Povežite se s nama

U fokusu

„U Varaždinskoj županiji više od 6000 stranih radnika, ljudska prava moramo držati kao kap vode na dlanu“

Objavljeno:

- dana

Danas, 10. prosinca, u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. U Varaždinskoj županiji obilježen je zahvaljujući udruzi Bedem ljubavi Varaždin, Koordinaciji za ljudska prava Varaždinske županije i Savjetu mladih Varaždinske županije.

U petak su zajednički organizirali okrugli stol na temu „Položaj i problemi mladih, posebice pripadnika ranjivih skupina, u Varaždinskoj županiji“, u sklopu projekta “JEDNAKI Status, Mogućnosti, Odgovornosti” kojeg provodi Bedem ljubavi, a financira Središnji državni ured za demografiju i mlade. 

– Moramo učiti od mlađih generacija, ovim projektom nam šalju poruke koje ćemo u svakom slučaju poslušati, a moramo ih podržati jer oni su čuvari ljudskih prava u budućnosti. Ljudska prava moramo držati kao kap vode na dlanu, to je biljčica koja je jako plaha i koja nam, s obzirom na to što se u svijetu događa, može brzo i lako izmaknuti. Svjedoci smo da se i u našu Varaždinsku županiju doseljava puno više stranih državljana nego ikada prije. Danas ih je ovdje više od 6000, a potrebe gospodarstva su još veće, što znači da će se doseljavanje nastaviti želi li se održati ista razina gospodarskih aktivnosti – rekao je član Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Dražen Krtanjek. 

Napomenuo je da su to prije svega izazovi za nas kao domicilno stanovništvo.

– Tiču se svakoga od nas osobno i tiču se društva u cjelini. Moramo paziti kako odgajamo djecu u našim obiteljima te kako ih educiramo o ljudskim pravima u odgojno-obrazovnom sustavu, od vrtićke i osnovnoškolske do srednjoškolske dobi i dalje. Ljudska prava su esencija koja mora prožeti sve aspekte društva – poručio je Krtnjek.   

U projektu Bedema ljubavi sudjelovala je i Mirela Oršoš, 20-godišnjakinja iz Strmca romske nacionalnosti.

– Nisam uspjela završiti srednju školu, u kojoj sam se susretala i s diskriminacijom. Svi smo mi ljudi isti, ima nas dobrih i loših, a tako je i kod Roma. U sklopu ovog projekta smo naučili da je važno da se i mi mladi sami borimo protiv diskriminacije. Najviše bih voljela da se svi međusobno poštujemo, da se slažemo i da nema mržnje – rekla je Mirela Oršoš. 

Martina Magdalenić (33) iz Žabnika, također sudionica projekta, svojim primjerom pokazuje da se sve prepreke mogu uspješno savladati.

– Nije da se hvalim, ali jedna sam od sretnica koja jesam osoba s invaliditetom, no uspjela sam ostvariti dosta svojih ciljeva. Zaposlena sam, radim u Društvu osoba s invaliditetom, gdje su me prekrasno prihvatili. Provodim različite radionice, među ostalim i u vrtićima kako bih djecu educirala o tome što su osobe s invaliditetom i pokazala im da svi imamo jednake mogućnosti. Svaki čovjek se susreće s preprekama, pa tako i mi, ali ih treba savladati. Evo, položila sam uspješno i vozački ispit, zahvaljujući tome što postoje različita pomagala. Za svaku osobu s invaliditetom mobilnost je posebno važna jer nam omogućuje samostalnost – istaknula je Martina Magdalenić. 

Ukupno je u projekt Bedema ljubavi, koji je počeo 1. siječnja i završava 31. prosinca ove godine, bilo uključeno oko 120 mladih – pripadnika ranjivih skupina, prvenstveno osoba s invaliditetom i mladih romske nacionalnosti.  

– Najviše se radilo na edukacijama, organizirali smo psihološke radionice te radionice političke pismenosti, kao i aktivnosti putem kojih smo na zabavan način željeli potaknuti mlade na građanski angažman, počevši od volontiranja, kao najjednostavijeg i najlakšeg načina. Zadovoljni smo odazivom, grupe koje su se stvorile bile su aktivne. Željeli bismo da više mladih pronađe sebe u aktivnostima koje će doprinijeti općem boljitku naše lokalne sredine. Osobe s invaliditetom i Romi govore da diskriminacija još uvijek postoji, ali ne u najdrastičnijem obliku. One male stvari koje njihov život čine lošijim, zbog kojih se ne osjećaju ugodno, moramo izbjeći i spriječiti. Upravo zato je dio aktivnosti bio usmjeren na senzibilizaciju šire javnosti, a izradili smo i nekoliko videospotova s porukama mladih – rekla je predsjednica Bedema ljubavi Renata Pocedulić. 

Dodala je da sljedeće godine slijedi svojevrsni nastavak projekta budući da je Središnji državni ured za demografiju i mlade odobrio financiranje projekta „Zoon politikon junior“, kojim će sve mlade nastojati dodatno senzibilizirati za ranjive skupine te ih nastojati što više angažirati u volonterskom radu i pomaganju ranjivima.  

Na okruglom stolu sudjelovala je i Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije, Ivan Vujec, predsjednik Društva osoba s invaliditetom Varaždin, te Božo Kvesić, potpredsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije, a uključili su se i službenici Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove koji su prvenstveno odgovarali na pitanja vezana uz prijevoz, odnosno prilagodbu prijevoznih sredstava. 

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje