Povežite se s nama

U fokusu

U Trnovec Bartolovečki stigle promjene, ali… Načelnici izglasali veću plaću, a to će Općinu stajati 288.000 kuna godišnje

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i HSS-a Željko Šprem istaknuo je kako su u Trnovec Bartolovečki stigle promjene, ali ne one koje su obećane u predizbornom programu.

Većinom glasova vijećnika Reformista, HNS-a i HDZ-a na prošloj je sjednici, naime, izglasana veća plaća općinskoj načelnici Verici Vitković. Obavljanje dužnosti općinske načelnice Općinu će koštati preko 24.000,00 kuna mjesečno bruto ili na godišnjoj bazi preko 288.000,00 kuna, navodi se u priopćenju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj dana 24. ožujka 2022. godine vijećnici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki – Reformisti, HNS –a i  po prijedlogu vijećnika HDZ-a prihvatili su prijedlog općinske načelnice i izglasali su donošenje nove Odluke o koeficijentu za obračun plaće općinske načelnice Verice Vitković tako da je izglasan koeficijent 4,55 najveći mogući propisan Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“ broj  28/10.) pa će nadalje obavljanje dužnosti općinske načelnice Općinu koštati preko 24.000,00 kuna mjesečno bruto ili na godišnjoj bazi preko 288.000,00 kuna.

Usporedbe radi prijašnji načelnik imao je plaću obračunatu po koeficijentu 3,70, a i uspoređujući plaće drugih općinskih načelnika  Općina koje imaju od 3 do 10 tisuća  stanovnika, a  koji obnašaju dužnost više od jednog mandata kreće će u rasponu od 3,70 do 4,55. Mi vijećnici SDP-a i HSS-a nismo podržali prijedlog Odluke i bili smo suzdržani smatrajući da do sada nisu vidljivi rezultati rada općinske načelnice, a što  proizlazi i iz njezina izvješća o radu osim što  su ostvareni osobni interesi  općinske načelnice o čemu smo postavili vijećnička pitanja (kupnja drugog službenog vozila za potrebe općinske načelnice, zapošljavanje komunalnog redara vezano za sukob interesa, kupnja osobnih torbi) nadajući se da ćemo dobiti točne i potpune pisane odgovore s obzirom da do sada nismo bili zadovoljni s nepotpunim odgovorima.

Vijećnici HDZ-a podržali su donošenje navedene Odluke, a Reformisti i vijećnik HNS-a zauzvrat bili su suzdržani kod donošenja Odluke o ustanovljavanju prava služnosti prolaza na općinskoj nekretnini u korist obrta Niskogradnje-Knežević čime je onemogućeno da navedeni obrt dobije građevinsku dozvolu za izgradnju Reciklažnog dvorišta za neopasan građevinski otpad u Poduzetničkoj zoni Trnovec tako da je time onemogućena realizacija projekta vrijednog 1.660.000,00 kuna iako je zbrinjavanje građevinskog otpada u interesu Općine pa i  Varaždinske županije, ali očito da nije  u interesu vijećnika HDZ-a.

Reformisti pozivali su se na podizanje kvalitete življenja građana i napredak u Općini te aktivnosti za zbrinjavanje komunalnog i građevinskog otpada na području Općine, pa se onda pitamo  da li je zaista provedba osobnih interesa napredak za Općinu?

U fokusu

Varaždinska Vindija traži više od 70 novih radnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija u potrazi je za više od 70 novih radnika različitih profila.

Varaždinska grupa Vindija objavila je više natječaja kojima nudi posao, uglavnom sezonski, na Jadranu, u Zagrebu, Varaždinu, Slavonskom Brodu.

Matična tvrtka Vindija tako traži 19 punioca polica u trgovinama na moru, 20 pomoćnih radnika u skladištu i proizvodnji u Varaždinu, dva referenta prodaje u Zagrebu.

Varaždinska Koka pak u potrazi je za 20 pomoćnih radnika u proizvodnji, skladištu i izlovu peradi. Također, traže dvoje tehnologa s VSS-om te troje servisnih radnika. Sva su radna mjesta u Varaždinu.

Vindija tvrtka Vindon u Slavonskom Brodu raspisala je natječaj za petero sezonskih radnika. U natječajima nisu objavljene plaće koje nude radnicima.

Grupa Vindija zadnjeg dana prosinca predlani zapošljavala je oko 4200 ljudi (60-ak manje nego godinu ranije), a matična tvrtka Vindija d.d. 1300 (oko 160 više).

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Više od 27.000 umirovljenika radi, a najviše ih je u trgovinama. Zašto? Jer su mirovine premale

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 27.000 umirovljenika u starosnoj, prijevremenoj i obiteljskoj mirovini, kao i umirovljeni vojnici, policajci i branitelji, rade uz mirovinu do polovine radnog vremena. Na kraju 2023. godine radilo ih je 27.236.

Brojka je oscilirala tijekom godine, sa skokom u vrijeme turističke sezone, nakon čega je do danas pala za oko tisuću sezonskih umirovljenika-radnika, piše portal Mirovina.hr.

Bez obzira na ta sezonska kretanja, činjenica je da rad u mirovini postaje sve popularniji. Jedan od razloga je taj što se kroz godine širio krug onih kojima je dana ta zakonska mogućnost. Drugi je nedostatak radnika i sve veća spremnost poslodavaca da zadrže ili angažiraju radnike nakon odlaska u mirovinu. Treći i glavni razlog je onaj egzistencijalni, jer su mirovine premalene s obzirom na to da su troškovi života sve veći.

U starosnoj mirovini je 16.808 (61 posto) zaposlenih, a u prijevremenoj 6.045 (22 posto) zaposlenih. Najmanje zaposlenih umirovljenika je u obiteljskoj mirovini, njih 1.101 (4 posto). Djelatnih vojnih osoba je 1.938 (7 posto), a radi i 1.344 branitelja (pet posto).

Dobar posao na obali: Radnika u mirovini čak 900 manje nego u turističkoj sezoni

Oko 90 posto umirovljenika zaposleno je kod pravnih osoba, a deset posto kod fizičkih osoba. Dvoje od troje zaposlenih su umirovljenici, dok je jedna trećina umirovljenica koje rade. Na kraju 2023. najviše ih je radilo u trgovini, njih 4.662. Slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti s 3.684 zaposlenih umirovljenika, dok ih je gotovo jednako u prerađivačkoj industriji, njih 3.649. Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti okupljaju 3.086 radnika u mirovini, a gotovo jednako i građevina, 2.964 zaposlenih.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje