Povežite se s nama

U fokusu

Habušev proračun podržali i HDZ-ov Golub, nezavisni Cingula i Cepanec, a i HSS-ov Hižak

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE VARAŽDINA

Proračun Grada Varaždina je, kao što smo i najavljivali, prihvaćen većinom od 15 glasova, dok je deset gradskih vijećnika bilo protiv.

Osim vijećnika HNS-a, SDP-a, HSU-a te Laburista, Habušev proračun – u kojem nije predviđeno vraćanje dugova, ali je zato osigurano deset milijuna kuna više za plaće – podržali su i oštri kritičari – nezavisni Marijan Cingula, HDZ-ovac Zdravko Golub, HSS-ov Mladen Hižak, HSLS-ov Miodrag Pap i nezavisni Stjepan Cepanec.

Protiv je bilo četvero vijećnika HDZ-a, HSLS-ov Željko Bunić, dvoje vijećnika Hrasta, Reformistica Natalija Martinčević te nezavisni vijećnici Zlatan Avar i Robert Podolnjak.

Promjena stavova

Najzanimljivije je kako je gradonačelnik Goran Habuš uspio dobiti glasove žestokih kritičara, Marijana Cingule i Mladena Hižaka. – Ova gradska vlast je nesposobna i vrijeme je da ih na izborima zamijeni netko novi  – ustvrdio je prije dva mjeseca Marijan Cingula, a sada je podržao Habuša.

Svoju odluku nije obrazložio.

HSS-ov Hižak je pak pojasnio da je stav njegove stranke da su protiv prijevremenih izbora, a osim neobičnog amandmana za Utočište sveti Nikola, od Habuša je zatražio da se formira Povjerenstvo za bale, da se riješi grijanje putem kotlovnica, kao i da se formiraju stručni nadzorni odbori i upravna vijeća.

Habuš se očitovao samo na Povjerenstvo za bale, koje je obećao osnovati, a o drugome se nije izjasnio. Hižak je proračun podržao.

– Mene možete pljuvati, ja ću otići kući i istuširati se. No danas tražim da se zaštiti pružni prijelaz u Cehovskoj ulici. Ako time spasimo jedan život, to je puno. Zato ću podržati proračun – naveo je nezavisni Stjepan Cepanec.

Iako je rekao da neće ići protiv svojeg kolege Roberta Podolnjaka, koji je glasovao protiv, napravio je suprotno od onoga što je najavio.

Konačno, ruku za proračun digao je i Zdravko Golub iz HDZ-a, koji je navodno zadovoljan time što su u proračunu za 2016. osigurana sredstva za uređenje Milkovićeve ulice u Hrašćici, gdje živi njegov sin.

Za razliku od tih vijećnika, ostali su upozorili da je proračun nerealan i ne rješava niti jedan gradski problem: od zbrinjavanja bala pa do rješavanja manjka koji se penje na oko 60 milijuna kuna.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje