Povežite se s nama

Život i društvo

U varaždinskom vrtiću neobični ljubimci: djeca se igraju s kukcima, vijetnamskim paličnjacima

Objavljeno:

- dana

DJEČJI SVIJET

Dječja znatiželja i interes za prirodu i životinjski svijet su neizmjerni što se vrlo lijepo vidi na primjeru djece iz varaždinskog dječjeg vrtića Dječji svijet. Osim igre i zabave, djeca se svakodnevno u vrtiću brinu za neobične kukce poznate pod nazivom paličnjaci.

Hrane ih lišćem, špricaju vodom i puštaju iz staklene nastambe kako bi gmizali po stolovima i njihovim rukama.Vidi se da su se dobro sprijateljili i privikli jedni na druge jer nitko prema nikome ne gaji nikakve bojazni.

Kako nam objašnjava odgojiteljica Jelena Kežić, kukci su u vrtić stigli prije dvije godine putem jednog roditelja koji radi na Entomološkom odjelu varaždinskog Gradskog muzeja.

Centar prirode

U vrtiću često organiziraju izlete u prirodu gdje se djeca uvijek najviše zanimaju za razne kukce pa su u sklopu vrtićkog centra prirode željeli imati primjerke životinjica o kojima bi se djeca mogla brinuti i učiti o njihovim životnim navikama.

U svijetu postoji više od 3.000 vrsta paličnjaka, a kod njih boravi vijetnamski paličnjak.

Na početku su dobili samo dva primjerka koji danas u vrtiću imaju golemo potomstvo od 50-ak kukaca. Specifični su po umijeću mimikrije tako da u prirodi neki od njih izgledaju poput grančica, a drugi oponašaju lišće kako bi se prikrili svojim prirodnim neprijateljima.

Vijetnamski paličnjaci pripadaju skupini koja oponaša izgled grančica, a mogu imati četiri ili šest zelenkastih nožica, ovisno o veličini.

Lišće i vlaga

– Kad se osjete ugroženi, odbacuju noge kako bi bili što sličniji grančici, ili se bace na leđa i izgledaju nepomično – objašnjava odgajateljica Jelena Lazaneo Stančin pokazujući kukce kako bezbrižno puze po dječjim rukama. Pojedina su djeca uzela nekoliko paličnjaka kako bi se za njih brinula kod kuće tako da sada imaju neobične kućne ljubimce uvijek sa sobom. U vrtiću nam govore da će ih rado pokloniti svima koji su voljni brinuti se za paličnjake u svome domu.

Djeca nam uglas nabrajaju što njihovi mali prijatelji vole jesti.

– Najviše vole kupinovo lišće, ali jedu i lišće maline ili ruže – govore redom. S obzirom da ova vrsta dolazi iz daleke Azije, potrebno im je puno vlage kako bi mogli odbaciti staru kožu, pa ih nekoliko puta dnevno špricaju vodom.

Tada im je nova koža vrlo osjetljiva pa s njima treba pažljivo postupati kako ih ne bi ozlijedili, a nježne dječje ruke su im tada vrlo dobrodošle.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Obrtnici pokazali svoje proizvode u Varaždinu na 18. Obrtničkom uličnom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždinci i njihovi gosti danas su, 21. rujna, na Franjevačkom trgu mogli su razgledati 18. Obrtnički ulični sajam.

Na Obrtničkom sajmu posjetitelji su dobili priliku vidjeti i dvadesetak oldtimer automobila u vlasništvu članova Oldtimer kluba Međimurje iz Čakovca, a za dobru atmosferu na obrtničkom sajmu pobrinuo se Tamburaški sastav Taliri.

Svoje proizvode predstavilo je oko 20 obrtnika.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Varaždinskim placom širio se zamamni miris kotlovine, a prihod ide u humanitarne svrhe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Dani varaždinskog placa počeli su u petak, 20. rujna, uz PLAC TANC, a nastavljeni su i danas u odličnom raspoloženju.

Kuhanje kotlovine mnogima je omiljeno pa ne čudi odličan odaziv ekipa na ovogodišnji Kotlovina Fest. Svaki kuhar imao je svoje tajne, a sav prihod ide u humanitarne svrhe – za nabavku kombi vozila Društva osoba s invaliditetom Varaždin.

Za subotnju zabavu zaduženi su TS Sedef i CTK Varaždin, a najmlađe su se zabavljali u Dječjem kutku s besplatnom radionicom “Od placa do faca”.

Šteta što fototografije ne mogu prenijeti miris kotlovina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje