Povežite se s nama

Kultura

U Varaždinskim Toplicama otvoreno drugo izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA

Foto: 4K Studio

Objavljeno:

- dana

Mimohodom i atraktivnim nastupima folklornih skupina iz Poljske, Gruzije, Sjedinjenih Američkih Država, Rumunjske, Meksika i Hrvatske, u nedjelju, 9. srpnja, u Varaždinskim Toplicama svečano je započeo međunarodni folklorni festival COFA.

Radi se o suvremenoj folklornoj avanturi koja će, osim u Varaždinskim Toplicama, biti održana i u Lepoglavi, Novom Marofu, Varaždinu te općinama Visoko, Maruševec i Ljubešćica.

Osim folklornih skupina koje su u Varaždinsku županiju pristigle iz različitih krajeva svijeta, na festivalu će nastupiti i domaće snage, od Varaždinskog folklornog ansambla, do KUD-a „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica, KUD-a „Braća Radić“ iz općine Visoko, do dramske družine Ozana, KUD-a „Klaruš“ iz Maruševca, KUD-a „Ljuba voda“ iz Ljubešćice te KUD-a „Marof“ iz Novog Marofa.

Festival je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je naglasila kako je Varaždinskoj županiji iznimna čast biti pokrovitelj ove hvalevrijedne manifestacije. Pohvalila je rad i trud organizatora, a ujedno zahvalila i svim gradovima i općinama koje su prihvatile domaćinstvo.

– Folklor je stvar nasljeđa, kulture i identiteta, a bez tih elemenata, u ovo vrijeme globalizacije, teško da bismo znali tko smo. Identitet je ono što nas čini drugačijima od drugih, ali isto tako moramo biti otvorenog srca i upoznati različitosti, kulture i običaje drugih zemalja. Iako danas nećemo svi govoriti istim jezikom, kroz pjesmu i ples dat’ upoznat ćemo tu različitost. I upravo ovakve manifestacije daju nam priliku i mogućnosti upoznati običaje drugih zemalja, a isto tako i mi možemo pokazati svo bogatstvo koje ima Varaždinska županija. Veliku ulogu u tome imaju naša kulturno-umjetnička društva i udruge koje s posebnim žarom i entuzijazmom čuvaju tradiciju svog kraja – naglasila je zamjenica Zagorec pozvavši sve žitelje Varaždinske županije da dođu i posjete ovu jedinstvenu manifestaciju i uživaju u besplatnim folklornim nastupima, edukativnim programima, kreativnim radionicama te da se upoznaju s raznolikom kulturnom baštinom iz čitavog svijeta.

– Dajmo si priliku da upoznamo druge, otvorimo srca različitostima i uživajmo svi zajedno u ljepoti pjesme i plesa – poručila je Silvija Zagorec.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković nije krila zadovoljstvo što su upravo Varaždinske Toplice bile domaćin svečane ceremonije otvaranja festivala.

– Sigurna sam da nas večeras i narednih dana očekuje puno dobrog plesa, pjesama, bogatstvo nošnji, mladosti i dobrih radionica. Želim da svi zajedno uživamo u ovoj folklornoj avanturi, a našim gostima zahvaljujem što su prevalili toliki put kako bi sudjelovali na Festivalu i pokazali nam svoju kulturu i tradiciju – izjavila je gradonačelnica Ratković.

Govoreći o Festivalu, direktorica i idejna začetnica Petra Golubar ponovila je kako je COFA međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, a bavi se očuvanjem i promicanjem kulturne baštine i plesa.

– Ono što nas očekuje idućih dana je pregršt pjesme, plesa i bogatstvo predivnih nošnji svih folklornih skupina. Osim Varaždinskih Toplica, festival u utorak, 11. srpnja seli u Općinu Visoko, 12. srpnja u Lepoglavu, potom u Ljubešćicu i Maruševec gdje će se folklorne skupine predstaviti 13. srpnja, dok smo za posljednji dan festivala, 14. srpnja, ostavili mimohod folklornih skupina ulicama i trgovima grada Varaždina i njihov nastup pred Županijskom palačom, a domaćin da bude svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala pripao je ove godine Novom Marofu – nabrojala je Petra Golubar, napomenuvši kako će se tijekom trajanja festivala održati čak 27 programskih sadržaja, od kreativne folklorne te pjevne radionice pod nazivom „Kreativni folklorni lab“, izrada tradicijskog nakita, razne izložbe te predstavljanje gastronomije Varaždinske županije.

Otvorenju Festivala prisustvovao je i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ i predsjednica Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Ljubica Nofta. Ovogodišnji programski partner festivala je Varaždinski folklorni ansambl, dok je glavni pokrovitelj Varaždinska županija.

Kultura

Najavljen jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jubilarno petnaesto izdanje VAFI i RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je danas u dvorištu palace Sermage u Varaždinu.

Program petnaestog izdanja festivala počinje u ponedjeljak, 27. svibnja, u Varaždinu i završava 1. lipnja, a novitet je održavanje projekcija i u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu u suradnji s partnerskim institucijama.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Varaždinu i Rijeci, organizatori iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA fokus razvoja publike odlučili su staviti na Varaždinsku županiju gdje će se održavati cjelokupni program ovogodišnjeg izdanja festivala. Tako su uz već stalne partnere i suorganizatore P4 i POU Varaždin, ove godine pridruženi Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof i POU “Đuro Arnold” Ivanec.

Konferenciji za medije tako su se uz dogradonačelnika grada Varaždina Miroslava Markovića te organizatore festivala pridružili i ravnatelji partnerskih institucija – Lana Velimirović Vukalović, Tina Putar i Branko Dijanošić.

Na službene projekcije, njih čak 23, već sad je najavljeno više od 2000 djece i mladih koji će odabrati one najbolje iz RAFI sekcije, a riječ je o profesionalnim animiranim filmovima pristiglih iz cijelog svijeta.

VAFI sekcija započet će u četvrtak prigodnim programom u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4, a na sam festival stiže više od 70 domaćih i stranih gostiju. Osim likovno-kreativnih radionica za djecu sudionike VAFI-ja, njihovi mentori te student i obrazovni djelatnici sudjelovat će na dvodnevnom simpoziju posvećenom filmskoj i medijskoj pismenosti. Uz desetak zanimljivih domaćih i stranih predavača, svoje masterclass predavanje održat će i ambasador festivala Josh Staub. Staub je filmski redatelj, scenograf i supervizor vizualnih efekata koji je radio za Walt Disney Animation Studios i Netflix Animation, a sudjelovao je u više od 20 filmskih projekata uključujući Oscarom nagrađene filmove Frozen, Paperman i Feast. Uz svoje filmske i druge projekte, Josh Staub također predaje filmsku umjetnost na USC School of Cinematic Arts te je jedan od osnivača organizacije Rise Up Animation, koja se zalaže za povećanje raznolikosti u industriji animacije. I kao što sam ističe, suradnja s doslovno stotinama nevjerojatno talentiranih umjetnika i tehničara na ogromnim projektima je uzbudljiva i ispunjavajuća, ali baš zbog toga on osjeća potrebu slikati i crtati manja djela kod kuće kao osobni kreativni izlaz. Upravo jedan dio iz njegove serije slika pod nazivom Signs of Burbank, bit će uz ostale zanimljive radove koji ilustriraju Staubovu neobično zanimljivu i svestranu umjetničku osobnost, predstavljen na izložbi u četvrtak u sklopu ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala u Centru P4.

Josh Staub nije prvi put u Varaždinu. Prije više godina sudjelovao je i u programu drugog VAFI festivala, a 2022. godine je bio i na čelu VAFI žirija. To što je on od ove godine ambasador VAFI-ja je također jedna od činjenica koja govori u prilog važnosti koju međunarodni umjetnički krugovi poklanjaju varaždinskoj filmskoj manifestaciji.

Za zanimljivi i raznovrsni službeni program organizatori zahvaljuju ovogodišnjim selektorima festivala – Ivani Ivančić Medved i Ani Sever u VAFI sekciji, te Dubravki Kalinić Lebinec i Bošku Piculi u RAFI sekciji. Na festival je pristiglo rekordnih 1133 animirana filma iz preko 92 zemlje svijeta. Riječ je o 289 filmova u VAFI sekciji te 844 u RAFI sekciji. Nakon višemjesečnog gledanja, odabrana su 162 filma koji ulaze u službeni program festivala. Ukupno 90 u VAFI sekciji, te 72 filma u RAFI sekciji. Stručni žiri će u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju za filmove koji najviše promiču prava djece.

Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je animatorica iz Hrvatske Kata Gugić animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske, zatim freelancer iz Hong Konga Owen Chan, animator Thomas Kunstler iz Grčke, animator Rastko Ćirić iz Srbije te Felix Vanginderhuysen, predstavnik ECFA-e iz Belgije koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg izdanja VAFI & RAFI festivala.

– Ovakvi programi daju dodanu vrijednost Gradu Varaždinu, a VANIMA se kao i uvijek festival trudi održati na vrlo visokom nivou. Bitno je istaknuti da radimo na realizaciji projekta Centra kreativnih industrija gdje bi ovakvi programi dobili dodatnu institucionalnu podršku. To je veliki i zahtjevni projekt koji želimo provesti kroz ITU mehanizam, a svim ovakvim programima kroz Centar bi osigurali još bolje uvjete. Nadamo se kako će Centar kreativnih industrija koje vodi POU Varaždin biti gotov kroz dvije do tri godine. Centar kreativne industrije, projekt čija vrijednost prelazi 6 milijuna eura, je potpuno nova stvar u Varaždinu u kojoj će i VAFI & RAFI festival naći svoju novu dimenziju sa svim radionicama i sadržajima koji nosi takav projekt. Izražavam podršku Grada Varaždina ovakvim projektima i želim svim sudionicima puno uspjeha. Program je vrlo bogat i drago mi je da su se uključile i kolege iz Varaždinske županije. To će također dati novu dimenziju festivalu. – istaknuo je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora i partnera – Centar za mlade i nezavisnu kulturu – P4, POU Varaždin i kino GAJ, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof, POU “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA Hrvatska i Hrvatski filmski savez.

– Ovim putem zahvaljujemo svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji nas podržavaju sve ove godine – istaknuo je Hrvoje Selec, direktor Festivala.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Nastavite čitati

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje