Povežite se s nama

Život i društvo

Tri atraktivna kulturna programa u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Tri atraktivna kulturna programa održat će se ovoga tjedna u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije.

U utorak, 11. rujna, u 19 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače će nacionalna prvakinja drame HNK u Varaždinu Jagoda Kralj Novak izvesti svoj poznati mono-cabaret „Singerica”.

Sljedećeg dana, 12. rujna, u 20 sati će nuSynergetic Orchestra i učenici Glazbene škole na Franjevačkom trgu u Varaždinu izvesti svoje prvi open air koncert.

U petak, 14. rujna, u HNK u Varaždinu u 18 sati počinje opereta „Vesela udovica” s proslavljenom sopranisticom Lidijom Horvat-Dunjko.

– Bit će to donatorska akcija u kojoj će svi dobrovoljni novčani prilozi građana koji će se taj dan skupiti biti uplaćeni na žiroračun Zaklade Vita za pomoć djeci oboljeloj od malignih i drugih teških bolesti. Ulaznice se već od danas mogu podići na blagajni HNK, a svoje simbolične donacije građani će moći ubaciti u kutiju koja će biti na samom ulazu u petak prije predstave. Pozivam sve građane da se odazovu u petak u kazalište – naglasila je Martinčević.

Laureati Jagoda Kralj Novak, Lidija Horvat-Dunjko i ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić, koji su u petak na svečanoj sjednici Županijske skupštine primili javna priznanja Varaždinske županije, najavili su svoje nastupe zajedno s posebnom savjetnicom župana i upraviteljicom Zaklade Vita Natalijom Martinčević na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 10. rujna, u Županijskoj palači.

Jagoda Kralj Novak, nacionalna prvakinja drame HNK u Varaždinu, u utorak će u Skupštinskoj dvorani izvesti mono-kabare „Singerica”, koji je sama osmislila i napisala. Glavni je lik bivša tekstilna radnica iz Varaždina, koja silom teških neprilika postaje prostitutka. Ulaz na predstavu je besplatan.

– Predstava je dobila nagradu „Gumbek” na Festivalu Cabareta u Zagrebu, igrana je po cijeloj Hrvatskoj. Ovdje danas koristim i priliku da se zahvalim gđi Martinčević  koja se srčano borila u Saboru da varaždinsko kazalište dobije nacionalni status. Varaždin je grad kulture, i moramo se ponositi i glumcima, pjevačima i nekadašnjim i sadašnjim koji su promovirali naš grad, kazalište i kajkavštinu koje se ne smijemo sramiti – rekla je dobitnica nagrade za životno djelo Jagoda Kralj Novak.

U srijedu pak nastupaju varaždinski nuSynergetic Orchestra koji djeluje od 2016. godine, a kroz uporabu inovativnih umjetničkih praksi, audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti promiče kulturno stvaralaštvo.

U sastavu od 40-ak glazbenika, među kojima je i velik broj učenika Glazbene škole u Varaždinu, orkestar će na Franjevačkom trgu u Varaždinu u srijedu, 12. rujna, izvesti opus rearanžiranih soul, jazz, world music i eksperimentalnih skladbi u aranžmanima Marka Prepelića, dirigenta i voditelja orkestra.

Bit će to svojevrsna repriza koncerta održanog u lipnju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Tim su koncertom nuSynergetic Orchestra i Glazbena škola u Varaždinu obilježili 190. godišnjicu Škole. Varaždinska županija kao osnivač Glazbene škole prepoznala je kvalitetu ovog projekta te odlučila podržati njegovu ponovnu izvedbu.

Učenicima se time otvara prilika da se okušaju u žanrovima i glazbenim formama kojima se ne bave u školskim klupama.

Opereta „Vesela udovica” iz produkcije ansambla Opera b.b. bit će izvedena u petak, 14. rujna. Leharova Vesela udovica je uz Strausovog Šišmiša jedna od najveselijih i najljepših ikad izvedenih opereta te je zaista pravi mamac za publiku. Ulaznice za operetu se od danas, 10. rujna, mogu podići na blagajni HNK-a.

Režiju operete „Vesele udovice” Franza Lehara potpisuju Branka Cvitković i Dinko Bogdanić, a dirigent je Darijan Ivezić. Uz Lidiju Horvat-Dunjko (Hanna Glawari), u glavnim su ulogama Nenad Tudaković (Barun Zeta), Blanka Tkalčić (Valencienne), Ronald Braus (Grof Danilo), Martin Gelić (Camille de Rossillion), a prati ih Komorni orkestar Opere b.b.

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati