Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždin stiže prvi ovogodišnji snijeg

Objavljeno:

- dana

Poznati norveški meteoservis Yr.no objavio je da u veći dio Hrvatske uskoro stiže snijeg.

Prve snježne pahulje u Varaždinu bi mogle očekuju se već u nedjelju ujutro, a koji sat kasnije trebale bi stići i do Zagreba koji bi se mogao i zabijeliti. 

Na dolazak zahladnjenja i prave zime jučer je upozorio DHMZ koji se oglasio posebnim priopćenjem.

– Nakon rekordno tople godine na globalnoj razini, ali i u mnogim krajevima Hrvatske, u 2024. godinu ušli smo s iznadprosječnom toplinom. Prvi tjedan siječnja obilježile su manje promjene vremena, jer su se oblačni sustavi relativno brzo premještali preko Hrvatske u prevladavajućoj zonalnoj struji. Međutim, neuobičajeno toplom vremenu se ipak nazire kraj već sljedećeg vikenda. Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja.

Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije. Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborine stiže za vikend. Pritom će već u petak, 5. siječnja, jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno. S premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more, te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega – objavio je DHMZ. 

Izvor: Index

Život i društvo

“Dani tehničke ispravnosti motocikala” od 22. do 27. travnja u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske, od 22. do 27. travnja provest će se preventivno-sigurnosna akcija “Dani tehničke ispravnosti motocikala”.

Akcija je usmjerena na mogućnost besplatnog pregleda motocikala, a provodi se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Preventivno-sigurnosna akcija provodit će se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da pravovremeno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda vozila kontrolirat će se tehničko stanje istog ili stanje pojedinih sklopova s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije.

Cilj je isključivo preventivni, a pregled vozila obavlja se besplatno za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihovo vozilo pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Kao što nam je svima poznato motocikli i mopedi, kao i sva ostala vozila L kategorije posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Napominjemo kako besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila koja u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije. Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis.

Nastavite čitati

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje