Povežite se s nama

Život i društvo

Sveučilište Sjever širi mrežu internacionalne suradnje u Aziji

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Sveučilišta Sjever na čelu s rektorom prof. dr. sc. Marinom Milkovićem krajem studenog su posjetili HCMC University of Technology and Education u gradu Ho Chi Minh City u Vijetnamu gdje su održali sastanke s predstavnicima vijetnamskog sveučilišta.

Sastancima su ispred Sveučilišta Sjever, uz rektora nazočili i prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić te pročelnik Odjela za multimediju izv. prof. art. dr. sc. Robert Geček. Delegaciju HCMC University of Technology and Education predvodio je Assoc. Prof. Ph.D Le Hieu Giang, predsjednik vijetnamskog sveučilišta, u pratnji Assoc. Prof. Ph.D Truong Dinh Nhona, dekana Faculty of International Education te Dr. Nguyen Long Gianga, dekana Graphic Arts and Media Faculty.

Povod posjeta bilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji dviju institucija s ciljem razvoja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika suradnje. Navedenim Sporazumom otvaraju se nove mogućnosti međuinstitucijske suradnje dvaju sveučilišta te povećanja vidljivosti Sveučilišta Sjever na svjetskoj akademskoj razini.

– Suradnja u području izrada nastavnih planova i programa za sve razine akademskog obrazovanja, kao i suradnja u nastavi, istraživanju i razvoju zajedničkih studijskih programa te razvoju novih metoda podučavanja putem e-učenja i učenja na daljinu samo su neka od područja zajedničkog interesa – istaknuo je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Dvije visokoobrazovne institucije uspostavile su suradnju i na području razmjene studenata, nastavnika i osoblja u okviru formalnih programa mobilnosti kao i u području izdavaštva na teme od zajedničkog interesa. Organizacija znanstvenih skupova, seminara, simpozija, okruglih stolova i javnih rasprava na unaprijed dogovorene teme kao i organizacija i provedba zajedničkih istraživačkih projekata te međusobna razmjena informacija o rezultatima istraživanja i objavljivanje znanstvenih radova u domaćim i međunarodnim znanstvenim časopisima dio su potpisanog Sporazuma o suradnji.

– Razvoj institucionalnih odnosa u cilju poboljšanja kvalitete visokog obrazovanja doprinos je ovog Sporazuma za oba sveučilišta. Povezivanje na međunarodnoj razini značajno je i za naše studente jer poticanje suradnje studenata i studentskih organizacija u području akademskih i kulturnih aktivnosti obogaćuje studentsku interkulturalnu svijest ključnu za uspješnu poslovnu komunikaciju na globalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini – zaključio je rektor prof. dr. sc. Marin Milković.

HCMC University of Technology and Education je jedno od najprestižnijih sveučilišta u Vijetnamu. Osnovano je 1962. godine i prvo je sveučilište koje je obrazovalo stručnjake u području tehničkih znanosti u cijeloj državi. Danas sveučilište obrazuje studente na 29 prijediplomskih studijskih programa, 13 diplomskih te 6 poslijediplomskih studijskih programa na 15 fakulteta i instituta sastavnica sveučilišta.

Povezivanjem Sveučilišta Sjever s vijetnamskim sveučilištem HCMC University of Technology and Education važan je strateški korak u razmjeni naših intelektualnih dobara u svijet.

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje