Povežite se s nama

U fokusu

U Trnovcu Bartolovečkom bez posla svega 133 osobe, a Općina dobila odličnu “četvorku”

Objavljeno:

- dana

OPĆINSKO VIJEĆE

Vijeće Općine Trnovec Bartolovečki u utorak je na prvoj službenoj sjednici u ovom sazivu za drugog potpredsjednika Vijeća izabralo HSS-ovog Božidara Tuđana iz redova oporbe.

Podsjetimo za prvog je potpredsjednika na konstituirajućoj sjednici izabran Božidar Poljanec s liste HNS-SDP-HSU, dok je predsjednik Vijeća i u ovom sazivu HNS-ov Mario Sačić.

Po točkama dnevnog reda, među ostalim, vijećnici su raspravljali o stanju nezaposlenosti, izvješću o poslovanju tvrtke Varkom te izvješću Instituta za javne financije vezano za proračunsku transparentnost.
 

Povoljna kretanja što se tiče nezaposlenosti na području Općine Trnovec Bartolovečki nastavljena su i u drugom kvartalu ove godine. Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin, o kojima su na sjednici raspravljali vijećnici, trend pada nezaposlenosti nastavio se u periodu od ožujka do svibnja.

Tako je u ožujku na području Općine bilo 157 nezaposlenih, mjesec dana kasnije njih 155, da bi u svibnju, što su i posljednji službeni pokazatelji, bilo 144 nezaposlenih osoba. Iako podaci za lipanj nisu obrađeni, po riječima načelnika Općine Zvonka Šameca, oni ukazuju na još bolju situaciju jer je nezaposlenih u Općini 133.

Dodajmo da je prije četiri godine broj nezaposlenih bio 537.

– Raduje daljnji trend smanjenja nezaposlenosti u našoj Općini što znači da smo i dalje u samo vrhu županije, ali i regije, kada je u pitanju ovako malen postotak nezaposlenosti. Ono što je zadatak pred nama svima da plaće nastave rasti i da što prije dostignemo državni prosjek. Istine je da to prije svega ovisi o poslodavcima, no ovakvo smanjenje nezaposlenosti dobar je napredak u tom smjeru – izjavio je Šamec.

Vijećnici su razmatrali i izvješće o poslovanju Varkoma za prošlu godinu. Varkom je u prošloj godini poslovao pozitivno i ostvario dobit u iznosu od 933 tisuće kuna. U prošloj godini rasli su i prihodi koji su iznosili 106,6 milijuna kuna dok su rashodi bili 105,7 milijuna.
 

– Pozitivan rezultat i dobit glavni su argument što su vijećnici Općine Trnovec Bartolovečki dali zeleno svjetlo za izvješće o poslovanju Varkoma za prošlu godinu. Jedan od razloga za pozitivnu ocjenu je i partnerski odnos Općine i Varkoma koji su u proteklih nekoliko godina realizirali projekte na području Općine vrijednih desetke milijuna kuna. Ovdje posebno treba istaknuti konačno dovršenje izgradnje kanalizacijske mreže za naselje Trnovec zahvaljujući čemu je oko 800 kućanstva dobilo mogućnost priključenja na kanalizacijsku mrežu – zaključio je Šamec.

Što se tiče proračunske transparentnosti Općina je u ovoj godini dobila ocjenu 4, što je napredak u odnosu na dvije prethodne godine kada je ta ocjena iznosila 3. Inače, maksimalna ocjena je 5. Ocjena transparentnosti dobiva se na temelju javno objavljenih dokumenata vezanih uz proračun.

– Trebala je biti ocjena 5. Postupali smo po svim pravilima objavljivanja, no na jednoj objavi nije napisan točan naziv na što se ona odnosi. To ćemo napraviti iduće godine kada ćemo sigurno dobiti maksimalnu ocjenu 5 – kazao je Šamec.

Izvor:
Foto: OPĆINA TRNOVEC B.

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje