Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj biskupiji bez pohoda obiteljima i blagoslova kuća za Božić, poznat je novi termin

Bože Radoš

Objavljeno:

- dana

Varaždinski biskup Bože Radoš uputio je svećenicima Varaždinske biskupije Uputu za božićni pohod obiteljima i blagoslov kuća, odgovarajući tako na mnogobrojna pitanja vjernika, ali i samih župnika kako u ovo vrijeme epidemije organizirati redoviti, tradicionalni susret svećenika i obitelji u obiteljskim domovima.

Biskup u pismu navodi da se ove godine božićni pohod i blagoslov obitelji odgađa do daljnjega – do vremena korizme, te nadalje potiče svećenike na pridržavanje epidemioloških mjera, molitvu za zdravstvene djelatnike i sve pogođene koronavirusom, kao i na osjetljivost za potrebite i siromašne.

– Neka vam na srcu osobito budu siromašni, kako u vašoj župi, tako i drugdje. Preko župnog, biskupijskog i nacionalnog Caritasa konkretno pomognimo onima koji su u potrebi, neka se nitko ne osjeti osamljenim i napuštenim u svojoj neimaštini – poručio je biskup.

Pismo biskupa Bože Radoša svećenicima prenosimo u cijelosti:

„Draga braćo svećenici,

od srca vas, u ove svete dane došašća, iskreno pozdravljam. Dijelim s vama i našim vjernicima ovo sveto vrijeme iščekivanja, u kojemu zbog teške situacije uzrokovane bolešću svi osjećamo, kako nam to prenosi evanđeoski izvještaj o navještenju (usp. Lk 1,26-38), strah i zbunjenost Blažene Djevice Marije pred događajima vlastita života, ali i Božjim očekivanjima od nas samih. No, i nama, kao i Presvetoj Bogorodici, u svemu što se događa Gospodin progovara: „Ne boj se!“ U Njemu pronalazimo „milost“, u Njemu kome „ništa nije nemoguće“. Stoga vas na takav stav i promišljanje pozivam ovih dana i potičem svakoga od nas.

Kroz ove sam dane, ponajprije savjetujući se s prečasnim dekanima, kao i najbližim suradnicima, pokušao razriješiti dvojbu koja nas sada posebno opterećuje. Poći ili ne, onako kako smo to uvijek činili, pohoditi i podijeliti blagoslov našim obiteljima u prigodi Božića. Slušao sam vaše prijedloge, ali i poteškoće. Većina vas slaže se da se navedeno odgodi. Razumijem one koji smatraju da bi bez obzira na sve valjalo poći, ponajprije kako bismo ljudima iskazali blizinu i kako taj naš lijepi običaj ne bi utrnuo. Ipak, razumijem i one koji strahuju da bismo time napravili još i gore, pa premda i u dobroj vjeri i s dobrim namjerama te tako ugrozili živote svojih bližnjih, a možda i naškodili vlastitome zdravlju.

Kao pastir ne mogu, a ne čuti i jedne i druge, te istovremeno brinuti kako za povjereni mi puk Božji, tako i za sve vas, svoju braću po svećeništvu. I jedni i drugi dio ste moje odgovornosti, osobito jer među mnogim vama svećenicima promatram i one ugrožene skupine koje se trebaju čuvati da se ne zaraze i obole od ove teške bolesti. Svjestan sam koliko bi mnogim vjernicima značilo da ih sada pohodimo, ali i koliki se boje ikakvih susreta, osjećajući zbog toga strah i nelagodu.

Ipak, konačno zaključujući, sama me epidemiološka situacija naših sjevernih županija, koja su postala žarišta bolesti i ovih se dana jedva nose s visokom incidencijom zaraženih i teško oboljelih, potiče da presudim kako se ove godine božićni pohod i blagoslov obitelji odgađa do daljnjegado vremena korizme. U međuvremenu, s obzirom na razvoj događaja, zajedno ćemo promišljati i odlučiti što i kako učiniti. Molim vas da ovu odluku prihvatite u duhu svećeničke poslušnosti, kako bismo na području cijele naše Biskupije zadržali načelni stav i među vjernike ne bismo unosili zbunjenost i nerazumijevanje. Volio bih da svojim župljanima navedeno iskomunicirate kroz božićnu čestitku u osobnom pismu ili barem na župnom listiću i pozovete ih da to vjernički prihvate.

Isto će ujedno biti i prigoda da ih, onako kako to i redovito činite, izvijestite o svim župnim događanjima, ostvarenim pothvatima, i statistikama protekle građanske godine, kao i skromno zamolite da se, prema svojim mogućnostima, sjete i materijalnih potreba župe. Prilika je na tom mjestu i za ponovno podsjetiti da su svi darovi, prihodi i prilozi koje župnik, kao upravitelj župnih dobara, prima od svojih župljana namijenjeni isključivo župi i da se isti polažu u župnu blagajnu te služe za funkcioniranje župe i ostale njezine namjenske rashode, a i s obzirom da župnik i ostali crkveni službenici nagradu za svoju službu ne primaju iz drugih izvora, već da ih se u redovnim prilikama nagrađuje, sukladno bodovnom sustavu, iz župne blagajne (usp. Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, „Odredbe za provedbu financijskog sustava u Zagrebačkoj metropoliji“, na snazi od 1. siječnja 2001. godine, u: Službeni vjesnik Varaždinske biskupije, 4 (2000), 146-147.). Ipak, imajte razumijevanja da mnogi u ovim vremenima, a i zbog nastale situacije, teško žive i da možda nemaju  mogućnosti od čega izdvojiti svoj dar. Primite i to s kršćanskom ljubavlju, i nemojte dopustiti da se osjete zbog toga manje vrijednima ili neprihvaćenima. Bit će već prilike da kao vjernici doprinesu za crkvene potrebe. Neka vam na srcu osobito budu siromašni, kako u vašoj župi, tako i drugdje. Preko župnog, biskupijskog i nacionalnog Caritasa konkretno pomognimo onima koji su u potrebi, neka se nitko ne osjeti osamljenim i napuštenim u svojoj neimaštini. Volio bih da se potrudite i čuti svoje vjernike, praktično ih kontaktirajte telefonom, osobito gdje je to moguće na manjim župama, upitajte ih za zdravlje, njih samih i članova njihovih obitelji, kako bi se upoznali na koji se način sami nose s ovom cijelom situacijom i dali im do znanja da ste tu za njih, da ih preporučujete u svojim molitvama i svetim misama, iako se ne možete kao inače vidjeti, te da ste im na raspolaganju za ono u čemu im možete pomoći.

I na biskupijskoj razini već smo unaprijed svjesni da će sljedeća godina za sve nas biti godina odricanja, u kojoj ćemo najvjerojatnije morati zaustaviti financiranje već planiranih projekata, kako bismo imali ono esencijalno za naš poziv i služenje. Vodit ćemo brigu i o prihodima svake župe. Prema sredstvima koja joj budu na raspolaganju, Biskupija će priskočiti u pomoć kome bude potrebno.

I dalje vas pozivam na pridržavanje svih propisanih mjera, osobito na broj prisutnih vjernika od 25 osoba, kako u zatvorenim, tako i na otvorenom prostoru, kao i držanje razmaka, nošenje maski i mjere pojačane dezinfekcije, čišćenja i provjetravanja prostora. Slažemo se ovih dana s postavljenim pitanjem o logičnosti, razumljivosti i provedivosti pojedinih mjera, ali smo svjesni da smo ih se i dalje dužni pridržavati. Ujedno se bojimo još strožih mjera, jer su zbog pogoršanja situacije i one moguće. Stoga vas pozivam da se svega, a na što sam vas prethodno pozivao, držimo, kao i da vršimo sve što se nalaže. Za to smo u crkvenim prostorima odgovorni. Znam da će negdje, osobito o slavlju Božića, iste biti teško u potpunosti provesti, ali sa strpljivošću i razumijevanjem pozivajte vjernike na pridržavanje mjera, posebno o slavlju polnoćke i božićnih misa.

Dragi svećenici, hvala vam na trudu i zalaganju, na poslušnosti i zauzetosti, na tome što činite sve da i u ove svete dane budete na raspolaganju našim vjernicima, za svaku lijepu riječ i utjehu, za svetu ispovijed, misu i ostale sakramente. Hvala vam što ste prisutni u našim crkvama, što ste na raspolaganju bolesnima i nemoćnima koji žele da ih pohodite i okrijepite svetim sakramentima. Budite i dalje prisutni na način na koji možete; da nitko od naših vjernika ne osjeti da smo ih zaboravili, napustili ili da smo olako odlučili propustiti, ono što se, nažalost, u ovoj situaciji mora odgoditi.

U vaše molitve preporučam sve one koji trpe od ove teške bolesti, osobito umiruće, naše liječnike, medicinsko i bolničko osoblje, kao i one koji se teško nose s ovom situacijom pandemije. Budimo jedni drugima molitvena podrška i blizina!

Želeći vam svako dobro u ove svete dane došašća, lijepu i plodonosnu pripravu za slavlje Božića, smijem vam već i sada poželjeti da svima bude radostan i blagoslovljen!“

U fokusu

Iz Grada otkrili kakva sudbina čeka skulpture redovnika koje je naručio Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je odgovore na vijećnička pitanja od prošle sjednice Gradskog vijeća. Među ostalim, napokon je poznata informacija što će biti sa skulpturama redovnika u Parku Ivana Pavla II., koji su dobili nacionalnu prepoznatljivost nakon što je prošle godine zbog njih izbila mini afera.

Što Grad planira sa skulpturama zanimalo je vijećnika Ivana Obadića.

Bosilj: Spomenik redovnicima stajao je 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

– Grad Varaždin će u narednom razdoblju ukloniti skulpture budući da ih sam autor do sada nije uklonio, iako je od strane Grada, odnosno odvjetničkog ureda koji zastupa Grad Varaždin, zahtjev upućen još u listopadu 2021. godine. Nakon što Grad ukloni skulpture sa lokacije u Parku Ivana Pavla II. iste će biti stručno uskladištene do pravnog razrješenja situacije koja je nastala sklapanjem Ugovora o izradi i postavi skulpture ,,Crkveni redovi Varaždina” odnosno isporukom skulptura koje nisu izrađene od ugovorenog materijala zbog čega je autor skulptura obaviješten o pokretanju postupka raskida Ugovora – odgovorili su iz Grada Varaždina.

Podsjetimo, Grad je odlučio ukloniti skulpture nakon što je sudsko vještačenje utvrdilo da nisu izrađeni od dogovorenog materijala. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj tada je rekao da su skulpture stajale 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

Međutim, do sada iz Proračuna Grada Varaždina nisu isplaćena sredstva vezano uz izradu skulptura odnosno vezano uz Ugovor o izradi i postavi skulptura ,,Crkveni redovi Varaždina“.

U Gradu ističu i da se u međuvremenu javio autor Nikola Šanjek s prijedlogom mirnog rješavanja spora.

Spomenimo i da jedna skulptura podsješća na bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, koji ih je i naručio.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

KTC d.d. zapošljava na radnom mjestu Prodavač na odjelu tehnike (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potrebno radno iskustvo od jedne godine. Prijave poslati putem linka do 12.07.2022.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Čakovec . Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

Autokuća Gašparić d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Asistent u odjelu postprodaje (m/ž). Mjesto rada Čakovec.Iskustvo rada u servisu, prednost iskustvu povezanom s vozilima i strojevima. Prijave poslati putem linka do 14.07.2022.

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje