Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu održan skup o cestovnoj izgradnji: cilj je brzim cestama spojiti županijska središta

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija ugostila je brojne stručnjake, župane, gradonačelnike i načelnike Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije na prvoj konferenciji o cestama Sjevera, s temom „Mreže brzih cesta“, na najvećem skupu o cestovnoj izgradnji na sjeveru Hrvatske, održanom u hotelu Turist. Skup je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske otvorio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je naglasio kako je u tijeku veliki investicijski ciklus i trenutno se ulaže nešto više od 3,5 milijardi eura u prometnu infrastrukturu.

– Uz realizaciju velikih infrastrukturnih projekata poput Pelješkog mosta, završetka 5C koridora, druge cijevi tunela Učka, završetka ceste D403 u Rijeci i brojnih drugih projekata, ono što nam ostaje je gradnja brzih cesta. Ovdje na kontinentu riječ je o brzoj cesti Varaždin-Ivanec-Lepoglava-Krapina za koju smo pred potpisivanjem ugovora za gradnju prve faze. Preostala tri velika projekta su dovršetak brze ceste Popovec-Marija Bistrica-Zabok, zatim projekt brze ceste od Bjelovara prema Virovitici i graničnom prijelazu s Mađarskom, gdje bi se dio sredstava trebao osigurati iz Europske unije te brza cesta od Križevaca do Koprivnice. Nedavno smo otvorili obilaznicu Novi Marof, kao i radove na obilaznici Prelog, a tu su i Nedelišće, Pušćine, obilaznica grada Čakovec, dakle puno obilaznica na postojećim državnim cestama što je jako bitno – naglasio je ministar Butković istaknuvši kako je osigurana financijska konstrukcija što putem europskih sredstava, državnog proračuna te zaduženja međunarodnim kreditnim institucijama.

– Izrazito je bitna dobra suradnja sa županijama jer one su te koje moraju pripremiti projekte koje kasnije Hrvatske ceste projektiraju i realiziraju te zbog toga pohvaljujem ovu konferenciju koja je okupila renomirane stručnjake kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi. Samo u Varaždinskoj županiji iz Fonda solidarnosti, župan Stričak i  Županijska uprava za ceste odradili su sjajan posao, oko 15 milijuna eura  je uloženo u obnovu županijskih cesta. Ono što treba spomenuti je da ćemo rebalansom proračuna  ove godine osigurati 16 milijuna eura koje ćemo ravnomjerno podijeliti na županijske uprave za ceste tako da im možemo olakšati njihovo funkcioniranje i realizaciju njihovih projekata – zaključio je ministar Butković.

Varaždinski župan Anđelko Stričak naglasio je kako je ovo prvi puta da Sjever Hrvatske o određenoj temi promišlja zajedno, a spojila ih je upravo mreža brzih cesta.

-Tim brzim cestama želimo spojiti županijska središta, dati dodatan zamah našem gospodarstvu. Naime, samo na području Varaždinske županije imamo 50-tak poslovnih, gospodarskih i industrijskih zona, a ove godine započeo je i jedan investicijski boom privatnog kapitala preko 250 milijuna eura i sve to upućuje na potrebu izgradnje mreža brzih cesta. Tu je i ulaganje u cestogradnju vrijedno 100 milijuna eura. Ujedno, u prvih devet mjeseci ove godine bilježimo 16 posto više dolazak gostiju u našu županiju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sve to treba pratiti jedna kvalitetna komunalna infrastruktura, a upravo su ceste tu nezaobilazne – nabrojao je župan Stričak zahvalivši se Vladi RH na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i Hrvatskim cestama na važnoj podršci. 

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić zahvalio se potpredsjedniku Vlade Olegu Butkoviću, kao i županima sjeverozapadnih hrvatskih županija na održanom skupu gdje je na jednom mjestu istaknuto trenutno stanje i projekti koji su definirani u Razvojnom sporazumu za sjever Hrvatske.

-Mogu istaknuti zadovoljstvo stanjem projekata s obzirom da po svim tim pravcima su određene faze već u realizaciji, neke će biti vrlo brzo, neke su u nabavi te se još jednom u ime Hrvatskih cesta zahvaljujem resornom ministarstvu i županijama i svim jedinicama lokalne samouprave  kroz koje ti projekti prolaze na potpori u samoj pripremi kako bi što prije započeli sa samim radovima – rekao je Škorić.

-Na konferenciji „Ceste Sjevera – mreža brzih cesta“ održano je i nekoliko panel rasprava na kojima se govorilo o kapitalnim županijskim potrebama i strateškim interesima hrvatskog Sjevera, o ulozi cesta i značaju zaobilaznica za razvoj i život županijskih središta te o iskustvima i potrebama u provedbi kapitalnih projekata i redovitom održavanju te utjecaju cesta na razvoj turizma.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića i župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, između ostalih sudjelovali su i saborski zastupnici Predrag Štromar, Damir Habijan, Barbara Antolić Vupora, Siniša Jenkač ujedno i kao gradonačelnik Novog Marofa, Zoran Gregurović također i kao gradonačelnik Krapine i Mišel Jakšić također i u ulozi gradonačelnika Koprivnice, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, direktor Vodonogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu pri Hrvatskim vodama dr. sc. Milan Rezo, gradonačelnik grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnici s područja navedenih županija, ravnatelji županijskih uprava za ceste i drugi.

U fokusu

Može li država pokriti troškove da bi vrtići mogli biti besplatni za roditelje?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mogu li vrtići biti za roditelje potpuno besplatni i koliko se država može i treba uključiti u njihovo financiranje?

To je pitanje koje se svako malo javlja u javnom prostoru, a prošlog je tjedna i međimurski župan i predsjednik Nezavisne platforme sjever Matija Posavec opet otvorio tu temu.

U kontekstu razvoja obrazovanja u lokalnim sredinama, Posavec je rekao da jedinice lokalne samouprave treba u tom smislu potaknuti i osnažiti. Referirao se pritom na jedinstveni projekt koji se upravo realizira u Ludbregu, a riječ je o Newton sobama, kojih je svega 45 u svijetu, a uskoro će se učenicima otvoriti i u Ludbregu. Da bi gradovi i općine i dalje mogli participirati u takvim projektima, Posavec smatra da se treba uključiti i država, i to na način da na sebe preuzme financiranje vrtića, što bi ujedno olakšalo i roditeljima i u konačnici moglo rezultirati time da za roditelje vrtići budu i besplatni.

– Svjedočimo važnom koraku u napretku obrazovanja u našoj zemlji. Projekti poput ovoga razvijaju obrazovanje budućnosti zato je vrlo važno osnažiti općine i gradove da što više kandidiraju i osmišljavaju takve projekte, tako što će ih se osloboditi troškova za financiranje vrtića, odnosno da država preuzme i financirane predškolskog odgoja, poput osnovnih škola. Time bi se roditelji oslobodili troška za vrtić u cilju demografske revitalizacije, a s druge strane, općine i gradovi bi mogli realizirati više projekata u obrazovanju koji djeci osiguravaju visoke kompetencije – naglasio je župan Posavec.

Podsjetimo da se država prošle godine po prvi put uključila u financiranje dječjih vrtića koje je isključivo bilo na leđima općina i gradova. Međutim, prema uredbi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odnosno odluci Vlade, to financiranje nije za sve jednako.

Glavni je kriterij indeks razvijenosti, što znači da gradovima poput Varaždina i Čakovca pripada najmanje, a na neki način zakinuti su svi gradovi i općine koji spadaju u viši rang indeksa razvijenosti.

Tako da prema spomenutoj odluci Vlade slabije razvijeni gradovi i općine dobivaju 50 posto prosječne cijene smještaja u vrtićima na razini Hrvatske, a razvijenije sredine, poput Varaždina i Čakovca tek 6,25 posto prosječne cijene.

To je naravno izazvalo dosta polemike na političkoj sceni, a odluci Vlade o financiranju vrtića, od kad je stupila na snagu, protivili su se mahom načelnici i gradonačelnici iz redova SDP-a. I u SDP-u su prošle godine u javnom prostoru komunicirali inicijativu za besplatnim vrtćima.

Treba naglasiti i da je ekonomska cijena vrtića porasla unazad dvije godine, a da gradovi i općine i dalje nastoje pokrivati razliku da bi vrtić roditeljima poskupio minimalno, ili da ostane na istoj razini kao prošlih godina.

Sredstva za pokrivanje sve većih cijena vrtića načelnici i gradonačelnici osiguravaju u svojim proračunima. Stoga međimurski župan smatra da ih treba rasteretiti tog troška, posebice iz razloga jer sada država u troškovima ne participira u svim sredinama jednako.

Roditelji izdvajaju više od 100 eura mjesečno samo za vrtiće

Ovisno o gradu ili općini, odnosno ovisno o tome s kolikim postotkom pojedina sredina sufinancira vrtiće, roditeljima i dalje ostaje veliki trošak na leđima.

Primjerice, u Varaždinu roditelji plaćaju 117 eura za prvo dijete, a kao i u ostalim gradovima i općinama prošle je godine porasla ekonomska cijena vrtića koja sada iznosi 280 eura po djetetu. To bi konkretno značilo da bi roditelji plaćali mjesečno 280 eura da nema sufinanciranja.

Slično je i u ostalim sredinama. Međutim, kad se uzmu u obzir ostali životni troškovi, posebno za roditelje s više djece, rasterećenje od plaćanja vrtića zasigurno bi bilo i više nego dobrodošlo. No, odluka o tome bit će politička.

Potrebna je politička volja

S međimurskim županom složio se i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, domaćin prošlotjedne konferencije za medije.

Grad Ludbreg spada u VII. skupinu prema indeksu razvijenosti, odmah iza Varaždina i Čakovca koji su središta županija. S jedne strane ovo je priznanje da se grad razvija u dobrom smjeru. Međutim, kad je u pitanju financiranje vrtića od strane države, Ludbreg je zakinut, smatra Bilić.

Prema odluci Vlade država tako u Ludbregu sufinancira vrtiće sa 12,5 posto.

Također, kao i u većini gradova i općina, i u Ludbregu je porasla ekonomska cijena vrtića. Međutim, Grad je nadoknadio razliku da roditeljima cijena ne bi rasla.

– Grad Ludbreg nastoji maksimalno olakšati roditeljima, koliko god je moguće. Isto tako cilj nam je i nastaviti s projektima poput LORI-ja, koji je jedinstven i ima dodanu vrijednost, a to je činjenica da našim učenicima omogućava da imaju iste mogućnosti kao njihovi vršnjaci u razvijenijim zemljama. Država ima i novca i mogućnosti da podupire obrazovanje, od najranije dobi i potrebna je samo politička volja da se osigura financiranje vrtića na način da se i gradove i općine, ali i roditelje maksimalno rastereti – rekao je gradonačelnik Bilić.

Bosilj najavio Ustavnu tužbu zbog vrtića

Gradonačelnik Varaždina neven Bosilj u nekoliko je navrata rekao da Vladina uredba o financiranju vrtića zapravo krši ustavna prava navodeći kako Vladi očito nisu sva djeca jednaka.

– Kriterij sufinanciranja dječjih vrtića trebao bi biti drugačiji i trebao bi biti jednak za svako dijete u Hrvatskoj, odnosno kriterij dodjele sredstava ne bi trebao biti razvijenost regije u kojoj dijete pohađa vrtić jer je to diskriminirajuće prema mjestu rođenja i stanovanja djeteta. Gradovi s istim stupnjem indeksa razvijenosti nemaju jednak broj djece niti izdvajaju isti postotak proračuna za dječje vrtiće. Odluku koliko će izdvajati za vrtiće, donosi svaka jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave – samostalno i proizvoljno. Stoga je ponajprije nužno uspostaviti jedinstvenu metodologiju izračuna ekonomske cijene vrtića na nacionalnoj razini. Istovremeno, nužno je osigurati da se u ukupan trošak (ekonomsku cijenu vrtića) uračunaju i zakonom propisane plaće zaposlenih u svim vrtićima budući da iste čine skoro 80% ukupnog troška svakog vrtića – govorio je Bosilj.

HDZ prozivao Bosilja zbog dizanja cijena vrtića

U raspravu oko cijena vrtića i tko bi koliko trebao sufinancirati u više je navrata komentirao i varaždinski HDZ. Damir Habijan, aktualni ministar gospodarstva, prošle je godine u više navrata prozivao varaždinskog gradonačelnika jer je Grad povisio cijene vrtića.

– SDP-ovci jedno govore za potrebe nacionalne politike, očito za predizbornu kampanju, a nešto sasvim drugo provode u gradu Varaždinu – govorio je Habijan prošle godine, a isto su više puta ponovili i ostali HDZ-ovci.

Vlada novom mjerom izdvaja preko 70 milijuna eura godišnje

Od jeseni prošle godine Vlada sufinancira vrtiće i to od 6,25 % pa do 50 % prosječne cijene smještaja po djetetu, ovisno o stupnju razvijenosti pojedinog grada, odnosno općine.

– Osiguravamo sredstva jedinicama lokalne i područne samouprave za dječje vrtiće čiji su oni osnivači kao i za privatne vrtiće. Prva smo Vlada koja je osigurala sustavnu podršku u financiranju dječjih vrtića, od doprinosa od 6,25 posto pa čak do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu, ovisno o stupnju razvijenosti pojedine sredine – govorio je premijer Plenković.

Godišnje će se za ovu mjeru izdvajati preko 70 milijuna eura.

Spomenimo i da je besplatne vrtiće još prije četiri godine predlagao i HNS.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci i Međimurci imali manju neto plaću od hrvatskog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj je za prosinac 2023. iznosila 1191 eura, što je za 13.9 % više nego za prosinac 2022.

Kretanje državne prosječna plaća je dobar indikator općeg ekonomskog stanja, ali se između različitih sektora gospodarstva može jako razlikovati. Isto vrijedi za geografske razlike, tj. razliku u prosječnoj neto plaći po županijama.

Najveća prosječna neto plaća je u prosincu prošle godine bila u Gradu Zagrebu, koji se gleda kao zasebna jedinica jer ima ovlasti županije. Iznosila je 1370 eura neto, odnosno 179 eura ili 15 % više od državnog prosjeka. Slijede Zagrebačka županija s prosječnom neto plaćom od 1210 eura, Primorsko-goranska s 1194 eura, Karlovačka s 1167 eura i Krapinsko-zagorska s 1154 eura.

U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji prosječna neto plaća za prosinac bila je manja od hrvatskog prosjeka. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je ona za Varaždinsku županiju iznosila 1102 eura, a za Međimursku županiju 1099 eura.

Ipak, u obje sjeverne županije plaća je rasla u odnosu na prosinac 2022. godine i to za 13,5 %.

Najmanje plaće u prosincu prošle godine bile su u Virovitičko-podravskoj županiji i njihov prosječni neto iznos bio je 1050.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje