Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji uskoro kušaonice piva i meda te centri za proizvodnju ruža i avanturistički turizam

Objavljeno:

- dana

Za poticanje ulaganja u turizmu Varaždinska županija je ove godine osigurala 1,3 milijuna kuna, najveći iznos dosad. U atriju Županijske palače danas su predstavljeni rezultati Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za 2022. godinu te su s korisnicima potpisani ugovori o dodjeli potpora za ukupno 74 projekta. 

– Ovim javnim pozivom ostvarili smo zadane ciljeve, a to je poticanje otvaranja novih smještajnih objekata, podizanje njihove kvalitete te pokretanje novih turističkih sadržaja, s ciljem produženja sezone, sve kako bi Varaždinska županija postala nezaobilazna kontinentalna destinacija na turističkoj karti Hrvatske. Uveli smo dvije nove mjere, poticanje dopunske djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu te razvoj turističkih atrakcija. Veseli me što su te mjere prepoznate i što ćemo zahvaljujući njima postati bogatiji za kušaonicu piva, kušaonicu meda, prezentacijski centar za proizvodnju ruža i bobičastog voća te za centar za avanturistički turizam. S obzirom te i druge projekte, možemo reći da je pred turizmom naše županije godina dodatnog unapređivanja i razvoja – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Dodala je da turizam postaje sve važniji segment gospodarstva u cjelini u županiji.

– Jednako je važno što se ovim ulaganjima u turizam stvara dodana vrijednost za lokalnu zajednicu, rastom broja smještajnih i drugih turističkih objekata potiče se i rast poljoprivredne proizvodnje, razvoj gastronomske i enološke ponude. Čestitam i zahvaljujem svim korisnicima potpora na tome što su se odvažili na nova ulaganja u ovim nimalo lakim vremenima. Zahvaljujući vama, vašem trudu i ulaganju, turist koji dođe u Varaždinsku županiju osjeća se sigurno i dobrodošlo te se kroz vašu ponudu može upoznati s tradicijom, kulturom i običajima naše županije. Uvjerena sam da rezultati neće izostati – rekla je Silvija Zagorec.

Na javni poziv pristiglo je ukupno 146 prijava, a nakon pregleda po devet kriterija odobrena su 74 projekta.

– Posebno veseli činjenica da su postojeći, ali i budući iznajmljivači veliku pozornost posvetili energetskoj učinkovitosti, zbrinjavanju i selektiranju otpada, kompostiranju, odabiru prirodnih materijala, hortikulturnom uređenju i obnovi te restauriranju tradicijskih namještaja i kulturne baštine. Ono što posebno veseli su pozitivna iskustva turista koji posjećuju naše lijepe brege i ravnice te njihov osjećaj tople dobrodošlice. Naši ljudi se dosad nisu bavili turizmom, a taj žar iz gospodarstva prenose na turizam i to gosti prepoznaju – rekao je Mladen Jakopović, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini istaknuo je kako se turizam u Varaždinskoj županiji temelji na dobrim i kvalitetnim osnovama.

– Na vrijeme smo prepoznali trendove koji pokazuju da upravo ruralni dijelovi kontinentalne Hrvatske, dosad potpuno skriveni od javnosti, doživljavaju eksponencijalni rast te da za njima u zapadnoj Europi vlada velika potražnja. Da je turizam Varaždinske županije na dobrim temeljima, najbolje govori podatak da se niti jedna kuća za odmor u proteklom razdoblju nije zatvorila. Turizam u našoj županiji je gotovo svima, a pogotovo privatnim iznajmljivačima dodana vrijednost, a upravo to i mora biti. Ipak, najveća vrijednost naše županije je da se međusobno ne doživljavamo kao konkurencija, nego svi zajedno radimo i doživljavamo ovu županiju kao našu zajedničku destinaciju – naveo je Morandini.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje