Povežite se s nama

U fokusu

U Trnovcu Bartolovečkom bez posla svega 133 osobe, a Općina dobila odličnu “četvorku”

Objavljeno:

- dana

OPĆINSKO VIJEĆE

Vijeće Općine Trnovec Bartolovečki u utorak je na prvoj službenoj sjednici u ovom sazivu za drugog potpredsjednika Vijeća izabralo HSS-ovog Božidara Tuđana iz redova oporbe.

Podsjetimo za prvog je potpredsjednika na konstituirajućoj sjednici izabran Božidar Poljanec s liste HNS-SDP-HSU, dok je predsjednik Vijeća i u ovom sazivu HNS-ov Mario Sačić.

Po točkama dnevnog reda, među ostalim, vijećnici su raspravljali o stanju nezaposlenosti, izvješću o poslovanju tvrtke Varkom te izvješću Instituta za javne financije vezano za proračunsku transparentnost.
 

Povoljna kretanja što se tiče nezaposlenosti na području Općine Trnovec Bartolovečki nastavljena su i u drugom kvartalu ove godine. Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin, o kojima su na sjednici raspravljali vijećnici, trend pada nezaposlenosti nastavio se u periodu od ožujka do svibnja.

Tako je u ožujku na području Općine bilo 157 nezaposlenih, mjesec dana kasnije njih 155, da bi u svibnju, što su i posljednji službeni pokazatelji, bilo 144 nezaposlenih osoba. Iako podaci za lipanj nisu obrađeni, po riječima načelnika Općine Zvonka Šameca, oni ukazuju na još bolju situaciju jer je nezaposlenih u Općini 133.

Dodajmo da je prije četiri godine broj nezaposlenih bio 537.

– Raduje daljnji trend smanjenja nezaposlenosti u našoj Općini što znači da smo i dalje u samo vrhu županije, ali i regije, kada je u pitanju ovako malen postotak nezaposlenosti. Ono što je zadatak pred nama svima da plaće nastave rasti i da što prije dostignemo državni prosjek. Istine je da to prije svega ovisi o poslodavcima, no ovakvo smanjenje nezaposlenosti dobar je napredak u tom smjeru – izjavio je Šamec.

Vijećnici su razmatrali i izvješće o poslovanju Varkoma za prošlu godinu. Varkom je u prošloj godini poslovao pozitivno i ostvario dobit u iznosu od 933 tisuće kuna. U prošloj godini rasli su i prihodi koji su iznosili 106,6 milijuna kuna dok su rashodi bili 105,7 milijuna.
 

– Pozitivan rezultat i dobit glavni su argument što su vijećnici Općine Trnovec Bartolovečki dali zeleno svjetlo za izvješće o poslovanju Varkoma za prošlu godinu. Jedan od razloga za pozitivnu ocjenu je i partnerski odnos Općine i Varkoma koji su u proteklih nekoliko godina realizirali projekte na području Općine vrijednih desetke milijuna kuna. Ovdje posebno treba istaknuti konačno dovršenje izgradnje kanalizacijske mreže za naselje Trnovec zahvaljujući čemu je oko 800 kućanstva dobilo mogućnost priključenja na kanalizacijsku mrežu – zaključio je Šamec.

Što se tiče proračunske transparentnosti Općina je u ovoj godini dobila ocjenu 4, što je napredak u odnosu na dvije prethodne godine kada je ta ocjena iznosila 3. Inače, maksimalna ocjena je 5. Ocjena transparentnosti dobiva se na temelju javno objavljenih dokumenata vezanih uz proračun.

– Trebala je biti ocjena 5. Postupali smo po svim pravilima objavljivanja, no na jednoj objavi nije napisan točan naziv na što se ona odnosi. To ćemo napraviti iduće godine kada ćemo sigurno dobiti maksimalnu ocjenu 5 – kazao je Šamec.

Izvor:
Foto: OPĆINA TRNOVEC B.

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje