Povežite se s nama

U fokusu

U Upravnom vijeću kao neovisna stručnjakinja, a članica je HNS-a

Objavljeno:

- dana

UHLJEBLJAVANJE

Diplomirana ekonomistica Božica Makar iz Ludbrega članica je Upravnog vijeća Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA). Na to mjesto imenovala ju je Vlada prije pet mjeseci i to kao neovisnu stručnjakinju.

Možda to i ne bi izazvalo posebnu pažnju da Božica Makar nije potpredsjednica HNS-a Varaždinske županije, bivša predsjednica Gradskog vijeća Grada Ludbrega i aktualna vijećnica Županijske skupštine. U Upravno vijeće HANDA-e ju je u ožujku ove godine imenovala Vlada i to na prijedlog Ministarstva gospodarstva. S obzirom na to da je ministar Ivan Vrdoljak član HNS-a, nije trebalo proći dugo vremena da se počnu postavljati pitanja o novom političkom uhljebljivanju.Božica Makar je do studenoga prošle godine obnašala dužnost predsjednice Gradskog vijeća Ludbrega, a potom je aktivirala mandat vijećnice u Županijskoj skupštini Varaždinske županije. Tada je vlasti na čelu s HNS-ovim županom Predragom Štromarom zapravo osigurala većinu u Skupštini, jer je tadašnji HNS-ov vijećnik Krešo Horvat prešao u Reformiste, otišao iz Županijske skupštine i aktivirao svoj mandat u Gradskom vijeću Ludbrega.

 

Ministarstvo gospodarstva: Makar je pokazala iznimne organizacijske sposobnosti

Svega četiri mjeseca kasnije stigla je u Upravno vijeće HANDA-e, a za svoj rad prima naknadu od 2.000 kuna mjesečno.
„Upravno vijeće čine po jedan predstavnik Ministarstva gospodarstva i ministarstva nadležnog za financije te tri neovisna stručnjaka“, piše na internetskim stranicama HANDA-e. Budući da je Makar imenovana kao neovisna stručnjakinja, postavilo se pitanje kakva to stručna znanja ima da bi zajedno s ostalim članovima mogla upravljati Agencijom koja vodi brigu o obveznim zalihama nafte i naftnih derivata.

– U Upravno vijeće HANDA-e gospođa Makar je predložena zbog svojih stručnih znanja u financijama i računovodstvu, što su neki od glavnih zadataka i djelatnosti koje obavlja i za koje je zaduženo Upravno vijeće. Također, tijekom svog radnog vijeka pokazala je iznimne organizacijske sposobnosti, posebno u složenim, proizvodnim sustavima te je ostvarila dobre radne rezultate, kao i pokazala sposobnost timskog rada. Zbog svega navedenog, kao i zadovoljenih formalnih uvjeta, Vlada RH je temeljem prijedloga Ministarstva gospodarstva imenovala gospođu kao jednog od tri nezavisna stručnjaka u Upravnom vijeću HANDA-e – naveli su u pisanom odgovoru iz Ministarstva gospodarstva.

Gdje je radila?

Naveli su da je 1982. godine završila Fakultet organizacije i informatike – smjer organizacija tržišnog poslovanja sa zvanjem diplomirane ekonomistice te tako stekla visoku stručnu spremu. – Ispunjava sve uvjete za člana u Upravnom vijeću HANDA-e koje propisuju Zakon i Statut – napomenuli su i opširno izvijestili o tome gdje je potpredsjednica županijskog HNS-a stekla stručna znanja u financijama i računovodstvu.

 

Diplomirana ekonomistica je radila u Poletu, Panonskoj pivovari, Stolariji Jakopčin

– Po završetku fakulteta gospođa Makar se zaposlila u trgovačkom poduzeću „Polet“ u Ludbregu s više od 60 prodavaonica, gdje je između ostalog bila zadužena za obnavljanje i organizaciju robnih rezervi. Od 1994. godine je radila u tvrtki „Bednja“ iz Ludbrega kao voditelj nabave, sve do zaposlenja u „Panonskoj pivovari“ u Koprivnici. U „Panonskoj pivovari“ je radila kao voditelj poslovnica u Hrvatskoj prilikom preuzimanja od strane „Carlsberg group“ iz Danske. U tu svrhu bila je i na stručnom usavršavanju u Kopenhagenu – naveli su.

Od 1999. godine je radila u privatnoj tvrtki Stolarija Jakopčin. 
– Tamo vodi nabavu, prodaju, financije, kadrovske poslove i računovodstvo. Danas tvrtka zapošljava 80 ljudi i izvozi preko 75 posto svoje proizvodnje, a na posljednjem radnom mjestu u toj tvrtki bila je voditeljica službe za računovodstvo i financije te vodila brigu i o svim ostalim segmentima poslovanja, osim proizvodnje – naveli su iz Ministarstva.

Ekonomske odluke

Kako komentira navode da je riječ o političkom imenovanju i je li joj dosadašnje radno iskustvo pomoglo u radu u Upravnom vijeću HANDA-e, upitali smo potpredsjednicu županijskog HNS-a.

– Ministarstvo gospodarstva predlaže članove Upravnog vijeća, a HNS je u Vladi i vodi brigu o agencijama. Upravno vijeće prije svega donosi ekonomske odluke, dakle radi se o brojkama, dok se ostale odluke donose na način da Agencija može poslovati normalno sa sredstvima s kojima raspolaže. U radu mi pomaže radno iskustvo koje sam stekla vodeći brigu, među ostalim, i o robnim rezervama kao što su šećer i ulje – rekla je Božica Makar.

Za što je sve zadužena Agencija?

Glavna zadaća Hrvatske agencije za Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) je osigurati da opskrba naftom i naftnim derivatima u državi uvijek bude sigurna i pouzdana. Riječ je o javnoj ustanovi čiji osnivač je Republika Hrvatska, a za rad je odgovorna Vladi.

„HANDA kao središnje tijelo u Republici Hrvatskoj za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata jedino je obvezno i ovlašteno formirati, održavati i prodavati obvezne zalihe nafte i naftnih derivata“, navedeno je na internetskim stranicama Agencije. Istaknuto je da se obvezne zalihe formiraju za osiguranje opskrbe u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti države, zbog izvanrednih poremećaja opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata. Među osnovnim poslovima Agencije navedeno je reguliranje i poboljšavanje poslovanja u gospodarstvu, trgovina na veliko krutim, tekućim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima, kupnja i prodaja nafte i naftnih derivata u svrhu formiranja i zanavljanja zaliha, puštanje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata na tržište u slučaju poremećaja opskrbe, kao i nadzor količine i kvalitete nafte. Predsjednik Upravnog vijeća je Tomislav Barada, njegova zamjenica Dragica Radojčević, a uz Božicu Makar članovi su još Davor Katalinić i Vilim Floridan.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje