Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj biskupiji prve pričesti i krizme mogu početi od 19. lipnja

Objavljeno:

- dana

Mons. Bože Radoš, biskup Varaždinske biskupije, uputio je 22. svibnja pismo svećenicima u vezi ovogodišnjih slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji.

Pismo u cijelosti donosimo u nastavku.

Dragi braćo svećenici,

u posljednjem pismu koje sam vam uputio, 1. svibnja ove godine, o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja u vrijeme zaraze koronavirusom, obavijestio sam vas da još nije moguće donijeti konačne odluke o vremenu i načinu slavlja sakramenata prve svete pričesti i svete potvrde. Kroz proteklo sam razdoblje o tome u više navrata razgovarao sa svim dekanima i čuo razmišljanja i mnogih vas župnika. Slijedom popuštanja mjera zaštite tijekom epidemije koronavirusa koje je nastupilo u našoj zemlji možemo konkretno planirati navedena liturgijska slavlja. Sakramentima kršćanske inicijacije mi vjernici primamo sve više i više bogatstva božanskog života i napredujemo prema savršenstvu ljubavi (usp. br. 1212, KKC), stoga je potrebno osigurati kako bi i naša djeca i mladi mogli utvrditi te temelje kršćanskog života.

1) Slavlja prve svete pričesti moguće je planirati i organizirati već od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja.

Naravno, ništa ne priječi da slavlje prve svete pričesti bude i kasnije, do polovice srpnja ili pak tijekom jeseni. Znam da razumijete da je nemoguće za svaku župu odrediti isto, pa vas i u tome pozivam na pastoralnu razboritost. Najbolje poznajete zajednicu koja vam je povjerena – želje, potrebe i mogućnosti svojih vjernika. O tome razgovarajte s roditeljima prvopričesnika i u razgovoru s njima donesite najbolju odluku. Možda se neće svi složiti oko predloženog termina, zato ih strpljivo saslušajte i pronađite način da se otklone sve opravdane poteškoće. Neka Vam roditelji daju pisanu suglasnost kojom daju dopuštenje da njihovo dijete sudjeluje u pripremi i u danom terminu primi sakrament prve svete pričesti.

2) Suradnja s roditeljima u ovoj odluci pretpostavlja ujedno i njihovo posvješćivanje i prihvaćanje obveze da se, zajedno s vama, potrude da njihovo dijete vjerskom poukom, obiteljskom i župnom, bude za taj presveti sakrament i dostojno pripravljeno. Razumljivo je da ćete pripravu djece za slavlje ovog sakramenta imati drugačije negoli ste to uobičavali činiti, stoga vas pozivam vas da s pripravom započnete odmah, kako biste imali dovoljno vremena da pripremite djecu. Imajte razumijevanja ukoliko bi nekom djetetu zbog zdravstvenih razloga bilo potrebno posvetiti posebnu pažnju te u dogovoru s roditeljima vidite na koji je način za to dijete moguće osigurati prilagođenu katehetsku pripravu i samo slavlje prve svete pričesti. Potrudimo se naći načina da priprava bude savjesna i temeljita, djeci zanimljiva i pristupačna. Podsjećam vas da Crkva traži da se presveta euharistija podjeljuje djeci dovoljnog znanja i brižljivo pripravljenoj, tako da prema svojem poimanju shvaćaju Kristovo otajstvo i da mogu s vjerom i pobožnošću primati Gospodinovo Tijelo (usp. kan. 913 §1, ZKP). Što se tiče vremena i mjesta održavanja priprave, držite se općih preporuka za sprečavanja epidemije koje su na snazi, kao i temeljnih odrednica koje inače vrijede za boravak djece školske dobi zajedno, primjerice, u obrazovnim ustanovama.

3) Slavlje sakramenta prve svete pričesti je i prvi susret djece sa sakramentom pomirenja, zato u pripravi prvopričesnika osobitu pozornost posvetite i pripravi za slavlje. Učinimo što možemo da im to bude radostan susret s Božjom ljubavlju kojemu će uvijek rado pristupati i njemu se ponovno vraćati. Samo slavlje prve svete ispovijedi neka se održi, po običaju, koji dan neposredno prije slavlja prve svete pričesti te neka bude organizirano na način kako predviđaju preporuke za slavlje ispovijedi u ovim prilikama; u prikladno uređenom i pripravljenom prostoru, koji će čuvati privatnost svake osobe, kao i svetost sakramenta, te na svima dostupnom i vidljivom mjestu. Podsjećam da Crkva, zbog prijašnjih bolnih iskustava, osobito danas vodi brigu o zaštiti i primjerenom odnosu prema djeci i maloljetnicima u našim crkvenim ustanovama i da je tu postavila vrlo visoke standarde, pa vas molim da tome posvetite pažnju.

4) Što se tiče mjesta slavlja prve svete pričesti, neka ono bude prilagođeno uvjetima koje ova situacija zahtjeva od nas, a koji i inače vrijede za slavlje euharistije u ovim okolnostima. Sami procijenite je li moguće, s obzirom na aktualne mjere, slavlje održati u župnoj crkvi, ili na otvorenom prostoru uz crkvu, što ovisi o broju djece i veličini liturgijskog prostora. S obzirom na slavlje euharistije potrebno se pridržavati i svih drugih prethodno donesenih mjera, pri čemu osobitu pozornost posvetite trenutnom načinu primanja presvete euharistije na dlan ruke, a čemu je djecu potrebno poučiti, kako bi to primanje bilo pobožno, dostojno i dolično.

5) Što se tiče datuma slavlja svete potvrde (krizme), u dogovoru s dekanima, odlučio sam da je ista moguće organizirati u ljetnom razdoblju, i to od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja, do 17. nedjelje kroz godinu, 26. srpnja, te u jesenskom razdoblju od blagdana Rođenja BDM, 8. rujna, pa do svetkovine Krista Kralja, 22. studenoga. Pri određivanju datuma slavlja također vas pozivam na susret s roditeljima kandidata za taj sakrament, kako biste u dogovoru s njima našli zajedničko rješenje u kojem će se razdoblju – ljetnom ili jesenskom – organizirati podjeljivanje svete potvrde u vašoj župi. Također ćete od njih zatražiti i pisanu suglasnost. Dekanima javite predložene datume (prvi termin koji preferirate, kao i drugi i treći, alternativne termine), koji će ih dostaviti Biskupskom ordinarijatu. U izboru termina vodite se načelom da je podjeljivanje svete potvrde moguće ne samo subotama i nedjeljama, već i da za to možete predložiti i blagdane, župne svetkovine ili ostala župna slavlja, te da je moguće podjeljivanje svete potvrde i radnim danom.

6) Ukoliko planirate termin u ljetnom razdoblju, odmah nastavite i s katehetskom pripravom potvrđeničke skupine, kako bi kandidati za primanje tog sakramenta, bili prikladno poučeni, pravo raspoloženi, i sposobni obnoviti krsna obećanja (usp. kan. 889 §2), ona ista koja su za njih njihovi roditelji i kumovi dali prilikom njihova krštenja. Prostori za katehetsku pripravu neka budu u potpunosti usklađeni s navedenim mjerama, primjerice, ukoliko je župna dvorana neprikladna, kateheze možete održavati u crkvi.

Kandidate potaknite da kroz ovo razdoblje, osim same katehetske priprave, redovito sudjeluju na nedjeljnim i blagdanskim misnim slavljima, kao i da nastoje svojim životnim izborima pokazati svjedočanstvo kršćanskoga života. One koji se pripravljaju da u jesenskom razdoblju pristupe svetoj potvrdi potrebno je podsjetiti da tome izboru svakako pripada i odluka da kao budući učenici srednjih škola prilikom upisa u njih izaberu katolički vjeronauk, a na istu roditeljsku dužnost i moralnu obvezu potaknite i njihove roditelje.

7) Što se tiče mjesta slavlja svete potvrde, kao i prigodom slavlja svete pričesti, uskladite ga s propisanim uvjetima, bilo u unutarnjem bilo u vanjskom prostoru. Moguće je, zbog velikog broja kandidata, poštujući mjere koje su na snazi, slavlja organizirati podijelivši kandidate u dvije grupe koje će svetu potvrdu primiti u istome danu, ali u različito vrijeme, jedna grupa iza druge. Primjerice, u jutarnjem terminu prva grupa u 9, a druga grupa u 11 sati, ili u popodnevnom terminu, prva grupa u 16, a druga grupa u 18 sati.

Prije negoli započnemo s ovom zahtjevnom, ali i milosnom zadaćom podjeljivanja svete potvrde, pozivam sve vas da se uoči svetkovine Presvetog Srca Isusova, u četvrtak, 18. lipnja, okupimo u Biskupskom ordinarijatu u 16 sati, na susretu i kasnije na svetoj misi u našoj katedrali. Bit će to prilika da zajedno proslavimo dan našeg svećeničkog posvećenja, obnovimo obećanja dana na svetom ređenju i primimo sveta ulja. Lijepo je da ta ista ulja donesu vaši kandidati za svetu potvrdu na svetu misu, koju ćete tom prigodom organizirati u župi da se predstave cijeloj župnoj zajednici.

Dok Vam iskreno zahvaljujem za svu strpljivost, brigu, razumijevanje i suradnju, koje ste mi iskazali još uvijek na početku moje biskupske službe, na sve vas i povjerene vam zajednice, a osobito na našu djecu i mlade, zazivam Božji blagoslov, posebno moleći zagovor naše nebeske majke Marije, „svibnja kraljice“!

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!