Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji svaki peti srednjoškolac svakodnevno puši

Objavljeno:

- dana

S ciljem podizanja svijesti o štetnim i smrtonosnim učincima duhana i pasivnog pušenja te poticanje na smanjenje korištenja duhana u bilo kojem obliku – javnozdravstvenom akcijom, tribinom i izložbom učeničkih likovnih radova u Varaždinskoj županiji 31. svibnja obilježen je Svjetski dan nepušenja.

Sudionike kampanje u Županijskoj palači pozdravio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak iznijevši podatke istraživanja koje je Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije proveo 2019. godine na 1677 srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji, a bilo je vezano uz korištenje sredstava ovisnosti, duhana, alkohola i droge.

– Istraživanje je pokazalo da svaki peti učenik svakodnevno puši. Svaki drugi, točnije 45 % njih već je probalo E-cigarete. Zabrinjava i podatak da gotovo polovica ispitanika smatra da je pušenje cigarete „cool“. Upravo iz razloga što mladi danas misle da je to cool ili simpatično, već sutra javlja se ovisnost o cigaretama i tada dođemo do podatka da su u Hrvatskoj 22 % stanovnika pušači – rekao je župan Stričak pohvalivši ZZJZ Varaždinske županije, Udrugu „Kaj sad?“, učenike osnovnih škola koji su dali doprinos u obilježavanju Svjetskog dana nepušenja, kao i sve zdravstvene i medicinske djelatnike koji se trude pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb svakom stanovniku Varaždinske županije.

A da je pušenje poprimilo epidemijske razmjere potvrdila je i liječnica Martina Hajduk Ribić, dr. med. spec. internist, subspec. pulmolog iz Službe za plućne bolesti TBC Klenovnik, ujedno i predsjednica Udruge „Kaj sad?’“. 

– Prema posljednjim statističkim podacima, od posljedica pušenja u Hrvatskoj umire oko 14.000 osoba. Karcinom pluća drugi je po redu kod muškaraca, odnosno treći kod žena, kada govorimo općenito o karcinomima u Hrvatskoj. Međutim, osim karcinoma, susrećemo se i s drugim kroničnim plućnim bolestima, a uz to pušenje uzrokuje i velik broj kardiovaskularnih bolesti – upozorila je liječnica Martina Hajduk Ribić.

Svjetski dan nepušenja bila je i prigoda da se učenicima i mentorima iz osnovnih škola koji su svojim likovnim radovima sudjelovali na natječaju u sklopu projekta CARDIAB PROTECT, uruče nagrade i priznanja.

– Kroz ovaj likovni natječaj, želja nam je bila potaknuti djecu i mlade da dodatno promisle o štetnosti pušenja i prednostima nepušačkog stila života, jer jednom kada se razvije ovisnost, znatno je teže prestati pušiti. Za to je potrebna odluka i stručna pomoć koja je dostupna u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i bolničko liječenje ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo – objasnila je Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, subspec. iz adiktologije iz ZZJZ Varaždinske županije, koja je također naglasila kako mladi podcjenjuju štetnost E-cigareta i nisu svjesni koliku količinu nikotina konzumiraju. 

Na raspisani natječaj pristiglo je 40 radova učenika četvrtih razreda iz sedam osnovnih škola s područja Varaždinske županije. Povjerenstvo, koje se sastojalo od pet članova, odabralo je deset najboljih radova. Za njih je iz projekta CARDIAB PROTECT izdvojeno ukupno 1400 eura namjenskih sredstava.

– Ocjenjivali smo likovnu izvedbu, kvalitetu kompozicije i estetiku, ali jako nam je bila bitna poruka djece vezana uz štetnosti pušenja. Učenici su radili prikaz štetnosti pušenja na ljudsko tijelo, ali bilo je dosta poveznica i sa zaštitom okoliša. Uglavnom su radili strip, a tehnike su najčešće bile tuš na papiru i tempera – rekla je predsjednica Povjerenstva za izbor najboljih radova Lila Herceg, akademska slikarica.

Svi koji žele prestati pušiti, preporuka je da upišu „Škola nepušenja“ koja djeluje u sklopu ZZJZ Varaždinske županije.

– Neovisno o životnoj dobi, stažu pušenja i zdravstvenim poteškoćama, uvijek je dobra odluka prekinuti s pušenjem. Škola nepušenja traje pet dana, svaki dan po 120 minuta i u grupi je osam do dvanaest polaznika.  S njima radi naš multidisciplinarni tim, od liječnika psihijatra, psihologa, medicinskih sestara i tehničara. Nije potrebna uputnica, već je dovoljno prijaviti se na telefon 042 320 969 ili na mail adresu Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti – zaključila je voditeljica Škole nepušenja Andreja Kolačko.

Osim tribine i izložbe likovnih radova na Franjevačkom trgu u sklopu javnozdravstvene akcije članovi Udruge „Kaj sad?“ zajedno s djelatnicima Opće bolnice Varaždin i studentima Sveučilišta Sjever zainteresiranim građanima dijelili su informativne materijale vezane uz prevenciju pušenja, a mjerili su i razinu šećera u krvi, krvni tlak, te radili spirometriju.

Život i društvo

Potpisan Ugovor o privremenom sufinanciranju nastavka projekta Aglomeracije Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Varkoma Bruno Ister potpisali su u ponedjeljak, 15. travnja, Ugovor o privremenom sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“.

Potpisanim ugovorom omogućuje se nastavak financiranja ukupnog projekta u vrijednosti 113 milijuna eura od čega je 65 milijuna bespovratnih sredstava iz EU.

– Kao što je već poznato, prije oko mjesec dana, potpisan je ugovor za gradnju uređaja i zapravo na ovaj način omogućava se normalna dinamika u projektiranju, na gradilištu da se predviđeni uređaj gradi, a da zapravo nema problema s plaćanjem s obzirom na to da je jedan program završio s 31. prosinca lani. Podsjećam, sada  smo u novom programu Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.” – ističe generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković.

Potom se na financiranje se osvrnuo i direktor Varkoma Bruno Ister, kod kojeg se primijetilo da ima razloga za zadovoljstvo.

– Premošćivanje tog jaza u financiranju iznimno je značajnosvim tvrtkama, pa tako i Varkomu. Znamo da je nama jako bitno za početak ovog posla imati sredstva na raspolaganju i za završetak mreže koja je praktički pri kraju, ali tu su još konačni obračuni, razlike u cijeni, pa predujmovi za uređaj za pročišćavanje – nabrajao je Ister,

Dodao je da su na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin započeli radovi na projektiranju i istražni radovi, a najviše koristi od ovakvog financiranja imat će hrvatski državljani jer sada je trenutno njih oko 57% priključeno na sustave odvodnje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradonačelnik Ivanca uručio 17 novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i to za dvije mjere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Poduzetničkog inkubatora Ivanec u petak je, 12. travnja, održana prigodna svečanost na kojoj je gradonačelnik Milorad Batinić korisnicima uručio nove ugovore temeljem kojih će ostvariti bespovratne novčane poticaje Grada Ivanca za rješavanje stambenog pitanja te za povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. 

Što se tiče stambenih poticaja, u ovom, 9. krugu dodjele, pravo na gradska sredstva ostvarilo je 11 novih obitelji, čime se ukupan broj korisnika ove mjere popeo na 139.

Riječ je isključivo o mladim obiteljima s prebivalištem na administrativnom području Grada Ivanca, koje stambeno pitanje rješavaju (do)gradnjom, rekonstrukcijom ili kupnjom nekretnine.

-S obzirom na cijene na tržištu, nadam se da će vam gradski poticaji barem djelomično olakšati rješavanje stambenog pitanja. Posebno naglašavam da je ovaj program trajno otvoren i da će Grad za njega osigurati koliko god sredstavabude potrebno. A to znači da ne trebate žuriti jer ne postoji neki određen rok za iskorištenje sredstava – poručio je gradonačelnik.

Za program stambenih poticaja Grad je dosad mladim obiteljima izašao u susret s ukupno 125.500 eura.

-Kao i svakog puta do sada, i ovoga puta među korisnicima potpora su i obitelji koje su se doselile u Ivanec pa želim dobrodošlicu doseljenima iz Slavonskog Broda i Bednje – istaknuo je Batinić.

Podsjetio je da novodoseljeni u Ivanec čine oko 25% od ukupnog broja korisnika, a to ukazuje na povećani trend doseljavanja u naš grad i to ne samo iz susjednih općina i gradova, već i iz drugih županija.

Uz dodjelu stambenih poticaja, održan je i treći krug dodjele gradskih poticaja za podizanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Pravo na gradske poticaje ostvarilo je 6 novih korisnika, tako da ovu vrstu potpora sada koristi 29-ero građana/obitelji s područja grada Ivanca

Najveći broj koristi potpore za ugradnju fotonaponskog sustava, ali i za dizalice topline, vanjsku stolariju, termo fasade, izolaciju krova te za Sunčani toplinski sustav za grijanje vode. 

-Drago mi je što ste se javili na Javni poziv Grada Ivanca te odlučili iskoristiti bespovratna sredstva koja vam nudimo zaenergetsku obnovu objekata, a u cilju smanjenja potrošnje energenata. Smatram da je to dobar potez te vas pozivam da o tome obavijestite i svoje prijatelje i znance te da tako dalje proširite glas o tome, to više što je i ovaj poziv trajno otvoren za sve naše građane – apelirao je gradonačelnik.

Inače, vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti bespovratna sredstva koja, ovisno o mjeri koju izvode, iznose od 663,61 do najviše 1.990,84 eura.

Naglašavajući da su ove mjere tek dio daleko šire priče o brojnim načinima na koji Grad potiče ostanak mladih u Ivancu, Batinić je podsjetio i na druge mjere koje idu u tom smjeru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje