Povežite se s nama

U fokusu

U varaždinskoj bolnici obilježen Međunarodni dan sestrinstva: “Sestara nema, zatvarat će se pojedini odjeli”

Objavljeno:

- dana

Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, Opća bolnica Varaždin obilježila je dvostrukim programom – izložbom umjetničkih radova sadašnjih i bivših djelatnika te stručnim skupom.

Uoči ovog središnjeg dijela obilježavanja Dana sestrinstva, medicinske sestre i tehničari Opće bolnice Varaždin u utorak su u Zagrebu posjetili izložbu „Sestrinstvo kroz 20. stoljeće“ i u Klovićevim dvorima izložbu Vlahe Bukovca u organizaciji Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara. U srijedu je organizirano događanje „vidljivog sestrinstva“ kada su medicinske sestre i tehničari sa studenticama i studentima te nastavnicima Sveučilišta Sjever prošetali centrom Varaždina.

Na sam Dan sestrinstva, dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale, 12. svibnja, u holu Službe za interne bolesti Opće bolnice Varaždin otvorena je izložba umjetničkih radova sadašnjih i bivših djelatnika. Predstavili su se Mladen Vučemilo, Krunoslav Martinović, Dragutin Jamnić, Tanja Novoselec, Perica Minđek i Lidija Herceg.

Uime umjetnika obratila se Tanja Novoselec, medicinska sestra u Novom Marofu, koja je naglasila da, iako su bili suočeni s poteškoćama koje je donijela pandemija, u njima nije zamro stvaralački nagon i nije im ponestalo elana i inspiracije, što se vidi i u izloženim djelima.

Medicinskim sestrama i tehničarima njihov je dan čestitao ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak:

– Florence Nihgtingale je rekla da je za bolesnika važno imati ono najbolje, a to ste upravo vi. Vi ste ti koji čine razliku. Hvala vam za svaku epruvetu izvađene krvi, toplu riječ i osmijeh koji pružate našim pacijentima i svemu što radite kako bi naš zdravstveni sustav funkcionirao bez većih problema. Susrećući se s nevidljivim neprijateljem zvanim koronavirus u posljednje dvije godine našli smo se u dosad nezapamćenoj situaciji i tu ste vi odigrali važnu ulogu. Bez vas bi teško izgurali te teške dane, koji su nadam se, sada iza nas. Hvala vam na svakom prekovremenom satu, požrtvovnosti i nesebičnoj brizi za svakog pacijenta. Nezamjenjiv ste kotačić u funkcioniranju zdravstvenog sustava od patronaže do intenzivne skrbi. Trudit ćemo se pružiti vam još bolje uvjete kako bi vam se odužili za povjerenje koje dajete našim pacijentima i njihovim obiteljima kako bi što lakše i bezbolnije prebrodili boravak u bolnici – poručio je ravnatelj Poljak.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić naglasila je da se ovogodišnji Međunarodni dan sestrinstva obilježava pod sloganom „Snaga je u zajedništvu“.

– Ukazuje na važnost zajedništva pa je naša šetnja kroz grad zajedno s učenicima i studentima, nadamo se i našim budućim zaposlenicima koji svoju vježbovnu nastavu obavljaju na našim odjelima, a kojima ste neki i vi mentori, bila podrška da smo uz njih i da u budućnosti računamo na njih. Pandemija koronavirusa bila je i za nas nepoznanica. Organizirali smo i svojim profesionalnim pristupom i znanjem borili smo se za svakog bolesnika, veselili zajedno s njima, ali i plakali kad smo vidjeli da smo nemoćni. Nije bilo lako mijenjati radno mjesto i uključivati se u nove procese i tehnologije, ali zdravstvena njega je temelj našeg zvanja, provodi se na svim radilištima, a specifičnosti smo morali usvojiti u kratkom vremenu. Slogan koji obilježava Dan sestrinstva primijenili smo kad nam je bilo teško zbog velikog broja oboljelih djelatnika i velikog broja hospitaliziranih bolesnika. U pomoć su na pristigle medicinske seste i tehničari iz drugih ustanova, te volonteri studenti i učenici. Zajedno smo brinuli o bolesnicima kao pravi tim. Medicinske sestre i tehničari su stup zdravstvenog sustava – zaključila je Sekovanić.

Obilježavanje međunarodnog dana sestrinstva u organizaciji Opće bolnice Varaždin i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara završeno je stručnim skupom u varaždinskom hotelu Turist.

– Sestara u Hrvatskoj nema. Danas su sestre tražena roba. Nažalost, mi školujemo sestre da pružaju zdravstvenu njegu građanima zapadne Europe. Bojim se da ćemo doći u situaciju da ćemo morati zatvarati odjele i nećemo moći pružiti zdravstvenu skrb našim građanima – istaknula je predsjednica podružnice HSSMST-a Opće bolnice Varaždin Vlasta Vuković Hoić.

– Svi zajedno možemo učiniti nešto, skrenuti pažnju javnosti na našu problematiku. Problemi su prisutni već desetak godina. Po registru Hrvatske komore medicinskih sestara od 2013. godine do danas iselilo je 2500 medicinskih sestara. Naravno da to utječe na naš zdravstveni sustav i to svakodnevno osjećamo – dodala je Željka Gajski, predsjednica podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Varaždinske županije.

Međunarodni dan sestrinstva čestitao je varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio da su u zdravstvenom sustavu najvažniji ljudi.

– Imamo četiri prioriteta. Prvo je da izgradimo potreban prostor. Dnevna bolnica i objedinjeni hitni prijem su gotovi, slijedi opremanje. U Varaždinskim Toplicama do kraja godine bi trebali završiti Spinalni centar. U pripremi su centralni operacijski blok i nova zgrada Zavoda za javno zdravstvo. Kao drugo, moram voditi brigu o nabavi dijagnostičke medicinske opreme. Treće je da se zdravstveni djelatnici, liječnici, sestre, educiraju. A četvrto je zbrinjavanje zdravstvenih djelatnika, preko sufinanciranja kamata stambenih kredita. Jedino zajedno možemo napraviti iskorak. Tu je i Centar kompetencija koji se gradi pri Medicinskoj školi, a i Sveučilište Sjever kao nadogradnja. Zbog toga smo korak ispred. I opremu i zgrade mogu imati svi, ali su ljudi su ti koji čine razliku. I na tome vam čestitam – poručio je župan Stričak.

Nakon obraćanja uzvanika i nastupa učenika Glazbene škole Varaždin, predavanje „Komunikacija kao izvor stresa, ali i pokretačke snage kolektiva“ održala je psihologinja Tihana Đumić.

U fokusu

Skandal s novom zgradom varaždinskog Zavoda: angažiran projektant s lažnim papirima, umiješano i ukrajinsko veleposlanstvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnica Snježana Cerjan (HDZ) upitala je na današnjoj sjednici Županijske skupštine je li projekt izgradnje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije već završio ili će tek početi.

Potom je uslijedio odgovor župana Anđelka Stričaka, koji je otkrio zanimljive podatke o samome projektu, ali i projektantu za kojeg se isposatavilo da je – lažni.

– Ponovo nekoliko zanimljivih podataka. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je još 4.11.2021. raspisao natječaj za projektiranje. Ugovor je sklopljen tek 5.5.2022. i sad se sigurno svi pitate zbog čega je upravi, vodstvu, komisiji, trebalo šest mjeseci da odabere projektanta? Evo zanimljivosti – na natječaj se javio projektant koji je krivotvorio dokumente. U Hrvatskoj nije isprojektirao doslovce ni pseću kućicu, ali je gle čuda, u Ukrajini isprojektirao dvije-tri bolnice. Pa smo trebali putem našeg veleposlanstva tražiti pomoć da se utvrdi dali je taj vrijedni projektant išta i igdje isprojektirao. Odgovor je bio da su svi dokumenti koje govore o njegovim referencama krivotvoreni. Zatražio sam od Uprave da se obavijesti DORH i gle čuda, nemamo ponovo nikakvu povratnu informaciju. Možda je i on njihov – ustvrdio je župan Stričak, i nastavio dalje otkrivati zanimljivosti o varaždinskom Zavodu:

– Ali, kada već govorimo o Zavodu, na prošloj sjednici je bilo pitanje vezano uz one medijske natpise da je temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva policija utvrdila opravdanu sumnju da se u Zavodu prikrivao blagajnički manjak čime su oštetili ustanovu za oko 11 tisuća kuna i da ide prijava protiv tri osobe. Odmah sam zatražio od naše revizije da ode u tu ustanovu i utvrdi što se tamo događa. I gle čuda, naša revizija utvrdi da je tamo neevidentiran iznos u glavnoj blagajni na dan 31. siječnja od 108.000 kuna. I sad se pitam, koliki „debilić“ moraš biti, čak i ako ne radiš u DORH-u, da ništa ne vidiš, a nakon toga naša revizija utvrdi 108.000 kuna štete? Jer, svaka uplatnica izgleda tako da na joj stoji iznos, od koga je zaprimljena, za što, likvidator, blagajnik i uplatitelj. Mene zanima, kako je moguće da DORH diže paušalne prijave, a ni ne znamo je li prijava dignuta, čitali smo iz medija, a Varaždinsku županiju kao osnivača nitko nije obavijestio o tome, i nakon toga naša revizija utvrdi stanje u lipu. Kako je to moguće? Molio bih da se cijela ova rasprava sa današnje skupštine uputi glavnoj državnoj odvjetnici. Ili, u vrijeme Čačićevog mandata 2017. godine naša revizija utvrdi da su se 27. 2. 2017. isti dan istom ponuđaču uputilo šest narudžbenica za jedan aparat. I to nije razbijanje nabave? I ta gospođa koja je imala očito prste u tome je poslije bila najglasnija u prozivanju svih. Ali, DORH ne može otkriti ništa. Čak ni to tko je tada putovao na Kubu. Ništa ne mogu otkriti – rezolutno je odgovorio Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Čehok prozvao Martinčević da barem 100 dana nije dolazila na posao u JURA-u: „Trebala bi vratiti novac“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači danas je, 18. svibnja, u jutarnjim satima započela 5. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije.

Vijećnik Ivan Čehok uputio je na aktualnom satu županu Anđelku Stričaku pitanje vezano uz zaposlenje Natalije Martinčević (Reformisti) u JURA-i, odnosno Javnoj ustanovi za regionalni razvoj Varaždinske županije.

– Ovo se dogodilo u prošlosti, ali bi moglo imati štetu za Županiju. Uzeli smo u obzir samo društvene mreže i shvatili da je veliki vođa Reformista postavio za specijalnu savjetnicu i predsjedavajuću gospođu Martinčević koja je kumulirala te dvije funkcije i samo pregledom fotografija, nismo išli dalje razmatrati, shvatili smo da je ta žena godišnje bila minimalno 100 dana uz župana negdje na putu. Uz naravno godišnje odmore, čini mi se da je tri tjedna zaglavila na Kubi, dok smo svi mi nosili maske i bojali se korone. Mene zanima, kako osoba koja može biti 100 dana negdje na putu, može raditi istodobno u JURA-i? Iz kuloarskih priča u županiji, rečeno nam je da je ta osoba uopće nije dolazila u JURA-u na posao. To je kazneno djelo. Ako ste negdje zaposleni, onda morate dolaziti na posao. Bez obzira na to što vas je župan postavio kao veliki vođa na sto drugih funkcija – započeo je Čehok, koji je zamolio župana da se „utvrdi koliko je gospođa Martinčević puta od 2017. do 2020. godine bila na poslu u JURA-i“.

– Što je točno tamo radila, koliko je bila na putu kao predsjedavajuća, što ne postoji prema zakonu turističke zajednice, koliko je bila na putu ili negdje drugdje kao specijalna savjetnica, je li uzela godišnji kada je dijelila pakete preko Reformista po Lepoglavi i Crvenog križa? Jer, ako je to sve istina, onda mislim da bi trebala vratiti novac. Jer nije radila tamo gdje je zaposlena. Molim da se utvrdi istina, možda ima još takvih zaposlenika, kad je u pitanju veliki vođa ne bih se čudio, i sam je rekao da je uhljebio jako puno ljudi, recimo Leverića, neke supruge, supružnike. Molio bih da se to utvrdi. Pogledajte samo društvene mreže, bit će vam jasno da minimalno 100 dana ta žena nije mogla raditi. Mislim da nitko od nas nema takav godišnji, ma koliko bio sposoban – kazao je vijećnik Čehok.

Potom je uslijedio odgovor župana Anđelka Stričaka:

– Uvažena HDZ-ovka Natalija Martinčević. Dali je radila u JURI? Je. I nikad je nisu vidjeli na radnom mjestu. Zbog čega velim HDZ-ovka? To vam je slično slučaju Bedeković. Znači, naš bivši zaposlenik Bedeković, da je HDZ-ovac, mediji bi ga razmontirali. A kad je Reformista, tepaju ga – bravo care, bravo tigre, kako si uspio dvije godine dolaziti na posao, a ništa ne raditi. Znači, HDZ-ovka Natalija Martinčević dolazila je na posao, a na radnom mjestu nisu je vidjeli, a HDZ-ovac Željko Bedeković je dvije godine dolazio na posao, a nije odradio ništa. Neka se sada malo netko zapita što se događa u Varaždinskoj županiji. Govorim o dvostrukim mjerilima i kriterijima, što nije dozvoljeno. Etiketirati ljude zbog stranačke pripadnosti. Ako ti stave jednu krilaticu najgori si, a ako ti stave drugu, najbolji si, još ti tepaju – odgovorio je Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje