Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj biskupiji prve pričesti i krizme mogu početi od 19. lipnja

Objavljeno:

- dana

Mons. Bože Radoš, biskup Varaždinske biskupije, uputio je 22. svibnja pismo svećenicima u vezi ovogodišnjih slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji.

Pismo u cijelosti donosimo u nastavku.

Dragi braćo svećenici,

u posljednjem pismu koje sam vam uputio, 1. svibnja ove godine, o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja u vrijeme zaraze koronavirusom, obavijestio sam vas da još nije moguće donijeti konačne odluke o vremenu i načinu slavlja sakramenata prve svete pričesti i svete potvrde. Kroz proteklo sam razdoblje o tome u više navrata razgovarao sa svim dekanima i čuo razmišljanja i mnogih vas župnika. Slijedom popuštanja mjera zaštite tijekom epidemije koronavirusa koje je nastupilo u našoj zemlji možemo konkretno planirati navedena liturgijska slavlja. Sakramentima kršćanske inicijacije mi vjernici primamo sve više i više bogatstva božanskog života i napredujemo prema savršenstvu ljubavi (usp. br. 1212, KKC), stoga je potrebno osigurati kako bi i naša djeca i mladi mogli utvrditi te temelje kršćanskog života.

1) Slavlja prve svete pričesti moguće je planirati i organizirati već od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja.

Naravno, ništa ne priječi da slavlje prve svete pričesti bude i kasnije, do polovice srpnja ili pak tijekom jeseni. Znam da razumijete da je nemoguće za svaku župu odrediti isto, pa vas i u tome pozivam na pastoralnu razboritost. Najbolje poznajete zajednicu koja vam je povjerena – želje, potrebe i mogućnosti svojih vjernika. O tome razgovarajte s roditeljima prvopričesnika i u razgovoru s njima donesite najbolju odluku. Možda se neće svi složiti oko predloženog termina, zato ih strpljivo saslušajte i pronađite način da se otklone sve opravdane poteškoće. Neka Vam roditelji daju pisanu suglasnost kojom daju dopuštenje da njihovo dijete sudjeluje u pripremi i u danom terminu primi sakrament prve svete pričesti.

2) Suradnja s roditeljima u ovoj odluci pretpostavlja ujedno i njihovo posvješćivanje i prihvaćanje obveze da se, zajedno s vama, potrude da njihovo dijete vjerskom poukom, obiteljskom i župnom, bude za taj presveti sakrament i dostojno pripravljeno. Razumljivo je da ćete pripravu djece za slavlje ovog sakramenta imati drugačije negoli ste to uobičavali činiti, stoga vas pozivam vas da s pripravom započnete odmah, kako biste imali dovoljno vremena da pripremite djecu. Imajte razumijevanja ukoliko bi nekom djetetu zbog zdravstvenih razloga bilo potrebno posvetiti posebnu pažnju te u dogovoru s roditeljima vidite na koji je način za to dijete moguće osigurati prilagođenu katehetsku pripravu i samo slavlje prve svete pričesti. Potrudimo se naći načina da priprava bude savjesna i temeljita, djeci zanimljiva i pristupačna. Podsjećam vas da Crkva traži da se presveta euharistija podjeljuje djeci dovoljnog znanja i brižljivo pripravljenoj, tako da prema svojem poimanju shvaćaju Kristovo otajstvo i da mogu s vjerom i pobožnošću primati Gospodinovo Tijelo (usp. kan. 913 §1, ZKP). Što se tiče vremena i mjesta održavanja priprave, držite se općih preporuka za sprečavanja epidemije koje su na snazi, kao i temeljnih odrednica koje inače vrijede za boravak djece školske dobi zajedno, primjerice, u obrazovnim ustanovama.

3) Slavlje sakramenta prve svete pričesti je i prvi susret djece sa sakramentom pomirenja, zato u pripravi prvopričesnika osobitu pozornost posvetite i pripravi za slavlje. Učinimo što možemo da im to bude radostan susret s Božjom ljubavlju kojemu će uvijek rado pristupati i njemu se ponovno vraćati. Samo slavlje prve svete ispovijedi neka se održi, po običaju, koji dan neposredno prije slavlja prve svete pričesti te neka bude organizirano na način kako predviđaju preporuke za slavlje ispovijedi u ovim prilikama; u prikladno uređenom i pripravljenom prostoru, koji će čuvati privatnost svake osobe, kao i svetost sakramenta, te na svima dostupnom i vidljivom mjestu. Podsjećam da Crkva, zbog prijašnjih bolnih iskustava, osobito danas vodi brigu o zaštiti i primjerenom odnosu prema djeci i maloljetnicima u našim crkvenim ustanovama i da je tu postavila vrlo visoke standarde, pa vas molim da tome posvetite pažnju.

4) Što se tiče mjesta slavlja prve svete pričesti, neka ono bude prilagođeno uvjetima koje ova situacija zahtjeva od nas, a koji i inače vrijede za slavlje euharistije u ovim okolnostima. Sami procijenite je li moguće, s obzirom na aktualne mjere, slavlje održati u župnoj crkvi, ili na otvorenom prostoru uz crkvu, što ovisi o broju djece i veličini liturgijskog prostora. S obzirom na slavlje euharistije potrebno se pridržavati i svih drugih prethodno donesenih mjera, pri čemu osobitu pozornost posvetite trenutnom načinu primanja presvete euharistije na dlan ruke, a čemu je djecu potrebno poučiti, kako bi to primanje bilo pobožno, dostojno i dolično.

5) Što se tiče datuma slavlja svete potvrde (krizme), u dogovoru s dekanima, odlučio sam da je ista moguće organizirati u ljetnom razdoblju, i to od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja, do 17. nedjelje kroz godinu, 26. srpnja, te u jesenskom razdoblju od blagdana Rođenja BDM, 8. rujna, pa do svetkovine Krista Kralja, 22. studenoga. Pri određivanju datuma slavlja također vas pozivam na susret s roditeljima kandidata za taj sakrament, kako biste u dogovoru s njima našli zajedničko rješenje u kojem će se razdoblju – ljetnom ili jesenskom – organizirati podjeljivanje svete potvrde u vašoj župi. Također ćete od njih zatražiti i pisanu suglasnost. Dekanima javite predložene datume (prvi termin koji preferirate, kao i drugi i treći, alternativne termine), koji će ih dostaviti Biskupskom ordinarijatu. U izboru termina vodite se načelom da je podjeljivanje svete potvrde moguće ne samo subotama i nedjeljama, već i da za to možete predložiti i blagdane, župne svetkovine ili ostala župna slavlja, te da je moguće podjeljivanje svete potvrde i radnim danom.

6) Ukoliko planirate termin u ljetnom razdoblju, odmah nastavite i s katehetskom pripravom potvrđeničke skupine, kako bi kandidati za primanje tog sakramenta, bili prikladno poučeni, pravo raspoloženi, i sposobni obnoviti krsna obećanja (usp. kan. 889 §2), ona ista koja su za njih njihovi roditelji i kumovi dali prilikom njihova krštenja. Prostori za katehetsku pripravu neka budu u potpunosti usklađeni s navedenim mjerama, primjerice, ukoliko je župna dvorana neprikladna, kateheze možete održavati u crkvi.

Kandidate potaknite da kroz ovo razdoblje, osim same katehetske priprave, redovito sudjeluju na nedjeljnim i blagdanskim misnim slavljima, kao i da nastoje svojim životnim izborima pokazati svjedočanstvo kršćanskoga života. One koji se pripravljaju da u jesenskom razdoblju pristupe svetoj potvrdi potrebno je podsjetiti da tome izboru svakako pripada i odluka da kao budući učenici srednjih škola prilikom upisa u njih izaberu katolički vjeronauk, a na istu roditeljsku dužnost i moralnu obvezu potaknite i njihove roditelje.

7) Što se tiče mjesta slavlja svete potvrde, kao i prigodom slavlja svete pričesti, uskladite ga s propisanim uvjetima, bilo u unutarnjem bilo u vanjskom prostoru. Moguće je, zbog velikog broja kandidata, poštujući mjere koje su na snazi, slavlja organizirati podijelivši kandidate u dvije grupe koje će svetu potvrdu primiti u istome danu, ali u različito vrijeme, jedna grupa iza druge. Primjerice, u jutarnjem terminu prva grupa u 9, a druga grupa u 11 sati, ili u popodnevnom terminu, prva grupa u 16, a druga grupa u 18 sati.

Prije negoli započnemo s ovom zahtjevnom, ali i milosnom zadaćom podjeljivanja svete potvrde, pozivam sve vas da se uoči svetkovine Presvetog Srca Isusova, u četvrtak, 18. lipnja, okupimo u Biskupskom ordinarijatu u 16 sati, na susretu i kasnije na svetoj misi u našoj katedrali. Bit će to prilika da zajedno proslavimo dan našeg svećeničkog posvećenja, obnovimo obećanja dana na svetom ređenju i primimo sveta ulja. Lijepo je da ta ista ulja donesu vaši kandidati za svetu potvrdu na svetu misu, koju ćete tom prigodom organizirati u župi da se predstave cijeloj župnoj zajednici.

Dok Vam iskreno zahvaljujem za svu strpljivost, brigu, razumijevanje i suradnju, koje ste mi iskazali još uvijek na početku moje biskupske službe, na sve vas i povjerene vam zajednice, a osobito na našu djecu i mlade, zazivam Božji blagoslov, posebno moleći zagovor naše nebeske majke Marije, „svibnja kraljice“!

Život i društvo

Općina Maruševec osigurala dodatna sredstva za opremanje Stambene zone Donje Ladanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je u drugoj polovici prošle godine započela s izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže, početkom ove godine Općina Maruševec krenula je i s radovima na izgradnji oborinske odvodnje i DTK kanalizacije u Stambenoj zoni Donje Ladanje u sklopu 1. etape radova.

Riječ je o prvoj fazi zahvata na Dionici 2 spomenute Zone koje je izvodilo i finaliziralo varaždinsko poduzeće NIGRAD d.o.o. Varaždin i prije ugovorom definiranih rokova. Ukupna vrijednost investicija u Stambenoj zoni Donje Ladanje, a koje su izvršene u posljednjih 9 mjeseci od početka radova iznosi gotovo 300 tisuća eura, odnosno 2.255.565,59 kuna, a financirani su većim dijelom od strane Općine Maruševec te poduzeća Varkom.

Ovih je dana u Općinu Maruševec stigao Ugovor o financiranju projekta od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je zahvate u Stambenoj zoni Donje Ladanje popratilo sa 70 tisuća eura (527.415,00 kuna).

Ugovor je potpisao načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, ističući pritom zadovoljstvo što je Ministarstvo podržalo važan projekt za njezine stanovnike.

-Budući da formiranje i komunalno opremanje nove stambene zone iziskuje značajna financijska sredstva, Općina Maruševec se ponovo okrenula vanjskim izvorima financiranja te se početkom ove godine javila Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na natječaj s planiranim radovima. Drago mi je što je našem slojevitom i vrlo složenom projektu Ministarstvo dodijelilo dosad najviše sredstava što će Općini Maruševec omogućiti nastavak zahtjevnih investicija u cilju daljnjeg održivog razvoja lokalne zajednice – dodaje načelnik Klapša.

Nakon završetka radova na Dionici 2, u narednim tjednima kreću radovi na izgradnji nove vodovodne mreže i cjevovoda sanitarne kanalizacije u dužini od 760 metara na Dionici 1 (Ulica dr. Matije Smodeka). Vrijednost investicije iznosi gotovo 260 tisuća eura, odnosno 1,9 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija na jedan dan centar „crnog zlata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

„Ali mast ova ne samo da je dobra za goreti, već i za jelo; ljudi se njome služe kao i s maslacem, seljanke od bučinih koštica prave i gibanicu, pa je verlo dobra…“ – stoji u članku napisanom 1854. godine u kojem se prvi puta opisuje lokalna proizvodnja bučinog ulja u Biškupcu. A potvrda kvalitete bučinog ulja, što su već tada naši stari znali, su i 6. po redu Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe-Adria i već 13. po redu izložba bučinih ulja Hrvatske održane u Županijskoj palači. Ovogodišnji šampion izložbe je Christoph Jamer iz Austrije.

– Dojmovi su izvanredni, fantastični, radi se o jedinstvenoj izložbi, što je za mene mala senzacija. Mogu reći da na području ovih zemalja proizvođači rade zaista vrhunska ulja i trude se iz godine u godinu biti što bolji – zaključio je Christoph Jamer.

Njemu, ali i svim osvajačima zlatnim medalja, priznanja je uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

– Vidjeli smo ovdje predani rad hrvatskih poljoprivrednika, izrazito visoku kvalitetu proizvoda od buče, ne samo ulja, nego i drugih, što govori o našem angažmanu hrvatskih poljoprivrednika. Mi ćemo nastaviti ulagati u ovom mandatu, 3,8 milijardi eura u hrvatsku poljoprivredi, težiti samodostatnosti i davati potporu i davati potporu brojnim proizvođačima ovdje na sjeveru, kao i u drugim krajevima Hrvatske – naglasio je premijer Plenković.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio je svim proizvođačima bučinih ulja na dugoj tradiciji, znanju i trudu u obradi tla, kao i proizvodnji i preradi sjemenki, te stalnim ulaganjima u znanje i tehnologiju.

– Izuzetna čast i zadovoljstvo mi je što je Varaždinska županija i ove godine domaćini ove jedinstvene međunarodne izložbe posvećene isključivo bučinom ulju. Prostor Alpe-Adria tradicijski, gospodarski i životno nas povezuje već više od 200 godine gdje baštinimo zajedničku kulturu i tradicijske proizvode. Jedno od njih je i bučino ulje. Ova je jedinstvena izložba gdje srednja Europa dolazi u naš kraj, u našu županiju i na jedan dan postajemo centar „crnog zlata“ – rekao je župan Stričak naglasivši kako županija kontinuirano potiče razvoj poljoprivrede kroz potpore, edukacije, te promociju.

Ove godine zaprimljeno je 166 uzoraka bučinih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Od tog broja zaprimljenih uzoraka 131 deklarirano kao djevičansko bučino ulje, a 35 su deklarirana kao hladno prešana bučina ulja. Ocjenjivanje se sastojalo od dva dijela; prvi je dio kemijska analiza kojom se ocjenjuju četiri osnovna parametra koje propisuje pravilnik, a drugi dio je senzorska ocjena unutar koje ocjenjujemo četiri parametra i to su boja, bistroća, miris i okus. Članovi Ocjenjivačke komisije i ove godine istaknuli su visoku kvalitetu bučina ulja.

– Dodijelili smo ukupno 24 zlata, od čega 11 u kategoriji hladno prešanih i 13 u kategoriji djevičanskih ulja. Dodijelili smo i 91 srebro i 21 broncu. Imali smo čak i dva ulja koja su osvojila maksimalnih 35 bodova. Sve to govori da kvaliteta ulja raste iz godine u godinu, što je rezultat i znanstvenih skupova koje Varaždinska županija organizira, ali i stalne suradnje proizvođača sa strukom – rekla je voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU iz Bioinstituta Čakovec.

Organizator izložbe je  Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje