Povežite se s nama

U fokusu

U Trnovec Bartolovečki stigle promjene, ali… Načelnici izglasali veću plaću, a to će Općinu stajati 288.000 kuna godišnje

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i HSS-a Željko Šprem istaknuo je kako su u Trnovec Bartolovečki stigle promjene, ali ne one koje su obećane u predizbornom programu.

Većinom glasova vijećnika Reformista, HNS-a i HDZ-a na prošloj je sjednici, naime, izglasana veća plaća općinskoj načelnici Verici Vitković. Obavljanje dužnosti općinske načelnice Općinu će koštati preko 24.000,00 kuna mjesečno bruto ili na godišnjoj bazi preko 288.000,00 kuna, navodi se u priopćenju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj dana 24. ožujka 2022. godine vijećnici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki – Reformisti, HNS –a i  po prijedlogu vijećnika HDZ-a prihvatili su prijedlog općinske načelnice i izglasali su donošenje nove Odluke o koeficijentu za obračun plaće općinske načelnice Verice Vitković tako da je izglasan koeficijent 4,55 najveći mogući propisan Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi („Narodne novine“ broj  28/10.) pa će nadalje obavljanje dužnosti općinske načelnice Općinu koštati preko 24.000,00 kuna mjesečno bruto ili na godišnjoj bazi preko 288.000,00 kuna.

Usporedbe radi prijašnji načelnik imao je plaću obračunatu po koeficijentu 3,70, a i uspoređujući plaće drugih općinskih načelnika  Općina koje imaju od 3 do 10 tisuća  stanovnika, a  koji obnašaju dužnost više od jednog mandata kreće će u rasponu od 3,70 do 4,55. Mi vijećnici SDP-a i HSS-a nismo podržali prijedlog Odluke i bili smo suzdržani smatrajući da do sada nisu vidljivi rezultati rada općinske načelnice, a što  proizlazi i iz njezina izvješća o radu osim što  su ostvareni osobni interesi  općinske načelnice o čemu smo postavili vijećnička pitanja (kupnja drugog službenog vozila za potrebe općinske načelnice, zapošljavanje komunalnog redara vezano za sukob interesa, kupnja osobnih torbi) nadajući se da ćemo dobiti točne i potpune pisane odgovore s obzirom da do sada nismo bili zadovoljni s nepotpunim odgovorima.

Vijećnici HDZ-a podržali su donošenje navedene Odluke, a Reformisti i vijećnik HNS-a zauzvrat bili su suzdržani kod donošenja Odluke o ustanovljavanju prava služnosti prolaza na općinskoj nekretnini u korist obrta Niskogradnje-Knežević čime je onemogućeno da navedeni obrt dobije građevinsku dozvolu za izgradnju Reciklažnog dvorišta za neopasan građevinski otpad u Poduzetničkoj zoni Trnovec tako da je time onemogućena realizacija projekta vrijednog 1.660.000,00 kuna iako je zbrinjavanje građevinskog otpada u interesu Općine pa i  Varaždinske županije, ali očito da nije  u interesu vijećnika HDZ-a.

Reformisti pozivali su se na podizanje kvalitete življenja građana i napredak u Općini te aktivnosti za zbrinjavanje komunalnog i građevinskog otpada na području Općine, pa se onda pitamo  da li je zaista provedba osobnih interesa napredak za Općinu?

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje