetimo za prvog je potpredsjednika na konstituirajućoj sjednici izabran Božidar Poljanec s liste HNS-SDP-HSU, dok je predsjednik Vijeća i u ovom sazivu HNS-ov Mario Sačić.

Po točkama dnevnog reda, među ostalim, vijećnici su raspravljali o stanju nezaposlenosti, izvješću o poslovanju tvrtke Varkom te izvješću Instituta za javne financije vezano za proračunsku transparentnost.
 

Povoljna kretanja što se tiče nezaposlenosti na području Općine Trnovec Bartolovečki nastavljena su i u drugom kvartalu ove godine. Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin, o kojima su na sjednici raspravljali vijećnici, trend pada nezaposlenosti nastavio se u periodu od ožujka do svibnja.

Tako je u ožujku na području Općine bilo 157 nezaposlenih, mjesec dana kasnije njih 155, da bi u svibnju, što su i posljednji službeni pokazatelji, bilo 144 nezaposlenih osoba. Iako podaci za lipanj nisu obrađeni, po riječima načelnika Općine Zvonka Šameca, oni ukazuju na još bolju situaciju jer je nezaposlenih u Općini 133.

Dodajmo da je prije četiri godine broj nezaposlenih bio 537.

– Raduje daljnji trend smanjenja nezaposlenosti u našoj Općini što znači da smo i dalje u samo vrhu županije, ali i regije, kada je u pitanju ovako malen postotak nezaposlenosti. Ono što je zadatak pred nama svima da plaće nastave rasti i da što prije dostignemo državni prosjek. Istine je da to prije svega ovisi o poslodavcima, no ovakvo smanjenje nezaposlenosti dobar je napredak u tom smjeru – izjavio je Šamec.

Vijećnici su razmatrali i izvješće o poslovanju Varkoma za prošlu godinu. Varkom je u prošloj godini poslovao pozitivno i ostvario dobit u iznosu od 933 tisuće kuna. U prošloj godini rasli su i prihodi koji su iznosili 106,6 milijuna kuna dok su rashodi bili 105,7 milijuna.
 

– Pozitivan rezultat i dobit glavni su argument što su vijećnici Općine Trnovec Bartolovečki dali zeleno svjetlo za izvješće o poslovanju Varkoma za prošlu godinu. Jedan od razloga za pozitivnu ocjenu je i partnerski odnos Općine i Varkoma koji su u proteklih nekoliko godina realizirali projekte na području Općine vrijednih desetke milijuna kuna. Ovdje posebno treba istaknuti konačno dovršenje izgradnje kanalizacijske mreže za naselje Trnovec zahvaljujući čemu je oko 800 kućanstva dobilo mogućnost priključenja na kanalizacijsku mrežu – zaključio je Šamec.

Što se tiče proračunske transparentnosti Općina je u ovoj godini dobila ocjenu 4, što je napredak u odnosu na dvije prethodne godine kada je ta ocjena iznosila 3. Inače, maksimalna ocjena je 5. Ocjena transparentnosti dobiva se na temelju javno objavljenih dokumenata vezanih uz proračun.

– Trebala je biti ocjena 5. Postupali smo po svim pravilima objavljivanja, no na jednoj objavi nije napisan točan naziv na što se ona odnosi. To ćemo napraviti iduće godine kada ćemo sigurno dobiti maksimalnu ocjenu 5 – kazao je Šamec.

Izvor:
Foto: OPĆINA TRNOVEC B.

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje