Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 279 osoba, javio je 7. rujna županijski Stožer.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 17 pacijenata, među kojima niti jedan nije u jedinici intenzivnog liječenja.  

Oporavilo se sedam osoba, a broj aktivnih slučajeva sada 120. 

– Broj novooboljelih i dalje je u porastu, a 14-dnevna incidencija je porasla na 123 nova zaražena na 100.000 stanovnika. U četvrtom valu u Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji, prema anamnezama, obolijevaju necijepljene osobe. Kod 90 posto pozitivnih radi se o osobama koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljeni. Cijepljene osobe razvijaju minimalne simptome ovisno o zdravstvenoj kondiciji i rijetko završavaju u bolnici. Bolnička statistika također govori da su hospitalizirane osobe većinom necijepljene – navela je dr. Katica Čusek, voditeljica Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Prema odluci Ministarstva zdravstva, cijepljenje u Varaždinskoj županiji provodi Zavod za javno zdravstvo prema tjednim rasporedima, kao i liječnici obiteljske medicine.

– Time je cijepljenje osigurano svaki radni dan, uključujući i subote za sve osobe koje se žele cijepiti. Cjelokupni zdravstveni sustav je na raspolaganju da se četvrti val stavi pod naš nadzor, a u kojoj mjeri ćemo  ga uspjeti nadzirati ovisi o nama samima s naglaskom da više sve nije u rukama zdravstvenog sustava – napominje dr. Čusek.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije cijepljenje za veći broj građana organizira:

Danas, 7. rujna – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – od 8 do 14 sati – cijepljenje drugom dozom AstraZenece i Pfizera za građane koji su prvom dozom cijepljeni 3. kolovoza, 4. kolovoza i 7. kolovoza, te cijepljenje prvom dozom Pfizera za sve zainteresirane građane bez prethodne najave.

Srijeda, 8. rujna – Opća bolnica Varaždin – dvorana 1 u podrumu Kirurgije (pokraj ORL ambulante) – od 8 – 13 sati – cijepljenje drugom dozom Moderne te drugom dozom Pfizera za građane koji su prvi put cijepljeni 10. kolovoza i 12. kolovoza.

Aktualno o koronavirusu

Omikron u Hrvatskoj? Uzorak na analizi, osoba je bila u kontaktu s osobom iz Južnoafričke Republike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, omikron, covid, ilustracija

Institut Ruđer Bošković poslao je danas, 4. prosinca, priopćenje u vezi otkivanja novog soja koronavirusa u Hrvatskoj.

Kako navode, na analizi je uzorak osobe koja je bila u kontaktu s osobom iz Južnoafričke Republike, a pokaže li se nalaz potvrdnim, bit će to prvi zabilježeni slučaj omikrona u Hrvatskoj.

Evo što su priopćili iz Instituta Ruđer Bošković:

Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante Omicron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa Omicron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka. 

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 Omicron.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Koronavirus: Hrvatska broji 4465 novih slučajeva zaraze, preminule su 54 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.465 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 31.348.

Među njima su 2.382 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 317 pacijenata. Preminule su 54 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 628.241 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 11.150 preminulo, ukupno su se oporavile 585.743 osobe od toga 4.712 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27.307 osoba.

Do danas je ukupno testirano 3.501.268 osoba, od toga 11.717 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 3.12.2021 utrošeno je 4.225.044 doza cjepiva, a cijepljeno je 54,29% ukupnog stanovništva, odnosno 64,77% odraslog stanovništva. Na dan 3.12.2021. utrošeno je 23.655 doza cjepiva, a od toga je 4.839 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 3.12.2021 2.203.309 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.969.339 osoba ( 1.791.036 osoba cijepljeno s dvije doze te 178.303 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 58,13% odraslog stanovništva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje