Povežite se s nama

Život i društvo

U uređene prostorije dvorca Batthyany stižu srednjoškolci!

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Ludbreški srednjoškolci uskoro će se useliti u nove prostorije: istočnu zgradu dvorca Batthyany, čije je uređenje pri kraju. Uvedeno je centralno grijanje, uređeni sanitarni čvorovi, a tijekom idućeg tjedna bit će uređeni podovi, obavljeni završni ličilački radovi i opremanje škole koja će vrata srednjoškolcima otvoriti 2. veljače.

Ukupna vrijednost radova je 1,7 milijuna kuna pri čemu je najviše novaca osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.
– Gotovo milijun kuna dobili smo od Ministarstva regionalnog razvoja, Varaždinska županija je osigurala 150.000 kuna za opremanje, a ostatak je osigurao Grad Ludbreg. Smatramo da je to strateški projekt – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, koji je u četvrtak zajedno s varaždinskim zamjenikom župana Alenom Kišićem, pročelnikom za prosvjetu, kulturu i sport Varaždiske županije Miroslavom Huđekom i ravnateljem Srednje škole Ludbreg Josipom Zdelarom obišao prostore nove ludbreške srednje škole.

 

Varaždinska županija je za opremanje srednje škole izdvojila 150.000 kuna

Zamjenik župana Kišić nada se kako će sljedeća školska godina za ludbrešku srednju školu biti uspješna kao što je bila aktualna.
– Nadamo se da ćemo ponoviti upisnu brojku od gotovo stotinjak srednjoškolaca i vjerujem da ćemo kroz četiri godine doći do cilja, a to je između 300 i 400 učenika. To će onda doista biti pravi srednjoškolski centar – poručio je Kišić.
Ipak, novi prostor samo je trenutno rješenje za ludbreške srednjoškolce. Varaždinska županija i Grad Ludbreg već su zajedno otkupili zemljište za izgradnju nove srednje škole za što je svaki od njih izdvojio 300.000 kuna te se nadaju da će već ove godine prijaviti taj projekt na neke od strukturnih fondova EU.

Fondovi EU

– Prostor za novu srednju školu je na drugom kraju grada, pokraj sportske dvorane, a uz njega se planira izgraditi i istraživački centar koji bi dao dodatnu dimenziju razvitku cijelog ovog kraja i bio na usluzi gospodarstvenicima šire regije. Nadam se da će se projekt čim prije završiti, već ove godine prijaviti na strukturne fondove EU, nakon čega bismo mogli krenuti u izgradnju.

Nadam se da ćemo ostvariti cilj, da škola ima 400 učenika, rekao je Kišić

Nadam se da će to biti već iduće godine – optimističan je Bilić.
Tako će Ludbreg postati pravi mali srednjoškolski centar, baš kao što je u ovom trenutku Ivanec, zaključio je na kraju dožupan Kišić.

ŠKOLA I UDRUGE

Dubravko Bilić istaknuo je kako je projekt Srednje škole Ludbreg zamišljen kao simbiotički projekt između srednje škole i udruga koje su ranije koristile ove prostore, koje će koristiti i dalje. Na drugom katu zgrade uređene su prostorije za KUD, ZTK, Radio klub, Avio modelare i koji su uključeni tehnički život grada. U sklopu europskog projekta međugeneracijske solidarnosti uređen je i prostor za umirovljenike, a na drugoj lokaciji za branitelje.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje