Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji lani 44 stradavanja motociklista u prometnim nesrećama

Objavljeno:

- dana

U organizaciji HAK-a i Centra za vozila Hrvatska, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, danas, 24. travnja, započela je akcija „Dani tehničke ispravnosti vozila – motocikali i mopedi“, koja traje do subote 30. travnja.

Početak akcije u Varaždinskoj županiji obilježen je u organizaciji Autoservisnog centra i županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama. Predstavnik Autoservisnog centra Damir Lončarić istaknuo je kako se akcija održava na području cijele Hrvatske.

– Akcija ima dobrovoljni karakter. Ona potiče vozače motocikala i mopeda da pristupe stanici za tehnički pregled vozila i besplatno provjere ispravnost svoga vozila. U slučaju neispravnosti takva vozila neće se sankcionirati već će djelatnici stanica za tehnički pregled savjetovati vlasnike motocikala i mopeda kako da se ti nedostaci isprave – objasnio je Lončarić.

Načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić naveo je kako je u 2021. godini na području Varaždinske županije zabilježeno 44 stradavanja motociklista u prometnim nesrećama.

– Od tog broja, 28 ih se odnosi na stradavanje motociklista, dok je 16 bilo stradavanja u svojstvu vozača mopeda. Od navedenog broja, jedna osoba je smrtno stradala, osam ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a njih 17 zadobilo je lake tjelesne ozljede. U Republici Hrvatskoj u 2021. godini smrtno su stradala 64 motorista, što je u odnosu na 2020. povećanje za 33 %. Isto tako treba reći da je više od 50 % smrtno stradalih motorista bilo iznad 40 godina starosti – istaknuo je načelnik PU varaždinske Benčić, te dodao kako od ukupnog broj registriranih motornih vozila na području Varaždinske županije, a riječ je o otprilike 100.000 vozila, prošle godine evidentirano je 406 neregistriranih motornih vozila, od čega je njih 54 bilo tehnički neispravno.

– To nam govori da naši vozači kao sudionici u prometu u većini slučajeva poštuju prometne propise i nadam se da ćemo današnjom aktivnošću doprinijeti da u budućem periodu imamo manje smrtno stradalih i da bude opće zadovoljstvo u prometu – zaključio je Benčić.

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama dr.sc. Zvonimir Sabati kazao je kako je Savez krenuo s nekoliko konkretnih mjera, a jedna od mjera je koordinacija u okviru dana tehničke ispravnosti motocikla i mopeda.

– Kao Savjet želimo promovirati ovu akciju tehničke ispravnosti motocikala i mopeda iz jednog jedinog razloga, a to je da se poveća sigurnost vozila u prometu, te da se samim time smanji broj prometnih nesreća, kao i broj smrtno stradalih – naglasio je Sabati, dok je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec naglasila kako je riječ o hvalevrijednoj akciji.

– Dolaskom toplijeg vremena, u prometu se povećava broj motocikala i mopeda, a tehnička ispravnost vozila jedan je od ključnih čimbenika sigurnosti cestovnog prometa. Stoga se ovom akcijom želi potaknuti vozače, posebno one mlade da shvate važnost tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu. Ujedno vozače želimo potaknuti i na važnost korištenja zaštitne opreme, ali i na odgovorno ponašanje u prometu, jer za siguran promet važna su tri faktora: vozač, ispravno vozilo i kvalitetna cesta – zaključila je Zagorec.

Na početku akcije promoviran je i letak koji će biti podijeljen po svim centrima za tehnički pregled, a koji za cilj ima skretanje pozornosti svim sudionicima o odgovornom ponašanju u prometu, posljedicama uporabe mobitela tijekom vožnje, te na najčešće prekršaje u prometu za koje se određuju negativni prekršajni bodovi.

U fokusu

Vatrogasci cijeli radni vijek stavljaju živote na kocku, a mirovine im se umanjuju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski vatrogasci u mirovinu odlaze po posebnim propisima. Oni im daju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, pa i u Zagrebu, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški, piše portal Mirovina.hr.

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža.

To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Ove godine 17 poginulih: u kontroli prometa u Varaždinskoj županiji bit će angažiran maksimalan broj policajaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ove godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se šest prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je poginulo 17 osoba, javila je PU važdinska.

– Naglašavamo da je gotovo u svim prometnim nesrećama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, kao i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili droga u krvi, dok je za posljedice sudionika u velikoj mjeri uzrok – nekorištenje sigurnosnog pojasa. Osim navedenog, evidentiran je i povećan broj poginulih vozača mopeda i motocikala uzrokovanih kršenjem prometnih propisa s njihove strane, ali i od strane drugih sudionika u tim prometnim nesrećama – objasnili su iz varaždinske policije.

Slijedom navedenog, apeliraju na sve sudionike u prometu da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti i poštuju ograničenja brzine kretanja propisanih zakonom ili postavljenim prometnim znakovima, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu, adekvatno smještaju djecu u vozilu te drže dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama.

Policija upozorava da će policijski službenici ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje